“Ο ‘ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ’ θα ολοκληρωθεί ακόμη και αν ‘ματώσουμε’

“Αν χρειαστεί να ματώσουμε θα ματώσουμε…Ο ‘ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ’ είναι αναγκαίος για την ανάπτυξη της χώρας. Θα προχωρήσει ανεξάρτητα από το αν θα επιφέρει κραδασμούς ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματος…Οι απαιτούμενοι πόροι υπάρχουν και για αυτό ξεκινήσαμε, μας το διαβεβαίωσε ο Γιάννης Ραγκούσης…”

“Αν χρειαστεί να ματώσουμε θα ματώσουμε…Ο ‘ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ’ είναι αναγκαίος για την ανάπτυξη της χώρας. Θα προχωρήσει ανεξάρτητα από το αν θα επιφέρει κραδασμούς ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματος…Οι απαιτούμενοι πόροι υπάρχουν και για αυτό ξεκινήσαμε, μας το διαβεβαίωσε ο Γιάννης Ραγκούσης…”



Ο Γραμματέας της Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, Αχιλλέας Τσαρτσάρας, επέστρεφε από την Αθήνα, την ώρα που τον εντοπισαν δημοσιογράφοι του δημοτικού ραδιοφώνου  και του ζητησαν τις πρώτες εκτιμήσεις από την ενημέρωση που έγινε στους Γραμματείς του κόμματος από τον υπουργό Εσωτερικών για το πρόγραμμα ‘ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ’ αλλά και για τις συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.


Μιλώντας στην εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου, έσπευσε, καταρχήν, να ξεκαθαρίσει ότι :


 ‘”Η γεωγραφική κατανομή δεν συζητήθηκε. Θα μας απασχολήσει στη δεύτερη φάση της διαβούλευσης. Βέβαια θα ισχύσουν κάποια κριτήρια αναπτυξιακά, δημογραφικά, δηλαδή αν ένας δήμος έχει λίγους κατοίκους και μεγάλη έκταση, εννοείται θα συνενωθεί…”


ΕΡ. Σας απασχόλησε δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η γεωγραφική κατανομή…


ΑΠ. “Τα κριτήρια μπήκαν στη συζήτηση γιατί θα παίξουν το ρόλο τους στην τελική φάση. Όμως είμαστε ακόμη στην αρχή. Όλα αυτά θα συζητηθούν με τους εμπλεκόμενους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες και όταν καταλήξουμε σε κάτι συγκεκριμένο θα ξεκινήσει η γεωγραφική κατανομή. Τότε θα ανοίξει ο χάρτης και θα τραβήξουμε γραμμές”


ΕΡ. Σε δύο σημεία εστιάζονται οι ενστάσεις των αυτοδιοικητικών και της αντιπολίτευσης: στις αρμοδιότητες και την οικονομική στήριξη του εγχειρήματος. Σας απασχόλησαν στην συνάντηση με τον υπουργό ;


ΑΠ. “Οι συνενώσεις είτε Δήμων, είτε Περιφερειών δεν γίνονται τυχαία και το γνωρίζουμε ότι δεν θα λειτουργήσουν χωρίς πόρους. Τα χρήματα υπάρχουν. Μας το διαβεβαίωσε ο υπουργός και δεν σας κρύβω ότι αυτό ήταν το πρώτο που τον ρωτήσαμε. Ήταν κατηγορηματικός. Η Τ.Α αλλάζει και αναλαμβάνει επιτέλους το ρόλο που της πρέπει στην ανάπτυξη της χώρας. Παύει να είναι παραμάγαζο και, ενδυναμωμένη, καλείται να παράξει αναπτυξιακό έργο”


ΕΡ.Για τους κραδασμούς που ενδεχομένως επιφέρει, ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματος, ο ΄ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ’ είστε προετοιμασμένοι ;


ΑΠ. “Είναι εις γνώση μας και αν χρειαστεί να ματώσουμε θα ματώσουμε. Αλλά δεν πρόκειται να σταματήσουμε την ανάπτυξη της χώρας. Είναι αποφασισμένη και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένος και ο κομματικός μηχανισμός, ο οποίος θα σταθεί στο πλευρό της”



 ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ


ΜΕ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ – ΜΠΑΤΖΕΛΗ


 Στη συνάντηση με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ.Μπατζελή, ήταν παρών και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος άκουσε από τα στελέχη του κόμματος – εκτός των Γραμματέων συμμετείχαν και συνδικαλιστές από τον αγροτικό χώρο – το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες


“Θα συνεχισθεί ο διάλογος για τα αγροτικά. Τα προβλήματα είναι πολλά. Σύντομα μάλιστα θα ενημερώσουμε για το τι παραλάβαμε στο υπουργείο και τι δρομολογήσαμε” ανέφερε ο κ. Ταρτσάρας ενώ στο ερώτημα αν τους απασχόλησε το θέμα με τις κινητοποιήσεις που σχεδιάζουν οι κτηνοτρόφοι, τόνισε :”Όχι, για τις κινητοποιήσεις δεν συζητήσαμε. Αυτή η συνάντηση ήταν εξ αναβολής και είχε συγκεκριμένο πλαίσιο. Όμως θα σας πω την προσωπική μου άποψη. Έχουν δίκιο και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Την τελευταία εξαετία πέρασαν πολλά. Η υπουργός μας είπε ότι η ενημέρωση για τα θέματα του υπουργείου θα γίνει άμεσα. Αυτό θέλουμε όλοι. Γιατί οι αγρότες δικαιούνται να μάθουν την αλήθεια όπως δικαιούνται να προχωρήσουν και σε κινητοποιήσεις εφόσον αυτό αποφασίσουν.’


 Τέλος,οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας αλλά και εξειδικευμένα ζητήματα οικονομικής φύσης, συζητήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, τόνισε ο κ. Τσαρτσάρας.


ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΑΤΟ ΜΕΡΕΣ


Με αφορμή τη συμπλήρωση των πρώτων εκατό ημερών διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, ζητήσαμε από τον κ. Τσαρτσάρα ένα σύντομο απολογισμό :


“Κάποια πράγματα δεν έγιναν. Σίγουρα θέλαμε περισσότερα όμως η οικονομική κατάσταση της χώρας δυσκολεύει τα πράγματα. Αλλά μας γεμίζει αισιοδοξία το ότι έγιναν μέσα σε εκατό μέρες πράγματα που δεν έγιναν μέσα στην προηγούμενη εξαετία…’


ΕΡ. Τι έγινε δηλαδή ;


ΑΠ. ‘ Είχαμε πει εξ’ αρχής ότι προτεραιότητα μας είναι η ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων. Αυτό το ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε. Όλοι θέλαμε γενναία μέτρα, δυστυχώς όμως τα οικονομικά πράγματα της χώρας δεν το επιτρέπουν.’           



Σχετικά Άρθρα

Back to top button