ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΓΚΟΥΜΑ

Προχθές βρέθηκα σε μια γυναικοπαρέα…. Ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση μιας φίλης και αφού κανόνισα το ποιος θα κρατήσει τα παιδιά, πήγα το απογευματάκι στο σπίτι της για καφέ αρχικά και για κρασάκι το βραδάκι στη μεγάλη βεράντα του ρετιρέ της ….

Προχθές βρέθηκα σε μια γυναικοπαρέα…. Ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση μιας φίλης και αφού κανόνισα το ποιος θα κρατήσει τα παιδιά, πήγα το απογευματάκι στο σπίτι της για καφέ αρχικά και για κρασάκι το βραδάκι στη μεγάλη βεράντα του ρετιρέ της …. Η πρόσκληση, όπως διαπίστωσα, ήταν αποκλειστικά και μόνο γένους θηλυκού… Εκεί με περίμεναν και άλλες φίλες, ή απλά γνωστές, αρκετές από τις οποίες είχα πολύ καιρό να δω…. Είχα να βρεθώ μαζί τους από τότε που ήταν καστανές ή μελαχρινές… Τώρα που μου έγιναν ξανθές και κοκκινομάλλες δυσκολεύτηκα να τις αναγνωρίσω…. Η ηλικιακή σύνθεση της γυναικοπαρέας μας ήταν διαφόρων “γενεών” και αυτό έκανε και τη συνάντηση μας πιο ενδιαφέρουσα…. Οπότε με του που χαιρέτησα τα κορίτσια, τις γυναίκες, τις γοητευτικές κυρίες, τις καριερίστες, τις ώριμες και γεμάτες εμπειρίες κυρίες -επιλέγετε χαρακτηρισμό- κατάλαβα πως θα είχαμε πολλά να λέγαμε κείνη τη βραδιά….
Σε μια εποχή που όλα λειτουργούν βάση ψυχρής λογικής και όλα καταλήγουν στο πορτοφόλι, το να μαζευτεί μια γυναικοπαρέα πολλαπλών αποχρώσεων και ενδιαφερόντων και να βγάλει τα εσώψυχά της, προϊδεάζει και την έκβαση της συνάντησης…. Οι ρεαλίστριες από τη μια μεριά, οι ρομαντικές από την άλλη και στη μέση εκείνες που δεν τα έβλεπαν όλα ρόδινα, αλλά ούτε και όλα μαύρα…. Οι παραδοσιακές της παρέας από τη μια και οι εκσυγχρονίστριες από την άλλη …. Η θηλυκιά συντροφιά μας με τις τόσες και διαφορετικές περγαμηνές, ήταν πανέτοιμη να μην αφήσει τίποτε ασχολίαστο από την πολιτική, οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και κοσμική επικαιρότητα, πανελλαδικά και πολύ περισσότερο τοπικά…. αρά και ένα ευρύ φάσμα θεματογραφίας για να επιλέξει…. Το πρώτο μισάωρο αναλώθηκε στα καθαρά γυναικεία θέματα, τι κάνουμε, πως πάει ο έγγαμος βίος για αυτές που έχουν βάλει στεφάνι, πως προχωρά η σχέση για εκείνες που σκέφτονται να το φορέσουν, και φυσικά πως πάει το κυνήγι του καλού συντρόφου για εκείνες που έχουν ριχτεί στην αναζήτησή του…. Οι τελευταίες δανειζόμενες ένα ρεφρέν λαϊκού άσματος και παραφράζοντας το, ένα παραπονιάρικο ύφος τραγούδησαν… ” άντρες δεν υπάρχουν πια …τους πάτησε το τρένο…”….

Καλά, πώς δεν υπάρχουν άντρες….; Και όλους αυτούς που βλέπω στους δρόμους, στη δουλειά , στα γυμναστήρια, στις καφετέριες και τα καφενεία….; Τι είναι ….; Τους πρόλαβαν άλλες ; Ή μήπως αποφεύγουν τα “αιώνια δεσμά”….; Από την άλλη βέβαια δεν αποκλείεται να μην κόβουν φλέβες για αιθέριες γυναικείες υπάρξεις, αλλά για καλογυμνασμένους και γραμμωμένους κοιλιακούς και ποντίκια… Η ζωή όμως για μια γυναίκα δεν είναι μόνο άντρες, αλλά και υγεία και ομορφιά…. Δίαιτες και πώς να χάσεις τα περιττά κιλά, τώρα που θα εκθέσεις την κορμάρα σου στην παραλία δεν ήταν δυνατόν να μην τεθούν επί τάπητος στην προχθεσινή βραδιά…. Και αφού κάναμε και την κοινωνική μας κριτική και όχι παρακαλώ κουτσομπολιό, γιατί δε θέλουμε να μας λένε και κουτσομπόλες, περάσαμε και στα πιο σοβαροφανή θέματα…. Και λέω σοβαροφανή, γιατί μόνο στα σοβαρά δεν είναι να παίρνεις αυτά που συμβαίνουν γύρω μας …. Πιάσαμε εξ απαλών ονύχων την ανεργία που πλήττει το φύλο μας και στην περιοχή μας…. Ασχοληθήκαμε μαζί της επιδερμικά, γιατί δεν είναι και στο χέρι μας να διορθώσουμε κάπως την κατάσταση…. Αλλά και γιατί δε θέλαμε να πυροδοτήσουμε το κλίμα της γυναικοπαρέας, που όπως προαναφέρθηκε εκπροσωπούνταν διαφορετικές γενιές….

Πώς να απαντήσεις στην πεθερά της κολλητής μου όταν πιστεύει πως η γυναίκα πρέπει να κάθεται στο σπίτι και να φροντίζει τα παιδιά και το σύζυγο, να είναι αφέντρα και κυρά στα του οίκου της…..; Ή και σε εκείνες τις γυναίκες που ερμηνεύουν την ανεργία ως επιβολή της δύναμης του ανδροκρατούμενου κράτους και λοιπών θεσμών που θέλουν τις γυναίκες στο σπίτι, γιατί τις θεωρούν ως κύρια αιτία του κακού….; Αν δεν ήθελαν επαγγελματική αποκατάσταση και δε διεκδικούσαν μερίδιο από τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας και έμεναν στα σπίτια τους τότε και η ανεργία θα ήταν μικρότερη, καθώς θα έβρισκαν πιο εύκολα δουλειά οι άρρενες της χώρας… Όταν όμως έρχονται αρχές του μήνα οι φάκελοι με τους λογαριασμούς, τις πιστωτικές κάρτες, τα φροντιστήρια και τα λοιπά οικογενειακά βάρη, τότε ακούς το σύζυγο να λέει να απευθύνεται στη γυναικούλα του… “μήπως να έψαχνες και εσύ για καμιά δουλειά….”…… όΌταν ήρθε η ώρα να συζητήσουμε τα της πολιτικής και της γυναικείας εκπροσώπησης, εκεί να δείτε αμπελοφιλοσοφίες…… Και σε επίπεδο χώρας όλες θέλανε να γίνουν σαν την Ντόρα, τη Βάσω και την Άννα, αλλά ας όψεται το ριζικό τους και το γενεαλογικό τους δέντρο….. Με ….τα λόγια χτίζεις ανώγεια και κατώγεια…όταν όμως πρέπει να πάρεις την απόφαση της ενεργούς συμμετοχής τότε δηλώνεις άτακτη οπισθοχώρηση…. Σε τοπικό επίπεδο, όταν ξεκίνησε ο σχολιασμός για τα ψηφοδέλτια ενόψει των εθνικών εκλογών και για την απουσία γυναικείων ονομάτων, μόνο δυο δήλωσαν πως αν τις καλούσαν δε θα έλεγαν όχι στο ενδεχόμενο να κατέλθουν υποψήφιες βουλευτίνες…. Όλες οι υπόλοιπες ήταν αρνητικές γιατί δεν ήθελαν να εμπλακούν στα βρώμικα παιχνίδια και τις άγριες κόντρες και τρικλοποδιές της πολιτικής….. Το γυναικείο μπλα…μπλα…μπλα…δεν έλεγε να λάβει τέλος, παρά μόνο όταν άρχισε να ακούγεται έντονα το γουργουρητό της πείνας…
Και το κλου λοιπόν της βραδιάς ήταν όταν το στομάχι των γυναικών διαμαρτυρήθηκε και αναζήτησε το κρασάκι μετά των εδεσμάτων της οικοδέσποινας, εκείνη με ένα τηλέφωνο έφερε και του πουλιού το γάλα…. Ας είναι καλά το κέτερινγκ και εγώ που περίμενα από τα χρυσά χεράκια της φίλης μου να δοκιμάσω τις σπετσιαλιτέ της ….. Ζούμε στην εποχή του κέτερινγκ και έτσι όπως πάμε θα αναζητούμε σχέσεις, συναισθήματα και παρέες με ένα απλό τηλεφώνημα σε κάποια υπηρεσία κέτερινγκ, έτοιμη να εκπληρώσει την κάθε μας επιθυμία….

Σχετικά Άρθρα

Back to top button