Δημήτρης Σταμάτης, Γ.Γ. ΠΑΜ-Θ: “Η νέα εικόνα της ΑΜ-Θ μπορεί να προσελκύσει νέες και ισχυρές επενδύσεις”

Συνεχίσθηκε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στην Ξάνθη η τριήμερη επιχειρηματική επίσκεψη Οικονομικών και Εμπορικών Ακολούθων άνω των 30 ξένων Πρεσβειών, με τη συμμετοχή και τριών Πρέσβεων, την οποία συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και ο Οργανισμός Invest in Greece Agency (ΕΛΚΕ).

Συνεχίσθηκε χθες  και ολοκληρώνεται σήμερα στην Ξάνθη η τριήμερη επιχειρηματική επίσκεψη Οικονομικών και Εμπορικών Ακολούθων άνω των 30 ξένων Πρεσβειών, με τη συμμετοχή  και τριών Πρέσβεων, την οποία συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και ο Οργανισμός Invest in  Greece Agency (ΕΛΚΕ).


Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της Περιφέρειας για την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας, συμπαραστεκόμενη στην τοπική επιχειρηματικότητα, αλλά και για την προβολή και ανάδειξη των επενδυτικών ευκαιριών και των κινήτρων, που προσφέρει ο Αναπτυξιακός Νόμος και η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη.  


Άλλωστε, στόχος της Περιφέρειας ΑΜ-Θ είναι να αποτελέσει σταθερό μοχλό ανάπτυξης και συμπαραστάτη των επιχειρήσεων, που επιθυμούν με υγιή τρόπο να αναπτύξουν τα οικονομικά τους μεγέθη και φιλοδοξία της η προσέλκυση ισχυρών σε οικονομικά μεγέθη επιχειρήσεων, κυρίως στους τομείς της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών.


Έχοντας δε ολοκληρώσει ένα σημαντικό έργο που αφορούσε στην εξέταση μεγάλου αριθμού επιχειρηματικών σχεδίων και εντάσσοντας για πρώτη φορά μετά το 2006, 38 επενδυτικές προτάσεις στον Αναπτυξιακό Νόμο 3299/04,  επιχειρεί και στο πλαίσιο της συγκεκριμένης επιχειρηματικής συνάντησης να δώσει νέα πνοή και διάσταση στην επενδυτική πρωτοβουλία επιχειρηματιών, που  δραστηριοποιούνται στην περιοχή.


Κατά την διάρκεια της συνάντησης, χθες, παρουσιάστηκε στους Οικονομικούς και Εμπορικούς Ακόλουθους, το οικονομικό και επιχειρηματικό προφίλ και των πέντε νομών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ από τους προέδρους των αντίστοιχων Επιμελητηρίων και ακολούθησαν επισκέψεις σε βιομηχανικές μονάδες, που είναι εγκατεστημένες στην Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής.


Χαιρετίζοντας την συνάντηση ο πρόεδρος του ΕΛΚΕ κ. Αριστείδης Συμεώνογλου, ευχαρίστησε τις συμμετέχουσες πρεσβείες για την ολόθερμη ανταπόκριση τους, στο προσκλητήριο του Οργανισμού, να γνωρίσουν από κοντά τις επενδυτικές ευκαιρίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.


Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ κ. Δημήτρης Σταμάτης, τόνισε ότι, στο σημερινό διεθνές οικονομικό περιβάλλον, βασικό στοιχείο για την παραγωγική διαδικασία είναι η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε ένα τόπο, και προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης και της εξαγωγικής δραστηριότητας, κινείται σταθερά και με αποφασιστικότητα η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.  


Ο κ. Σταμάτης αναφέρθηκε στη νέα εικόνα της ΑΜ-Θ, η οποία μπορεί να προσελκύσει νέες και ισχυρές επενδύσεις, επισημαίνοντας πως οι γεωπολιτικές και οικονομικές αλλαγές στην νοτιοανατολική Ευρώπη, “μεταθέτουν δυναμικά το κέντρο βάρους του εθνικού ενδιαφέροντος από το παραδοσιακό διοικητικό-οικονομικό κέντρο προς βορρά και κυρίως προς την Περιφέρεια της Μακεδονίας και της Θράκης. 


Ειδικότερα, πρόσθεσε, οι ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή μας, “αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου, έργα που πρέπει να συμβαδίζουν με την προστασία του περιβάλλοντος, είναι δείγμα αυτής της μετακίνησης του ενδιαφέροντος στην περιφέρεια και ειδικότερα βόρεια”. 


Τέλος, τόνισε την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να συνδράμει την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής, ενώ αναφέρθηκε στην εμπορική δράση που διακρίνει τους πολίτες της Περιφέρειας και στην εμπορική τους πίστη, για την οποία σημείωσε πως στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, “βρίσκει απόλυτη εφαρμογή”.  


Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα “Προώθηση των Περιφερειών της Ελλάδας” και η νέα πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων που εφαρμόζει το Invest in  Greece Agency, έχουν ως απώτερο στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας των Περιφερειών και τη στοχευμένη προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων, με έμφαση σε συγκεκριμένους κλάδους των Περιφερειών, οι οποίοι παρουσιάζουν συγκριτικά πλεονεκτήματα.


Σήμερα το πρόγραμμα της συνάντησης περιλαμβάνει πάνω από 80 κατ’ ιδίαν συναντήσεις επιχειρηματιών της περιοχής με τους Ακολούθους, με στόχο τη διερεύνηση των δυνατοτήτων επιχειρηματικών συνεργασιών. 


Σχετικά Άρθρα

Back to top button