Περιφέρεια

ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ» ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠ ΑΜΘ ΤΟΥ ΚΚΕ

Με εκθέσεις ιδεών, εκδηλώσεις, ημερίδες και δράσεις, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, κυβέρνηση και Περιφέρεια πρόβαλαν το «έργο τους», σε εκδηλώσεις σε πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στα πλαίσια της  «ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ», στα πρότυπα της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ψυχικής Υγείας».

Στον αντίποδα των κυβερνητικών φιεστών, για ένα ζήτημα που οι ευθύνες Κυβέρνησης και Περιφέρειας είναι τεράστιες, όπως και όλων των αστικών κυβερνήσεων, υπάρχει η πρόταση του ΚΚΕ, που καλεί τον λαό σε συμπόρευση και αγώνα για αποκλειστικά δημόσιες δομές Ψυχικής Υγείας, πλήρως στελεχωμένες, με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με υπηρεσίες δωρεάν και με κύριο προσανατολισμό την πρόληψη. Την ανυπαρξία ουσιαστικά τέτοιων δημόσιων δομών ομολογούν και οι διοργανωτές των εκδηλώσεων, αφού συνδιοργανώνονται με ιδιωτικό κέντρο.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων Ψυχικής Υγείας συνδυάζεται πρώτα και κύρια με το στόχο να καταργηθούν όλοι οι οικονομικοί και κοινωνικοί όροι που καθορίζουν την ανάπτυξη αυτού του εκμεταλλευτικού και απάνθρωπου συστήματος, του καπιταλισμού, που επιδρούν και επιδεινώνουν σε μαζική έκταση την ψυχική υγεία, ιδιαίτερα των λαϊκών στρωμάτων.

Το σύστημα αυτό, που θρέφεται από την εκμετάλλευση του λαού, που παράγωγά του είναι ο πόλεμος, η φτώχεια, η ανασφάλεια, η αποξένωση, τα αδιέξοδα, η αποθέωση του “ατομισμού”, αποτελεί κυριολεκτικά ένα “θερμοκήπιο” επιδείνωσης της ψυχικής υγείας.

Στην περιοχή μας, οι περισσότεροι νομοί δεν διαθέτουν δημόσιες ψυχιατρικές κλίνες. Τα ψυχιατρικά νοσοκομεία όσο και οι ψυχιατρικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων λειτουργούν στο “κόκκινο”. Έχουν μετατραπεί σε αποθήκες ψυχών, με τους ασθενείς να στοιβάζονται, σε συνθήκες επισφαλείς λόγω και του ελάχιστου προσωπικού. Στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας της Δράμας, εδώ και 2 χρόνια δεν υπάρχει ψυχίατρος, λόγω συνταξιοδότησης. Αντίστοιχα στο Νοσοκομείο της Δράμας, για μια ακόμα φορά, στην τελευταία προκήρυξη προσλήψεων γιατρών, δεν προβλέπεται θέση ψυχιάτρου!

Σήμερα, που η ιατρική επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κάνει τεράστια άλματα, η αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας θα ήταν διαφορετική, στο πλαίσιο μιας κοινωνίας και οικονομίας, που κριτήριο της ανάπτυξής της είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του και όχι τα κριτήρια του ανταγωνισμού και της κερδοφορίας.

Είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά σε οικονομική ενίσχυση του δικτύου Ψυχικής Υγείας πανελλαδικά με 69 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, προκρίνοντας την εκτέλεση εισαγγελικών παραγγελιών για ψυχιατρική εξέταση από ιδιωτικές κλινικές, τις ΣΔΙΤ, στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας, τις απευθείας αναθέσεις μιας σειράς υπηρεσιών σε εργολάβους και ΜΚΟ. Θιασώτης στο ίδιο έργο και ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού με νόμο που ψήφισε ως κυβέρνηση και ενεργοποίησε η ΝΔ, καταργήθηκαν πανελλαδικά δεκάδες κλίνες από δομές ψυχοκοινωνικής επανένταξης.

Άλλωστε, στη χώρα μας όλες οι κυβερνήσεις, με αλλεπάλληλες ψυχιατρικές μεταρρυθμίσεις, με τον φερετζέ της “αποασυλοποίησης”, της “καταπολέμησης του στίγματος” και του “κοινωνικού αποκλεισμού”, οδήγησαν στη συρρίκνωση των δημόσιων δομών, στην όξυνση των ελλείψεων και την υποβάθμιση στην παροχή υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, στη μεγαλύτερη εμπλοκή των κάθε λογής ιδιωτικών επιχειρήσεων, συνεταιρισμών, ΜΚΟ, “πρωτοβουλιών” και άλλων “φιλάνθρωπων”.

Καμία φιέστα δεν  μπορεί να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες στο σοβαρό ζήτημα της ψυχικής υγείας του λαού, που πήρε εκρηκτικές διαστάσεις στις μέρες μας, γιατί τα γιατροσόφια είναι μιας άλλης εποχής…του μεσαίωνα δηλαδή.

 

11/11/2022

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button