Ειδήσεις

32η ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑ – 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ έως 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Οι Σύλλογοι Μέλη της Π.Ο.Σ.Ε.Α. είχαν τη χαρά να ξανασυναντηθούν δια ζώσης από τις 30 Σεπτεμβρίου έως και τις 2 Οκτωβρίου του 2022 στην 32η Αμφικτιονία, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α.), υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.), της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) καθώς και με την συμμετοχή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, της Φιλαρμονικής Εταιρείας Μάντζαρος, του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών και Δοτών Μυελού των Οστών «ΠΑΝΔΟΤΗΣ», του ΚΤΕΛ Κέρκυρας και την απόλυτη στήριξη του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας  «Αγία Ειρήνη» και του Διοικητή αυτού, κ. Λεωνίδα Ρουμπάτη.

Τη λαμπρή Τελετή Λήξης η οποία έλαβε χώρα στην είσοδο του Corfu Holiday Palace έπειτα από Λαμπαδηδρομία που πραγματοποιήθηκε σε κάθε γωνιά  της Κέρκυρας, τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Νομού Κέρκυρας, κ. Στέφανος Γκίκας, η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Κοινωνικής Συνοχής και Απασχόλησης κα Μελίτα Ανδριώτη, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρης Καφαντάρης, ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.), κ. Παναγιώτης Κατσίβελας, ο Διοικητής του Γ.Ν. Νοσοκομείου Κέρκυρας και Πρόεδρος του Συλλόγου Θαλασσαιμίας Ηπείρου, Δρ. Λεωνίδας Ρουμπάτης, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του Ε.Ε.Σ. Κέρκυρας, κα Μαρία Δημουλά, ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Ανδρέας Φλώρος, ο Συντονιστής της Νομαρχιακής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Χρήστος Μωραΐτης, ο Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας, κ. Άγγελος Σπύρου, η Πρόεδρος κα Μαρία Μάνδυλα-Κουσουνή και ο Γραμματέας της Ιατροχειρουργικής Εταιρείας Κέρκυρας, κ. Βασίλειος Πανδής, ο Πρόεδρος του ΣΕΑ «ΠΑΝΔΟΤΗΣ», κ. Αναστάσιος Νικολούζος, ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Περιφέρειας κ. Ανδρέας Ρίγγας, ο Σύμβουλος της Δημάρχου Κέρκυρας κ. Μπούας, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κ. Νικόλαος Κολοβός, ο Υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κέρκυρας κ. Μπούσιας Γεώργιος και ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (Ε.Ο.ΘΑ.) κ. Παντελής Λαγώνης. Στη συνέχεια οι επίσημοι απηύθυναν χαιρετισμό και παρευρέθηκαν και στην Τελετή Έναρξης των Εργασιών της 32ης Αμφικτιονίας.

Η εκδήλωση έκλεισε με το θερμό και μεστό χαιρετισμό του Γενικού Γραμματέα της Π.Ο.Σ.Ε.Α. κ. Θεολόγου Ζώτου και με την απονομή τιμητικού μεταλλίου των 20 χρόνων της Λαμπαδηδρομίας στον εν ενεργεία Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Χρήστο Πρωτόπαπα, ως εμπνευστή και υλοποιητή της Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας Συλλόγων και Φορέων Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Με το θερμό κλίμα που επικρατούσε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Corfu Holiday Palace πραγματοποιήθηκε και η έναρξη των εργασιών της 32ης Αμφικτιονίας Συλλόγων και Φορέων αιμοδοσίας. Τον καθιερωμένο Αγιασμό τέλεσε ο αρχιερατικός πατέρας Ευάγγελος, ο οποίος χαιρέτησε εγκάρδια και τις εργασίες της Αμφικτιονίας.

Θερμό καλωσόρισμα απηύθυνε η Δήμαρχος Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κα Μερόπη Υδραίου, τονίζοντας τη σπουδαιότητα της εν λόγω εκδήλωσης για το ιστορικό νησί τους.

Τέλος, ακολούθησε η κεντρική εισήγηση του Προέδρου της Π.Ο.Σ.Ε.Α. κ. Χρήστου Πρωτόπαπα, ο οποίος βαθύτατα συγκινημένος ευχαρίστησε όλους τους εισηγητές και κυρίως αυτούς που ταξίδεψαν από όλα τα μέρη της Ελλάδας μέχρι την Κέρκυρα για να συμβάλουν στην δημιουργία ενός σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των ελλείψεων αίματος στη χώρα μας.

Τόνισε ενώπιον των επισήμων τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα της βιωσιμότητας των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών ανά την Ελλάδα, αφού χάρη σε αυτούς, η ιδέα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας και της ανιδιοτελούς προσφοράς στο συνάνθρωπό παραμένει ζωντανή μέχρι και σήμερα, παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Επισήμανε ιδιαίτερα τη συνεργασία μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, της Π.Ο.Σ.Ε.Α. και των Συλλόγων Μελών της, των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας και όλων των Φορέων για την αυτάρκεια αίματος στη χώρα μας. Την κήρυξη  των εργασιών πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) κ. Παναγιώτης Κατσίβελας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις τιμητικές διακρίσεις προς τους ανθρώπους και τους φορείς που επί σειρά ετών  προσέφεραν τις υπηρεσίες τους, από κάθε πλευρά και με κάθε δυνατότητα που διέθεταν, για την ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας στη χώρα μας.

Σε κλίμα συγκινησιακά φορτισμένο και θέλοντας η Π.Ο.Σ.Ε.Α. να τιμήσει την αείμνηστη Διευθύντρια Όλγα Μαραντίδου, στης οποίας τη μνήμη ήταν αφιερωμένη η 32η Αμφικτιονία Συλλόγων και Φορέων Εθελοντικής Αιμοδοσίας, αναγνώστηκε δημοσιευμένο κείμενο των επί σειρά ετών συνεργατών και φίλων της, από την Ειδική Γραμματέα της Ομοσπονδίας κα Ελένη  Αλεβίζου.

Υπό την προεδρία της κυρίας Ελευθερίας Ζερβού (η οποία αντικατέστησε την κα Κωνσταντίνα Πολίτη), του κυρίου Λεωνίδα Ρουμπάτη και της κυρίας Αθηνάς Εξάρχου, ξεκίνησαν οι εργασίες το Σάββατο 1η Οκτωβρίου στη συνεδριακή αίθουσα του Corfu Holiday Palace.

Η συμμετοχή ήταν πολυπληθής και η παρακολούθηση διαρκής. Το επιστημονικό πρόγραμμα των διακεκριμένων και εκλεκτών εισηγητών  καθήλωσε τους συνέδρους, παρακολουθώντας με ενδιαφέρον και προσήλωση έως το τέλος.

Ο διάλογος μεταξύ των επιστημόνων – εισηγητών και των συνέδρων ήταν εξαιρετικά διαφωτιστικός και απόλυτα εποικοδομητικός. Απαντήθηκαν καίρια ερωτήματα που αφορούσαν κυρίως στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν  οι σταθμοί αιμοδοσίας, οι Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών και οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς ειδικά τους θερινούς μήνες και τις περιόδους των εορτών, καθώς  και στα νέα δεδομένα που προκύπτουν διαρκώς  για τη συλλογή αίματος.

Την επιστημονική θεματολογία ανέπτυξαν εξαίρετοι εισηγητές που με τις περγαμηνές και με τις εξειδικευμένες γνώσεις τους κατάρτισαν ένα πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα υπό την πολύμηνη επίβλεψη και καθοδήγηση της ομότιμου καθηγήτριας ΕΚΠΑ, Αιματολόγου και Επιστημονικής Συμβούλου του ΕΟΔΥ, για το συντονιστικό κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης και Επιτήρησης Μεταγγίσεων κας Κωνσταντίνας Πολίτη, που πάντοτε στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια της Π.Ο.Σ.Ε.Α.

Η θεματολογία ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του προέδρου του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας κ. Παναγιώτη Κατσίβελα που με τη σειρά του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα  για τη συγκεντροποίηση των συλλεγόμενων μονάδων αίματος πράγμα το οποίο θα επιτευχθεί με την ολοκλήρωση του Ενιαίου Συστήματος Καταγραφής έως τα τέλη του 2022.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν την επόμενη ημέρα, Κυριακή 2 Οκτωβρίου, με τις τοποθετήσεις των συλλόγων μελών της Π.Ο.Σ.Ε.Α. Στη συνέχεια η επιτροπή που εκπροσωπούσε το σώμα των Αμφικτιονιών εξέδωσε ψήφισμα το οποίο και ενέκρινε ομόφωνα το σώμα.

Στον αποχαιρετιστήριο λόγο ο πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Ε.Α. κ. Χρήστος Πρωτόπαπας έκλεισε με την ελπίδα να αναγνωρίσει επιτέλους η πολιτεία το πολύτιμο έργο της Ομοσπονδίας και τα συνεχή αιτήματά της για θεσμοθετημένους πόρους, να εισακουστούν, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα τόσο της Ομοσπονδίας όσο και των Συλλόγων Μελών της.

Τέλος ευχαρίστησε το χρυσό χορηγό την Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Α.Ε. (ΒΙΚΟΣ Α.Ε.), την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, την Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας, το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, το ΚΤΕΛ Κέρκυρας, την Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Λύκειο Ελληνίδων Κέρκυρας, τους μηλοπαραγωγούς από τη Μάννα Κορινθίας, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης καθώς και τα τοπικά ΜΜΕ.

Με εκτίμηση,

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Σ.Ε.Α.

           

              Ο Πρόεδρος                                                                                  Ο Γενικός Γραμματέας

 

      Χρήστος Εμ. Πρωτόπαπας                                                                Θεολόγος Χρ. Ζώτος

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button