Protect Aoos MTB Ultra Βωβούσα Ιωαννίνων

Ευχάριστη έκπληξη ο αθλητής-ποδηλάτης του Πηγάσου Αναστάσιος Καλονικίδης που τερμάτισε 7ος  γενικής στον  αγώνα των30 χλμ.και η Ξένια Ρωμανίδου που τερμάτισε 2η στις γυναίκες.

Ευχάριστη έκπληξη ο αθλητής-ποδηλάτης του Πηγάσου Αναστάσιος Καλονικίδης που τερμάτισε 7ος  γενικής στον  αγώνα των30 χλμ.και η Ξένια Ρωμανίδου που τερμάτισε 2η στις γυναίκες.

Για 3η συνεχόμενη χρονιά  στις 30 Αυγούστου, στη Βωβούσα συναντήθηκαν οι λάτρεις των αγώνων υπεραποστάσεων.  85 αθλητές πήραν εκκίνηση με τους 60 να καταφέρνουν να τερματίσουν.  Φέτος η διαδρομή είχε μια μεγάλη αλλαγή, ήταν αντίθετη η φορά από τα 2 προηγούμενα χρόνια.  Ήταν λιγότερο “φλύαρη”,  οι ανηφόρες ήταν πιο απότομες, ενώ η ανηφόρα μετά τη Λάιστα που όλοι τη θυμούνται για το βραχώδες έδαφος, ως κατηφόρα ήταν ακόμα χειρότερη.

“Οι ώρες περνούν και το τοπίο σε αφομοιώνει.  Ποδήλατο και ποδηλάτης γίνονται μέρος αυτού.  Μετά θυμάσαι μόνο φευγαλέες εικόνες 

Tον κορμό κάποιου δέντρου, ένα βράχο που απέφυγες ή μια ωραία θέα προς το βουνό. 

Τα θυμάσαι με κάθε λεπτομέρεια αλλά μόνο ως στιγμιότυπα.  Δε θυμάσαι πως πέρασαν οι ώρες και είμαι σίγουρος ότι περισσότερο από αυτές τις εικόνες μένουν τα συναισθήματα. 

Η δύναμη συνυπάρχει με την απελπισία, η θέληση με την αδυναμία αλλά η χαρά του τερματισμού τα σβήνει όλα και μένει μόνο η ικανοποίηση της επίτευξης του άθλου.”

Τα120 χιλιόμετρατου Protect Aoos MTB Ultra αποτελούν πρόκληση.  Αν μπορείς να ανταπεξέλθεις σε αυτό, τότε μπορείς να κάνεις πολλά, είναι το ετήσιο Check Up. 

Αν τα καταφέρεις στην αναμέτρηση με το βουνό, τότε είσαι καλά. 

Η δυσκολία δεν είναι μόνο στην αντοχή και τη δύναμη είναι και στο μυαλό, πρέπει να βρεις ένα κίνητρο για να το κάνεις αυτό, πρέπει να μπορείς να αντέξεις τις σκέψεις, να αφοσιωθείς σε αυτό και στο μυαλό σου να είναι ο στόχος, ο τερματισμός.

Γυναικείες συμμετοχές δεν υπήρξαν, μία γυναίκα έχει λάβει εκκίνηση σε αυτό τον αγώνα, η Gabi Naegele 2013 που εγκατέλειψε.

Φέτος γυναίκες βρέθηκαν στην εκκίνηση παρά μόνο στη μικρή διαδρομή των30 χιλιομέτρωνόπου η Αναστασία Νεροπούλου ολοκλήρωσε τη διαδρομή σε 1:52:47 και άφησε 2η τη Ξένια Ρωμανίδου (Πήγασος Ξάνθης) με 2:03:58 και 3η τη Βιολέτα Διαλετάρα με 2:12:29 (Volos Bikes).

Οι άντρες στη μικρή διαδρομή πάλεψαν σκληρά στη νέα χάραξη της διαδρομής που έγινε ακόμα πιο διασκεδαστική μοιράζοντας τα υψομετρικά.

Αφορμή για να γεννηθεί το “Protect Aoos” MTB Ultra στάθηκαν τα σχέδια εκτροπής του Αώου ποταμού και την βάρβαρη παρέμβαση στο οικοσύστημα χωρίς να υπολογίζεται ο αντίκτυπος στο περιβάλλον.

Κάτοικοι, φορείς και άνθρωποι που αγαπούν την Βωβούσα ενώθηκαν, έφτιαξαν ένα αγώνα και τον περιέβαλλαν με πολύ φροντίδα ώστε ο επισκέπτης να φεύγει γοητευμένος από το φυσικό περιβάλλον, τους φιλόξενους ανθρώπους και το μεγαλείο του αγώνα.

Πέρα από τον αγώνα όμως που κλείνει τη σειρά δράσεων για το καλοκαίρι του 20015, εκεί διοργανώνεται και το Vovousa Festival, ένα φεστιβάλ για την τέχνη και το ευ ζην που συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες, σπουδαίους μουσικούς, εκθέσεις φωτογραφίας, προβολές, σεμινάρια και άλλα πολλά στις αρχές του Αυγούστου.

Η Βωβούσα πλέον μπαίνει στο Φθινόπωρο, οι επισκέπτες λιγοστεύουν ωστόσο είναι πιο τυχεροί. Τα τοπία του Σεπτέμβρη είναι μοναδικά, τα χρώματα και οι μυρωδιές έντονες.

Σύντομα θα έρθει ο χειμώνας, οι νομάδες βοσκοί θα κατεβάσουν τα πρόβατα τους στα πεδινά, στην περιοχή θα μείνουν περισσότερες αρκούδες παρά άνθρωποι.

Την άνοιξη τα χιόνια θα λιώσουν και το επόμενο καλοκαίρι οι ρόδες μας θα ξανακυλήσουν στη Βάλια Κάλντα όπως θα εξακολουθούν να κυλάν και τα νερά του ποταμού!!!

Αλέξανδρος

Πετρούτσος

Αλέξανδρε σε ευχαριστούμε,

Με εκτίμηση

ΠΗΓΑΣΟΣ ΞΑΝΘΗΣ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button