Χωρίς κατηγορία

Χατζηφωτιάδου: “Είμαστε ένας αδικημένος κλάδος και τα αιτήματά μας δεν λαμβάνονται υπόψη”

Η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης Δέσποινα Χατζηφωτιάδου μίλησε στη χθεσινή πρωϊνη ενημερωτική εκπομπή στο STAR 88,8 fm.

Αναφέρθηκε στα ζητήματα του κλάδου, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και την αποχή διαρκείας από 21/11/22 στην έκδοση παραβόλων και παραστάσεων νομικής βοήθειας

“Η αύξηση  10% των ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2023 είναι πολύ μεγάλη για εμάς. Η δικηγορική ύλη έχει συρρικνωθεί και γενικά η οικονομική κρίση έχει ταλανίσει το δικηγορικό σώμα. Η αύξηση αυτή είναι δυσβάστακτη κυρίως για τους νέους δικηγόρους” τόνισε.

Στην Ξάνθη το 50% των δικηγόρων είναι κάτω της δεκαετίας. Συνολικά 222 οι εγγεγραμμένοι. Η επιβάρυνση θα είναι επιπλέον 360 ευρώ περίπου το χρόνο.

“Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εκκαθάριση και αποζημίωση της νομικής βοήθειας που αγγίζει περίπου τα 3 χρόνια. Ο θεσμός της νομικής βοήθειας έχει θεσπιστεί για να βοηθηθούν με οικονομικά κριτήρια οι συμπολίτες μας που αδυνατούν  να προσλάβουν δικηγόρους, καταφεύγουν στο δικαστήριο για να τους ορίσει δικηγόρο από τον σχετικό κατάλογο.Συμμετέχουμε σε αυτό το θεσμό για να βοηθήσουμε την τοπική κοινωνία εδώ και 3 χρόνια, αλλά δεν έχουν εκκαθαριστεί οι απαιτήσεις μας. Συνάδελφοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χωρίς να έχουν πληρωθεί.Ως μέσο πίεσης από 21 Νοεμβρίου 2022 ξεκινάμε μια αποχή διαρκείας από έκδοση των παραβόλων νομικής βοήθειας και από παραστάσεις νομικής βοήθειας. Εχουμε και τα δικά μας οικονομικά προβλήματα, αγώνας επιβίωσης για κάποιους και η αποχή γίνεται για να πιέσουμε την κυβέρνηση να γίνει άμεση η εκκαθάριση.Αν και στη βουλή υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι, είμαστε ένας αδικημένος κλάδος, γιατί τα αιτήματά μας δεν λαμβάνονται υπόψη;” δήλωσε η κυρία Χατζηφωτιάδου

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

-Συνδιοργάνωση με ΠΕ Ξάνθης 25 Νοεμβρίου στο Χατζιδάκειο. Θα τιμηθεί η παγκόσμια ημέρα της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών με εξαιρετικές εισηγήσεις δικηγόρων, και συμβολική πορεία από το “Χατζηδάκειο” ως την πλατεία.

-Για το νέο νόμο της συνεπιμέλειας που πολύς κόσμος  ταλανίζεται. Στο “Χατζηδάκειο” με εισηγήσεις  από την πρόεδρο Ελλάδος Ρόδη Παντελήδου, την πρόεδρο Εφετών Λάρισας κυρια Φράγκου και τον πρόεδρο των Πρωτοδικών κ. Γκόγκολα. Θα συμμετέχουν φοιτητές του Πανεπιστημίου  Κύπρου, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Χρίστος Κληρίδη και ο αντιπρόεδρος Γεώργιος Χριστοφίδης.

Αποφάσεις της Ολομέλειας

των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων (Λευκωσία, 5/11/2022)

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, κατά τη συνεδρίασή της, στις 5.11.2022, στην Λευκωσία, έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:

  1. Νομική Βοήθεια

Η Ολομέλεια διαμαρτύρεται έντονα για συνεχιζόμενη αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εκκαθάριση των αποζημιώσεων νομικής βοήθειας, που αγγίζει τα τρία χρόνια. Οι αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως έχει αποδειχθεί, δεν επέλυσαν το πρόβλημα, ώστε να επιτευχθεί πραγματική επίσπευση της εκκαθάρισης των οφειλομένων αποζημιώσεων και της πληρωμής τους.

Με δεδομένο ότι η αδράνεια του Υπουργείου για την λυσιτελή αντιμετώπιση του θέματος πλήττει την αξιοπιστία του ίδιου του θεσμού αλλά και δοκιμάζει τις οικονομικές αντοχές των συναδέλφων, η Ολομέλεια εισηγείται στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων να αποφασίσουν αποχή των δικηγόρων μελών τους από τις υποθέσεις νομικής βοήθειας και τη μη έκδοση γραμματίων προκαταβολής και ενσήμων σε όλες τις υποθέσεις της Νομικής Βοήθειας, από 21.11.2022.

Εξαιρούνται οι περιπτώσεις παραγραφών σε αστικές, ποινικές και διοικητικές υποθέσεις, η συμπλήρωση ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης και οι συνοδείες στις ποινικές υποθέσεις.

  1. Οικονομικά – φορολογικά – ασφαλιστικά ζητήματα του κλάδου

Με δεδομένο ότι ο Υπουργός Εργασίας δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί ούτε στο αίτημα της Ολομέλειας για αναστολή της επικείμενης αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2023 (βλ. σχετικά εδώ: https://bit.ly/3tl3ilL ), αλλά ούτε και στο αίτημα για συνάντηση με εκπροσώπους του σώματος (βλ. σχετικά εδώ: https://bit.ly/3T8cPH9) και λαμβάνοντας υπόψιν:

(α) το γεγονός ότι υφίστανται κομβικά οικονομικά – φορολογικά αιτήματα που δεν έχουν ακόμη ικανοποιηθεί από την Κυβέρνηση, όπως κυρίως:

-η κατάργηση, άλλως, η μείωση του ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες,

– η επέκταση της απαλλαγής των επιτηδευματιών από ΦΠΑ μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ (η μόνη μη εφαρμοσθείσα εισέτι μνημονιακή υποχρέωση),

– η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος,

– η θέσπιση ενιαίου Κανονισμού Παροχών ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα να στερούνται οι δικηγόροι των παροχών που λαμβάνουν λοιπές κατηγορίες ασφαλισμένων (πχ επιδόματα μητρότητας στις άμισθες γυναίκες δικηγόρους, επιστροφή οφειλομένων κοκ.),

– η άμεση έκδοση ΑΠΔ για τους έμμισθους συνεργάτες δικηγορικών γραφείων (αμειβόμενους με ΑΠΥ),

– την καθιέρωση υποχρεωτικής παράστασης, άλλως, την καθιέρωση πιστοποιητικού ελέγχου συνδρομής νομικών προϋποθέσεων (νομικού ελέγχου) στις εμπράγματες δικαιοπραξίες, καθώς και σε ορισμένες κατηγορίες ενοχικών συμβάσεων σημαντικού αντικειμένου,

– η επίλυση των οικονομικών θεμάτων των εμμίσθων,

Η Ολομέλεια αποφάσισε τα εξής:

Α] Να ξεκινήσει άμεσα συλλογή υπογραφών Δικηγόρων όλων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας επί κειμένου καταγγελίας.

Β] Να γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα έξω από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία και με άλλους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς. Γ] Ανάλογα με τη στάση της Κυβέρνησης για τα αιτήματα του κλάδου, να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις.

  1. Αρθρο 187 ΠΚ

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η Κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στο αίτημα της Ολομέλειας για την κατάργηση, άλλως, τροποποίηση της παρ. 6 του άρθρου 187 ΠΚ, η Ολομέλεια αποφάσισε να εισηγηθεί στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας την παράταση της στοχευμένης αποχής των μελών τους από ποινικές δίκες πρώτου βαθμού, στις οποίες υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ, πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα, μέχρι και 31.3.2023.

Εξαιρούνται παραγραφές και υποθέσεις, όπου συμπληρώνεται το ανώτατο όριο κράτησης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button