Ειδήσεις

Πλαστικά Θράκης: Η χαμηλή ζήτηση οδήγησε σε μείωση κερδών

Πωλήσεις €269,8 εκατ., έναντι €316,1 εκατ., εμφάνισε στο εννεάμηνο του 2023 ο όμιλος Πλαστικά Θράκης εξαιτίας της σημαντικής πτώσης των μέσων τιμών πώλησης αλλά και εξαιτίας της περιορισμένης πτώσης των όγκων ύψους 1,6%, ως αποτέλεσμα της χαμηλότερης ζήτησης σε βασικούς κλάδους της οικονομίας (κατασκευές, αγροτικός τομέας), πρωτίστως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ. Αξιοσημείωτο είναι ότι τους πρώτους μήνες του 2022, οι τιμές των πρώτων υλών κυμάνθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και ως εκ τούτου και οι τιμές πώλησης είχαν κινηθεί αυξητικά.

Όπως ανακοίνωσε ο όμιλος κατά το εννεάμηνο του 2023, το EBITDA (προ τόκων φόρων και αποσβέσεων κέρδη) ανήλθε σε €37,0 εκατ. Συγκριτικά με το εννεάμηνο του 2022, το EBITDA είχε ανέλθει σε €42,6 εκατ., ωστόσο αφαιρουμένων των έκτακτων κερδών από τα COVID-19 προϊόντα (ύψους €5,3 εκατ. περίπου), σε συγκρίσιμους όρους, το EBITDA του εννεαμήνου του 2022 ανήλθε σε €37,3 εκατ., ήτοι κατά το εννεάμηνο του 2023 παρουσιάστηκε μείωση ύψους 0,7%, εξαιτίας της χαμηλότερης ζήτησης.

Το 3ο τρίμηνο σε αριθμούς

Κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, οι πωλήσεις ανήλθαν σε €89,7 εκατ., συγκριτικά με €103,4 εκατ. στο τρίτο τρίμηνο του 2022, αποκλειστικά λόγω των μειωμένων μέσων τιμών πώλησης, εξαιτίας των μειωμένων τιμών πρώτων υλών και της περιορισμένης ζήτησης, ωστόσο σε επίπεδο όγκων, ο όμιλος κατάφερε αύξηση κατά 6,9%, συγκριτικά με το τρίτο τρίμηνο του 2022. Αναφορικά με τη λειτουργική κερδοφορία, το EBITDA του τρίτου τριμήνου ανήλθε σε €13,0 εκατ., αυξημένο κατά 7,7%, συγκριτικά με το προσαρμοσμένο EBITDA του τρίτου τριμήνου του 2022 ύψους €12,0 εκατ. (ήτοι αφαιρουμένων των κερδών από πωλήσεις προϊόντων που σχετίζονται με τον Covid-19 ύψους €0,6 εκατ.)

Προοπτικές Ομίλου

Όσον αφορά τις προοπτικές, η διοίκηση, ανακοινώνει ότι, παρακολουθεί και προσαρμόζεται στις αλλαγές που διαμορφώνονται σε μακροοικονομικό επίπεδο, καταβάλοντας προσπάθεια να επιτύχει τη δυνατόν καλύτερη οικονομική απόδοση, παρά την επιδείνωση των γεωπολιτικών παραγόντων, εξαιτίας της νέας κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Αν και ο όμιλος δεν έχει άμεσες συνέπειες σε επίπεδο πωλήσεων στη συγκεκριμένη περιοχή, ωστόσο η δυσχέρεια των μακροοικονομικών συνθηκών δύναται να επηρεάσει τις αγορές και οικονομίες, στις οποίες απευθύνεται.

Αναφορικά με την ετήσια κερδοφορία του ομίλου, η διοίκηση εκτιμά ότι, αν και η ζήτηση σε αρκετές προϊόντικές ομάδες παραμένει μειωμένη και η αβεβαιότητα ενισχύεται εξαιτίας και της νέας γεωπολιτικής κρίσης, η κερδοφορία EBITDA του τρέχοντος έτους αναμένεται να κυμανθεί ως τάξη μεγέθους στα αντίστοιχα επίπεδα του 2022 (από το EBITDA του 2022 θα πρέπει να αφαιρεθούν τα έκτακτα κέρδη λόγω COVID-19 ύψους €5,3 εκατ.).

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button