ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΞΑΝΘΗΣ για την ΥΓΕΙΑ
Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού μας συνεχώς χειροτερεύει. Η λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας βρίσκεται στο «κόκκινο». Τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας βουλιάζουν κάτω από το βάρος των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό. Κατάσταση που θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα γιατί θα συμπιεστεί ακόμα περισσότερο το κόστος λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δραστικά μειωμένες κρατικές δαπάνες.
Στο Νοσοκομείο της Ξάνθης, παραμένουν σε αναστολή εργασίας περίπου 60 υγειονομικοί, αλλά οι ελλείψεις σε κλινικές όπως η παθολογική με μόλις 3 μόνιμους γιατρούς, με όριο ασφαλής λειτουργίας 7 και τις εφημερίες να καλύπτονται από γιατρούς των κέντρων Υγειάς αλλά και γειτονικών Νομών. Το κλείσιμο της ΜΕΘ, εδώ και πάνω από ένα χρόνο, την συνταξιοδότηση 13 υγειονομικών μόνο την χρονιά που διανύουμε, οι συγχωνεύσεις 3 κλινικών (ουρολογική, οφθαλμολογική και ΩΡΛ) λόγω της πανδημίας για την δημιουργία κλινικών COVID, χειροτέρεψε την κατάσταση, αλλά και η προβληματική λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων λόγω ελλείψεων γιατρών, ενώ εκρηκτικά παραμένουν τα προβλήματα με το ΕΚΑΒ, όπως πρόσφατα κατήγγειλε και το σωματείων εργαζομένων. Στο ΓΝΞ υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού όπως 50 νοσηλευτές/τριες, 10 κενές θέσεις στα εργαστήρια, 8 κενές θέσεις στη μαιευτική και ο κατάλογος δεν έχει τέλος, σε διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες. Επίσης η αναμονή για ένα χειρουργείο, ένα απλό ραντεβού σε ιατρείο ή μία απλή διαγνωστική, απεικονιστική εξέταση φτάνει ολόκληρους μήνες ακόμη και χρόνια, αναγκάζοντας τους ασθενείς να στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα, για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.
Αντί να στελεχωθούν τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας με όλο το απαραίτητο προσωπικό, με όλο το σύγχρονο εξοπλισμό για να καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών, η κυβέρνηση βαθαίνει την ιδιωτική- επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων, κλείνοντας την πόρτα σε όποιον δεν έχει να πληρώσει. Αντί να δώσει στους υγειονομικούς αξιοπρεπείς μισθούς, τους σπρώχνει να συμπληρώνουν το εισόδημα τους από τις πληρωμές των ασθενών.
Το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, έρχεται ουσιαστικά να κλείσει την πόρτα των νοσοκομείων σε μία μεγάλη μάζα του λαού και να θεσμοθετήσει και επίσημα την υγεία που θα είναι προσβάσιμη ανάλογα με την τσέπη του κάθε ασθενή. Οι αλλαγές που προτείνονται είναι φυσική συνέχεια αυτών που έχουν προωθήσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δηλαδή, απογευματινά ιατρεία, απογευματινά χειρουργεία, διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων που τείνουν να γίνουν κυρίαρχες, με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, τη μετατροπή της υγείας σε ένα όλο και πιο δυσπρόσιτο και ακριβό εμπόρευμα, σε προνόμιο για λίγους, ταυτόχρονα με τη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα υγείας.
Αυτό σηματοδοτούν τα επίμαχα άρθρα για την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, την είσοδο ιδιωτών γιατρών με συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Η είσοδος ιδιωτών γιατρών μερικής απασχόλησης, που θα καλύπτουν τρύπες και κενά στις δημόσιες μονάδες υγείας, θα οδηγήσει σε τραγική υποβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης και σε επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας, γεγονός που επιβεβαιώθηκε την περίοδο της πανδημίας.
Όλοι γνωρίζουμε πως η λύση στους καθηλωμένους μισθούς των γιατρών δεν είναι να στραφούν στα ιδιωτικά τους ιατρεία ή γενικότερα στον ιδιωτικό τομέα υγείας για να βρουν πελατεία, ούτε βέβαια να εξαντλούνται δουλεύοντας ασταμάτητα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, χωρίς ξεκούραση, χωρίς ελεύθερο χρόνο, σε βάρος της υγείας και της ζωής τόσο της δικής τους όσο και των ασθενών. Και πάνω απ’ όλα δεν είναι λύση να πληρώνει αδρά ο ασθενής, για να μπορεί να «ξεπεράσει» τις ατέλειωτες λίστες των χειρουργείων και να επισπεύσει την θεραπεία του.
Η απεργιακή μάχη της 9ης Νοέμβρη, αποτέλεσε ένα μεγάλο αγωνιστικό σταθμό, που μπορεί να δώσει πνοή για νέους, μαζικότερους συλλογικούς αγώνες των εργαζομένων στα νοσοκομεία, σε κοινή πορεία με τους άλλους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία, για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, να μην κατατεθεί στη Βουλή. Να πληθύνουν οι αποφάσεις καταδίκης, οι αγωνιστικές παρεμβάσεις, διεκδικώντας την κατάργηση των πληρωμών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, τις μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών, τις αυξήσεις στους μισθούς, για ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας.
Μαζί με τους αγωνιζόμενους γιατρούς απαιτούμε:
► Να αποσυρθεί από τη διαβούλευση το νομοσχέδιο.
► Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των επικουρικών.
► Χρηματοδότηση των νοσοκομείων.
► Καμία σκέψη για έναρξη επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ.
► Απαιτούμε πλήρεις, σύγχρονες, αναβαθμισμένες, δημόσιες και δωρεάν παροχές υγείας σε όλα τα επίπεδα.
Το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ