“Η συνταγή του ευτυχισμένου Έλληνα…..”

Σιγά που θα κάτσω να σκάσω…… Μέχρι να περάσει και η Πρωτομαγιά-η οποία δεν είναι αργία, αλλά απεργία-αποφάσισα να δώσω κόκκινη κάρτα στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα και οικονομική επικαιρότητα που μου έχει μαυρίσει την καρδιά….. Νισάφι πια με τις προανακριτικές, το Βατοπαίδι, το διαμέρισμα του Παυλίδη και τον ίδιο τον Παυλίδη-τον τέως υπουργό βεβαίως-βεβαίως, τη SIEMENS, την οικονομική κρίση, το νέο δάνειο που πήρε η κυβέρνηση, τον αν θα έχουμε κραχ στα δημοσιονομικά της χώρας ή για το πού πήγαν τα εκατομμύρια ευρώ και ποιοι τα έφαγαν……

Σιγά που θα κάτσω να σκάσω……


Μέχρι να περάσει και η Πρωτομαγιά-η οποία δεν είναι αργία, αλλά απεργία-αποφάσισα να δώσω κόκκινη κάρτα στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα  και οικονομική επικαιρότητα που μου έχει μαυρίσει την καρδιά…..


Νισάφι πια με τις προανακριτικές, το Βατοπαίδι, το διαμέρισμα του Παυλίδη και τον ίδιο τον Παυλίδη-τον τέως υπουργό βεβαίως-βεβαίως, τη SIEMENS, την οικονομική κρίση, το νέο δάνειο που πήρε η κυβέρνηση,  τον αν θα έχουμε κραχ στα δημοσιονομικά της χώρας ή για το πού πήγαν τα εκατομμύρια ευρώ και ποιοι τα έφαγαν……


Αρκετά με όλα τα παραπάνω, έστω και προσωρινά…..


Σήμερα αποφάσισα να αναζητήσω την ευτυχία, αν και η άποψη που επικρατεί στους περισσότερους κοινούς θνητούς είναι πως δεν υπάρχει ευτυχία, αλλά ευτυχισμένες στιγμές…..


 



Η αφορμή δόθηκε από μια ακόμη έρευνα-όπως και να το κάνουμε έχω μια αδυναμία σε τούτες, γιατί αποτελούν τον καθρέφτη της κοινωνίας μας- που διάβασα αυτή την φορά στην Ελευθεροτυπία, όπου αναφερόταν στο προφίλ του ευτυχισμένου Έλληνα…..


Ξεφυλλίζοντας λοιπόν την εφημερίδα, αμέσως κέντρισε την προσοχή μου ο παραπάνω τίτλος……


Υπάρχει ευτυχισμένος Έλληνας; Αναρωτήθηκα……


Και εγώ που νόμιζα πως είναι είδος προς εξαφάνιση …..


Με την τόση μιζέρια που μας βομβαρδίζουν καθημερινά δια της μικρής κυρίως οθόνης και ύστερα δια του Τύπου….εμβολιάστηκα με την πεποίθηση πως τη σήμερον εποχή δεν υπάρχει ευτυχισμένος άνθρωπος…..


Έλα μου όμως που ευτυχώς η συγκεκριμένη έρευνα έρχεται να με διαψεύσει, αλλά και να μου δώσει και τη συνταγή της ευτυχίας…..


 



Όταν λοιπόν έχεις στα χέρια σου μια δοκιμασμένη και επιτυχημένη συνταγή τι κάνεις….;


Σπεύδεις να την εφαρμόσεις, αλλά και να τη μοιράσεις και στους φίλους σου…..


Αφού υπάρχουν ευτυχισμένοι Έλληνες, γιατί να μην μπορώ και να ενταχθώ και εγώ  στην ομάδα αυτή των τυχερών Ελλήνων που τους έχει κατακλύσει η ευτυχία και όχι η γκρίνια και η μιζέρια…..;


Τόσο δύσκολο είναι βρε αδερφάκι μου…..;


Και όταν μάλιστα έχεις και τη συνταγή τότε είναι στο τσεπάκι σου και η ευτυχία, αρκεί βέβαια να ακολουθήσεις σωστά τα βήματα εκτέλεσης της συνταγής, να μη σου ξεφύγουν οι δόσεις…. 


Λοιπόν για να αποκτήσω, αλλά και να αποκτήσετε και εσείς το προφίλ του ευτυχισμένου Έλληνα, δεν έχετε παρά να εξασφαλίσετε τα παρακάτω υλικά……


Χρήμα, μόρφωση και οι μετριοπαθείς πολιτικές πεποιθήσεις αποτελούν τη συνταγή της ευημερίας και άρα ευτυχίας ….


 



Όχι, μην αλλάζετε σελίδα…..δεν είναι λόγια του αέρα….. Είναι διασταυρωμένη και ελεγμένη είδηση  προερχόμενη από πανεπιστημιακά έδρανα……


Συγκεκριμένα από το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο εκπόνησε για πρώτη φορά μια τέτοια έρευνα……


Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της έρευνας, που διενεργήθηκε σε δείγμα 1.140 ατόμων αρκετά ή πολύ ικανοποιημένο από τη ζωή του δηλώνει το 47% των ερωτηθέντων, ενώ καθόλου ή λίγο ικανοποιημένο το 23%…..


Βασικό παράγοντα για την αίσθηση ικανοποίηση από τη ζωή παίζει το χρήμα, σύμφωνα με την έρευνα, καθώς οι οικονομικά ευκατάστατοι αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι των ικανοποιημένων….


Η πλειοψηφία των ευχαριστημένων από τη ζωή τους είναι επίσης μέσου ή ανώτερου μορφωτικού επιπέδου, ενώ η πολιτική ιδεολογία φαίνεται να επηρεάζει  την ποιότητα ζωής, με τους κεντροαριστερούς και τους κεντροδεξιούς να “πλησιάζουν” περισσότερο στην ευτυχία από τους οπαδούς των άκρων, αλλά και τους απολιτίκ….


 



Όπως εξηγείται στην έρευνα, της οποίας επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο καθηγητής Επαμεινώνδας Πανάς, ο ατομικός δείκτης ευημερίας υπολογίζεται βάσει επτά βασικών καταστάσεων της προσωπικής ζωής, όσων μετέχουν σε αυτήν……


Δηλαδή την υγεία, το επίπεδο διαβίωσης, την επιτυχία των στόχων στη ζωή μας, την ασφάλεια, τις προσωπικές σχέσεις, τη συνεκτικότητα με την κοινότητα και τη μελλοντική εξασφάλιση….


Απλά πράγματα δηλαδή……ποιος τα έχασε για να τα βρούμε εμείς……


Η αλήθεια είναι πως κάποια από τα υλικά της συνταγής είναι δυσεύρετα στην εποχή μας και άλλα ανεκτίμητα…..


Κάποια τα έχουμε και δεν τα υπολογίζουμε, αλλά πάλι τα υποτιμούμε, κάποια τα υπερεκτιμούμε ….


Φυσικά είναι και εκείνα που απουσιάζουν παντελώς από τη ζωή κάποιων…..


 



Συμπέρασμα μελετήστε τη συνταγή, εξετάστε προσεκτικά τα υλικά της ευημερίας και αν κάποια από αυτά δεν τα έχετε-όπως π.χ. το χρήμα- φροντίστε να τα εξασφαλίσετε….


Ή έστω να δοκιμάσετε να φτιάξετε τη συνταγή με αυτά που έχετε, αρκεί να έχετε το βασικό συστατικό που είναι η υγεία……


Για αυτό πάνω από όλα η υγεία, το χρήμα έρχεται….


Και προσοχή πάντα κέντρο και ξεχάστε τα άκρα…..


Μην τα τραβάτε γιατί δε μας βγάζουν πάντα σε καλό….πολιτικά βεβαίως-βεβαίως-ξεχάστε φανατισμούς και κρατήστε πιο μετριοπαθή πολιτική στάση και συμπεριφορά….


Είναι άλλωστε από τα υλικά της συνταγής της ευημερίας και ευτυχίας που δεν κοστίζουν και είναι στο χέρι μας να το εξασφαλίσουμε…..


Καλή επιτυχία και αν τα καταφέρετε κρατήστε και για μένα ένα κομμάτι ευτυχίας…..


Γιατί εγώ συνεχίζω να πιστεύω πως ο ευτυχισμένος Έλληνας είναι είδος προς εξαφάνιση…..


Σχετικά Άρθρα

Back to top button