Άρθρα

Διεθνής ημέρα για το τέλος της ατιμωρησίας

του Λεωνίδα Κουμάκη, μέλους του ΙΗΑ

Κάθε χρόνο η 23.η Νοεμβρίου ορίστηκε σαν Διεθνής Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας (International Day to End Impunity) για τις αφόρητες, καθημερινές παραβιάσεις του δικαιώματος κάθε ανθρώπου στην ελεύθερη έκφραση και την (συνηθισμένη πλέον) ατιμωρησία των δραστών.

Το πιο ζωντανό παράδειγμα τέτοιων συμπεριφορών βρίσκεται στην γειτονιά μας, όπου η Τουρκική «Δημοκρατία» παραβιάζει ασύστολα το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης των πολιτών της «ψηφίζοντας» διάφορους νόμους με ποινές φυλάκισης για όσους εκφράζουν γνώμες αντίθετες με εκείνες του καθεστώτος.

Το σημερινό καθεστώς της Τουρκίας δημιουργεί συστηματικά διάφορους «εχθρούς» σε διάφορες περιοχές. Στην συνέχεια προχωράει σε κάθε μορφής προσβολές και προκλήσεις εναντίον του «εχθρού» που το ίδιο δημιούργησε. Δεν μένει όμως εκεί. Στρέφεται και προς τους πολίτες ή στους εκπρόσωπους τους ζητώντας τον λόγο γιατί δεν βρίζουν και αυτοί τον «εχθρό» χαρακτηρίζοντάς τους «προδότες»!

Ξαφνικά, το καθεστώς μια ωραία πρωία γίνεται φίλος με τον «εχθρό» ξεχνώντας τις βρισιές, τις προσβολές και τις προκλήσεις εναντίον του. Όποιος τολμήσει να ψελλίσει «Μα τι συμβαίνει, τι είναι αυτά τα πράγματα, αυτός μέχρι χθες δεν ήταν εχθρός;» έχει εξασφαλισμένη μανιασμένη επίθεση εναντίον του: «Βρε προδότη, γιατί σου κακοφαίνεται που ομαλοποιήσαμε τις σχέσεις μας;».

Ο Τούρκος πολιτικός Αλί Μπαμπατζαν προέρχεται, όπως όλοι οι τούρκοι πολιτικοί –εκτός των πολιτικών και μελών του HDP– από την μεγάλη δεξαμενή των παντουρκιστών. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ) και αποχώρησε το 2019 ιδρύοντας το δικό του κόμμα (DEVA) το οποίο συμμετέχει στον συνασπισμό των 6 κομμάτων της αντιπολίτευσης εναντίον του Ρ. Τ. Ερντογάν στις επερχόμενες τουρκικές «εκλογές».

Ο Αλί Μπαμπατζάν καυτηριάζοντας τις αλλοπρόσαλλές συμπεριφορές του τουρκικού καθεστώτος  είχε κάνει μια εντυπωσιακή ομιλία (11 Ιουνίου 2022) όπου τα είπε όλα:

«Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας εξαρτάται από τα κέφια ενός ανθρώπου και μόνο. Κάνει ότι τραβάει η ψυχή του. Σήμερα σκέφτεται “Ας προκαλέσω λίγο την Ελλάδα”, αν όμως μετά δηλώσει “Η φίλη μου η Ελλάδα”, μην εκπλαγείτε καθόλου. Από τη μία δεν άφησε τίποτα που να μην πει για τον Μπασάρ Άσαντ και άλλη γυρνάει και δηλώνει “ο αδερφός μου ο Άσαντ”! Όλα μπορεί να τα κάνει … Δεν υπάρχει καμία απολύτως συνέπεια»

«Την μία μέρα κατηγορεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως χρηματοδότη της προδοτικής απόπειρας πραξικοπήματος και την επομένη πηγαίνει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και είναι όλο αγκαλιές».

«Για την Αίγυπτο έλεγε ότι “Εγώ δεν κάθομαι στο τραπέζι με αυτούς” και τώρα για να μπορέσει να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με αυτούς, καταβάλλει χίλιες μύριες προσπάθειες».

Με τελευταία βέβαια εξέλιξη την συνάντηση της 20ης Νοεμβρίου 2022 κατά την έναρξη του παγκόσμιου κυπέλλου στο Κατάρ με “κουμπάρο” τον εμίρη του Κατάρ Χαμάν Μπιν Χαλίφα αλ Τάνι που έχει αγοράσει την μισή Τουρκία σε… τιμές ευκαιρίας! Ο Ρ. Τ. Ερντογάν μέσα στην τρελή χαρά χαιρετά και με τα δυο του χέρια τον «πραξικοπηματία» και «δολοφόνο» πρόεδρο της Αιγύπτου, στρατηγό Αμπντελ Φατάχ αλ-Σίσι!

Μια ακόμα περίπτωση που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γλείφει με επιμέλεια εκεί ακριβώς που έφτυνε είναι η περίπτωση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Σας συγχαίρω για τη νίκη σας στις εκλογές και πιστεύω ότι η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας σε όλους τους τομείς, με τρόπο που θα φέρει  ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας». Αυτά έγραψε ο (κατά Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου) «απατεώνας δικτάτορας» της Τουρκίας στον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, στις αρχές Νοεμβρίου 2022. Τον οποίο βέβαια κατά το παρελθόν έχει κατ΄ επανάληψη «στολίσει» με χυδαίες εκφράσεις που αρμόζουν περισσότερο σε συμμορίες του δρόμου και καθόλου σε αρχηγούς κρατών. Από το έτος 2009 όταν ο Ρ. Τ. Ερντογάν έδωσε εκείνη την παράσταση στο Νταβός βρίζοντας τον (τότε) Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες σε παγκόσμια μετάδοση, το 2010 με τις εμπρηστικές του δηλώσεις και αφορμή  τα νταηλίκια που πήγε να κάνει με την (δήθεν) ανθρωπιστική βοήθεια του “Μαβί Μαρμαρά” προς τους Παλαιστίνιους, μέχρι το 2018 όταν την στιγμή κατά την οποία ο ίδιος έκανε τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά αθώων Κούρδων στο Αφρίν της Συρίας, είχε το θράσος να απευθύνεται στον Μπενιαμίν Νετανιάχου (ομιλία Αντάνας, Μάιος 2018) ισχυριζόμενος ότι  «Εμείς (δηλαδή η Τουρκία) έχουμε να κάνουμε με τρομοκράτες, αλλά εσείς δεν ανησυχείτε για τρομοκράτες επειδή είστε οι ίδιοι ένα κράτος-τρομοκράτης». Με αυτό ακριβώς το (κατά τον ίδιο) «κράτος-τρομοκράτη», σήμερα θέλει ξαφνικά «συνεργασία σε όλους τους τομείς» σπεύδοντας ταυτόχρονα να υπογράψει τον διορισμό του Σακίρ Οζκάν Τορουνλάρ σαν νέου πρέσβη της Τουρκίας στο Ισραήλ μετά από δώδεκα χρόνια!

Όλοι βέβαια οι καινούργιοι «φίλοι» του Ερντογάν χαμογελάνε κρυφά και του φέρονται ευγενικά γιατί ελέγχει ασφυκτικά την πολύ σημαντική γεωπολιτική θέση της σημερινής Τουρκίας. Κανένας όμως, απολύτως κανένας, δεν του έχει την παραμικρή εμπιστοσύνη!


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΙΗΑ εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς – μέλη του ΙΗΑ. Η ιστοσελίδα του ΙΗΑ δεν λογοκρίνει, ούτε επεμβαίνει σε άρθρα – κείμενα των μελών του ΙΗΑ.


INTERNATIONAL HELLENIC ASSOCIATION

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button