Σύσκεψη εργασίας στο Υπουργείο Εσωτερικών για θέματα που αφορούν τους παλιννοστούντες ομογενείς της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

Πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016, στις 10:00 π.μ., σύσκεψη εργασίας στο Υπουργείο Εσωτερικών για ζητήματα που αφορούν τους παλιννοστούντες ομογενείς της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016, στις 10:00 π.μ., σύσκεψη εργασίας στο Υπουργείο Εσωτερικών για ζητήματα που αφορούν τους παλιννοστούντες ομογενείς της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννης Μπαλάφας, ο Βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Γιαννακίδης, ο Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Ρίζος, ο Προϊστάμενος του Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής του Πρωθυπουργού, Σταύρος Παναγιωτίδης, ο Γ.Γ. Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής, Βασίλης Παπαδόπουλος και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Τα αιτήματα των παλιννοστούντων μετέφερανη Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Παλιννοστούντων και Μη «Αργώ», Ελένη Τατεβοσιάν και ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Συλλόγων Παλιννοστούντων Ξάνθης, Ζαχαρίας Παπαδόπουλος.

Αντικείμενο της σύσκεψης αποτέλεσαν τα χρονίως δυσεπίλυτα ζητήματα, από την επί της ουσίας μη ολοκλήρωση των προγραμμάτων, που αναπτύχθηκαν από το Εθνικό Ίδρυμα Υποδοχής και Αποκατάστασης Ομογενών Ελλήνων (ΕΙΥΑΠΟΕ) και αφορούσαν τη στεγαστική αποκατάσταση των Παλιννοστούντων Ομογενών, όπως επίσης και το θέμα ανάκλησης της ιθαγένειας.

Υπενθυμίζουμε πως το ΕΙΥΑΠΟΕ με το νόμο 3072/2002 λύθηκε και τέθηκε σε εκκαθάριση και με την υπ’ αριθμ. 265/2004 Κοινή Υπουργική Απόφαση η διοίκηση και η διαχείριση των ακινήτων του πρώην ΕΙΥΑΠΟΕ περιήλθε στις Περιφέρειες, ενώ μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη», οι σχετικές αρμοδιότητες και η περιουσία του ιδρύματοςπεριήλθαν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στη Διεύθυνση Αστικής Κατάστασης και Κοινωνικών Υποθέσεων, η οποία μεταξύ άλλων είναι υπεύθυνη για την επιμέτρηση των κατοικιών, την έκδοση των σχετικών τίτλων ιδιοκτησίας,την παραχώρηση οικοπέδων, χωραφιών και ακινήτων. Η άμεση στελέχωση της αρμόδιας υπηρεσίας με το απαραίτητο προσωπικό, ειδικότερα σε επίπεδο μηχανικών, τέθηκε ως άμεση προτεραιότητα.

Αξίζει να σημειωθεί πριν τη συνάντηση είχε προηγηθεί η έκδοση του ΦΕΚ με αριθμό 2899-30/12/2105, τακτοποιήθηκε η επιδότηση ενοικίων του 2015 για την πληρωμήτων μισθοδοτικών συμβάσεων 300  δικαιούχων, ενώ σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 768/2016 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις αποφασίστηκε η συνέχιση της επιδότησης ενοικίου για το 2016 και μέχρις ότου δοθεί οριστική λύση για την στεγαστική αποκατάσταση των παλιννοστούντων ομογενών.

Από την ουσιαστική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, αναδείχθηκε το γεγονός πωςη σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησηςδιαθέτει την απαραίτητη πολιτική βούληση να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια και να επιλύσει, οριστικά και ουσιαστικά, τα χρόνια αυτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν διαχρονικά οι παλιννοστούντες ομογενείς. Αποφασίστηκε, επίσης, η τακτική επικοινωνία μεταξύ των παρευρισκόμενων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για το επόμενο διάστημα, έτσι ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή παρακολούθησητων σταδίων επίλυσης των κρίσιμων αυτών ζητημάτων.

 

Από το Γραφείο Τύπου

Σχετικά Άρθρα

Back to top button