Άρθρα

Τουρκία 2023: Πως βαδίζει προς “εκλογές”

του Λεωνίδα Κουμάκη

*1 Ο (κατά Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου) «απατεώνας δικτάτορας»*2 της γειτονικής Τουρκίας θα διενεργήσει τον επόμενο χρόνο (2023) «εκλογές»  προκειμένου να «νομιμοποιήσει» την παραμονή του στην εξουσία για μια ακόμα πενταετία και να σώσει μαζί με το κεφάλι του, την «Φαμίλια Ερντογάν»*3, ολόκληρη την αυλή του με υποτακτικούς, ιδιωτικό στρατό, βαρόνους του υπόκοσμου, εμπόρους ναρκωτικών και κάθε κατηγορίας «επιχειρηματίες».

Το τουρκικό σύνταγμα βέβαια απαγορεύει τρίτη θητεία σε Πρόεδρο Τουρκικής Δημοκρατίας, αλλά για τον Ρ. Τ. Ερντογάν που έχει ήδη κάνει δύο θητείες σαν Πρόεδρος Τουρκικής Δημοκρατίας, αυτά τα «εμπόδια» θεωρούνται παιχνίδι.

Η προεκλογική περίοδος ήδη ξεκίνησε με την εφαρμογή ενός σχεδίου στραγγαλισμού κάθε αντίδρασης απέναντι στην εξουσία των ισλαμιστών και των φασιστών καθώς και τον συστηματικό «βομβαρδισμό» των αμόρφωτων πληθυσμών της ανατολής με απεριόριστες δόσεις ψεμάτων, μεγαλομανίας και έπαρσης, προκειμένου να ξεχάσουν την ολοένα αυξανόμενη πείνα τους.

Ένα μικρό δείγμα των συνθηκών μέσα στις οποίες θα διεξαχθούν οι τουρκικές «εκλογές», μας δίνουν όσα συνέβησαν μόνο τις τελευταίες εβδομάδες του Οκτωβρίου 2022:

Στις 14/10/2022 ένας νέος νόμος ορίζει φυλάκιση για το «έγκλημα» της παραπληροφόρησης. Το «έγκλημα» αυτό περιλαμβάνει τέτοια ευρύτητα, ώστε αν π.χ. κάνετε Like / Μου αρέσει σε μια ανάρτηση στο διαδίκτυο, ή κάνετε Κοινοποίηση / Retweet σε μια άλλη που αρέσει σε εσάς, αλλά δεν αρέσει στο τουρκικό καθεστώς, κινδυνεύετε με τρία χρόνια φυλακή. Και για να μην νομίζετε πως θα υπάρξει έλλειψη φυλακών, ανακοινώθηκε επίσημα η κατασκευή είκοσι νέων φυλακών το 2023 στην Τουρκία, επί πλέον των δεκάδων νέων φυλακών που κατασκευάστηκαν τα τελευταία χρόνια.

Στις 17/10/2022 μια μεγάλη έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στην Αμάσρα (επαρχία Μάρτιν στην βορειοδυτική Τουρκία) στοίχισε την ζωή σε 41 εργαζόμενους προκαλώντας σάλο σε ολόκληρη την  Τουρκία. Ο Ρ.Τ. Ερντογάν απέδωσε τον θάνατο των 41 ανθρώπων στην μοίρα (kader), προσθέτοντας πως «όλοι οι τραυματίες έχουν την καλύτερη μεταχείριση». Ο Ερντογάν προσπάθησε με τον τρόπο αυτό να  «κουκουλώσει» όπως-όπως τις τεράστιες ευθύνες των («ημέτερων») ιδιοκτητών και υπευθύνων του ανθρακωρυχείου που είχαν προειδοποιηθεί κατ΄ επανάληψη για τους κινδύνους που συνεπάγεται η πιεστική και άνευ στοιχειωδών κανόνων προστασίας των εργαζομένων, «εκμετάλλευση» του ορυχείου.

Στις 18/10/2022 το (Κουρδικό) πρακτορείο ειδήσεων ANF News έφερε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο δύο μέλη του ΡΚΚ σφαδάζουν μετά από τουρκική επίθεση στην περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν, στην οποία υπάρχουν πολλές καταγγελίες ότι χρησιμοποιούνται απαγορευμένα χημικά όπλα. Δύο ημέρες αργότερα, κατά την διάρκεια ζωντανής μετάδοσης του Medya Haber TV, η Dr. Şebnem Korur Fincancı (κορυφαία ιατροδικαστής, διάσημη ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρόεδρος του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου – TTB), ζήτησε έρευνα σχετικά με τις αναφορές ότι ο τουρκικός στρατός χρησιμοποίησε «τοξικά χημικά αέρια» κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν κατηγορεί τον τουρκικό στρατό για χρήση χημικών όπλων, απλώς ζητά να διεξαχθεί έρευνα για τις αναφορές αυτές. Τούτο διότι οι ακούσιες κινήσεις των ατόμων που φαίνονται στο βίντεο, θα μπορούσαν να συμβούν υπό την επίδραση μιας χημικής ουσίας στο νευρικό τους σύστημα και συνεπώς θα πρέπει να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με το περιστατικό αυτό.

Σε χρόνο ρεκόρ, η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας  ξεκίνησε «έρευνα», ενώ οι «συνέταιροι» της τουρκικής εξουσίας Ερντογάν και Μπαχτσελή βρήκαν την ευκαιρία να απαλλαγούν τόσο από την ενοχλητική παρουσία της Dr. Şebnem Korur Fincancı στην προεδρία του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου όσο και να θολώσουν τα νερά για το πολύ επικίνδυνο θέμα που προέκυψε. Για να το πετύχουν, έκαναν δηλώσεις «αφορισμού» της διάσημης ακτιβίστριας και οι διωκτικές αρχές κινήθηκαν με «αστραπιαία ταχύτητα»: Η Dr. Fincancı συνελήφθη στο σπίτι της στις 26/10/2022 για «προπαγάνδα τρομοκρατικής οργάνωσης» και για «δημόσια προσβολή του τουρκικού έθνους, του κράτους της Δημοκρατίας της Τουρκίας και των θεσμών της». Όσοι τόλμησαν να της συμπαρασταθούν κατά την προσαγωγή της στα τουρκικά «δικαστήρια» δέχτηκαν βίαιη επίθεση της αστυνομίας και ακολούθησαν συλλήψεις μελών της Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Εργαζομένων στο Δημόσιο, του Συνδικάτου Δημοσίων Υπαλλήλων Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών καθώς και πολλών φοιτητών. Η Dr. Fincancı κλείστηκε στις γυναικείες φυλακές της Σινκάν, ενώ την επομένη (27/10/2022) Κούρδοι ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στη Γενεύη προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την σιωπή των Ηνωμένων Εθνών απέναντι στην συνεχιζόμενη χρήση χημικών όπλων από την Τουρκία εναντίον Κούρδων ανταρτών. Τις αμέσως επόμενες μέρες, οι διαμαρτυρίες επεκτάθηκαν σε έντεκα διαφορετικές ευρωπαϊκές πόλεις.

Στις 20/10/2022 η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας μείωσε και πάλι το επιτόκιο κατά 150 μονάδες βάσης,  στο 10,5% με «επίσημο» πληθωρισμό Σεπτεμβρίου 2022 83,4% (ανεπίσημος υπερδιπλάσιος). Βέβαια η Κεντρική Τράπεζα μειώνει το επιτόκιο για φθηνό χρήμα μόνο σε δικούς της ανθρώπους, αφού οι εμπορικές τράπεζες σε ολόκληρη την Τουρκία δανείζουν με τριπλάσιο και τετραπλάσιο επιτόκιο τους πολίτες και ολόκληρη την αγορά! Όσον αφορά την ισοτιμία της Τουρκικής Λίρας, αυτή «φλερτάρει» πλέον με τις 19 Τ.Λ. τόσο απέναντι στο δολάριο όσο και απέναντι στο Ευρώ.

Στις 23/10/2022, αμέσως μετά την αποτυχημένη επίσκεψη Ρ. Τ. Ερντογάν στο Ντιγιαρμπακίρ, συνελήφθησαν 11 Κούρδοι δημοσιογράφοι. Στο Ντιγιαρμπακίρ, παρά την επιστράτευση σχολείων, δημοσίων υπηρεσιών και την βροχή μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα κατοίκων της περιοχής για την  «υποχρεωτική παρακολούθηση» της ομιλίας Ερντογάν, χρειάστηκαν τουλάχιστον 100 πούλμαν από γειτονικές πόλεις προκειμένου να καλυφθούν τα κενά της συγκέντρωσης. Οι συλληφθέντες έντεκα Κούρδοι δημοσιογράφοι προστέθηκαν στον κατάλογο των δεκάδων άλλων δημοσιογράφων που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές, με αποτέλεσμα τις αλλεπάλληλες καταγγελίες της  Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων για καταστολή, λογοκρισία και βιασμό της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία.

Τους τελευταίους μήνες στην Τουρκία απαγορεύονται ολοένα και περισσότερες συναυλίες επειδή το καθεστώς επιδιώκει τον «περιορισμό ξένων επιρροών» στην τουρκική νεολαία. Στις 27/10/2022 έγινε γνωστό πως η διάσημη τραγουδίστρια Γκιουλσέν Μπαϊρακτάρ Τσομπάνογλου που εκφράζει ιδανικά την ποπ κουλτούρα μέσα στην Τουρκία, απειλείται με φυλάκιση τριών ετώνγια ένα αστεϊσμό που (δήθεν) έθιξε το θρησκευτικό συναίσθημα των πιστών.

Μέσα στον μήνα Οκτώβριο 2022 ξεκίνησε μια μαζική «πλύση εγκεφάλου» μέσω των ελεγχόμενων από το καθεστώς ΜΜΕ με ένα διαφημιστικό σπότ-τραγούδι και τίτλο «Η ελπίδα του λαού Ερντογάν, το όνομά του είναι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» στο οποίο -μεταξύ πολλών άλλων- εμφανίζεται πλήθος κόσμου να ραντίζει με ρόδα και λουλούδια τον απόλυτο «άρχοντα» της Τουρκίας.

Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α Τ Α: Η Τουρκία βαδίζει προς «εκλογές» στην 147η θέση ανάμεσα σε 179 χώρες του κόσμου σε θέματα δημοκρατίας (Οκτώβριος 2022, Πανεπιστήμιο Γκέτεμποργκ), στις δέκα κορυφαίες χώρες που αποτελούν  ό,τι χειρότερο για τους εργαζόμενους σε αυτές (Κατάλογος Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων), μια από τις πλέον ανελεύθερες χώρες σχετικά με την πρόσβαση στο διαδίκτυο (Οκτώβριος 2022, Οργάνωση Freedom House) ενώ είναι γνωστές οι συνθήκες που επικρατούν στους τομείς ελευθερίας του τύπου και ατομικών δικαιωμάτων. Πρόσθετα, η Τουρκία έχει μεταβληθεί σε κέντρο διακίνησης ναρκωτικών προς την Ευρώπη – και όχι μόνο. (Παρατηρητήριο Γεωπολιτικής των Ναρκωτικών -OGD,  Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Εθισμού -ΕΚΠΝΤ).

Επί πλέον όλων αυτών, τα καθημερινά ψέματα, η έπαρση και η μεγαλομανία που προκαλούν τον κοινό νου όπως π.χ. οι κορώνες Ερντογάν πως «Θα πολεμήσουμε τον πληθωρισμό, θα πολεμήσουμε την διαπλοκή, θα πολεμήσουμε το εμπόριο ναρκωτικών……. η Τουρκία με τίποτα δεν είναι μία χώρα η οποία αποτελείται από τα σύνορα που φαίνονται στο χάρτη της… Το Αιγαίο είναι δικό μας….. Τα σύνορα της καρδιάς μας είναι τόσο πλατιά όσο περιγράφονται από τους προγόνους μας …. η Τουρκία ανέρχεται ως δύναμη στην πολιτική, την οικονομία, την τεχνολογία και τη διπλωματία…… η Τουρκία έχει πάει 4 φορές στο διάστημα…. και πολλά, πολλά άλλα). Τέλος, τα εκατοντάδες θύματα των διαφόρων «επιχειρήσεων» σε Συρία και Ιράκ (πολύ περισσότερα από αυτά που ανακοινώνονται επίσημα), συμπληρώνουν το τοπίο μέσα στο οποίο η Τουρκία βαδίζει προς «εκλογές» το 2023.

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν δεν είναι καθόλου διατεθειμένος να χάσει την εξουσία (και το κεφάλι του), έχοντας σαν έσχατο όπλο το άρθρο 119 (περί «κατάστασης έκτακτης ανάγκης») του νέου τουρκικού συντάγματος που φτιάχτηκε κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του και «εγκρίθηκε» με το νοθευμένο δημοψήφισμα της 16 Απριλίου 2017, σε ποσοστό 51,4%.

Σε περίπτωση «αναγκαστικής» χρήσης του άρθρου 119 σαν «όπλου» παραμονής στην εξουσία, δεν αποκλείεται καθόλου να βρεθούμε μπροστά σε συνθήκες μιας εσωτερικής αναταραχής, ενός εμφυλίου πολέμου*4 .

Εάν παρ΄ όλες τις προσπάθειες του καθεστώτος, δηλαδή την αποτυχία των  διάφορων σεναρίων*5 αντιμετώπισης μιας πιθανής ήττας και την εκτεταμένη νοθεία, το «σύστημα Ερντογάν»*6 χάσει τελικά τις εκλογές, αλλά αρνηθεί να παραδώσει την εξουσία με κήρυξη «κατάστασης έκτακτης ανάγκης», τότε ένας εμφύλιος στην Τουρκία είναι κάτι περισσότερο από πιθανός…

*Ο Λεωνίδας Κουμάκης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη την  οποία υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το 1964 οικογενειακώς, λόγω της απέλασης του πατέρα του. Σπούδασε στο Ζωγράφειο Γυμνάσιο της Κωνσταντινούπολης και στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα με την Νομική, από το 1967, άρχισε να εργάζεται σε γνωστή ελληνική οινοβιομηχανία στην οποία παρέμεινε επί 30 συνεχή χρόνια και της οποίας διετέλεσε Αν. Γενικός Διευθυντής και Διευθυντής Εξαγωγών. Την δεκαετία 2003 – 2013 ασχολήθηκε με έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις. Διετέλεσε Πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών (έτος ιδρύσεως 1928). Από την δεκαετία του 1990 αποτελεί σταθερά μέλος του International Hellenic Association (ΙΗΑ) – πρώην HEC. Το διαχρονικό, αυτοβιογραφικό βιβλίο του για την τουρκική πολιτική απέναντι στον Ελληνισμό «Το Θαύμα – Μια πραγματική ιστορία» (1992), είναι διαθέσιμο εντελώς δωρεάν, τόσο στην Ελληνική όσο και στην Αγγλική γλώσσα, στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του International Hellenic Association.

*2=  Άρθρο 14/10/2022 Ο «απατεώνας δικτάτορας»

*3= Άρθρο 22/08/2022 Ξεσκεπάζεται η «Φαμίλια Ερντογάν»

*4= Άρθρο 15/05/2021 Τουρκία: Πλησιάζει εμφύλιος πόλεμος;

*5= Άρθρο 18/09/2022 Ταγιπιστάν: Όποιος πονάει γαϊδουρινά φωνάζει

*6= Άρθρο 23/10/2022 Ερντογάν: Ψέματα, Βρισιές και Κωλοτούμπες

INTERNATIONAL HELLENIC ASSOCIATION

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button