Τοπικά νέα

Κινητοποίηση φοιτητών την Τρίτη 20/6 στις 19:00 στην Κεντρική Πλατεία

Για μια ακόμη χρονιά η διοίκηση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης όχι μόνο δεν φρόντισε να πάρει μέτρα για την στέγαση των φοιτητών της Ξάνθης σε μια περίοδο που τα ενοίκια έχουν γίνει απαγορευτικά αλλά αντί να προσπαθήσει να δώσει λύση στα διογκωμένα προβλήματα των εστιακών αποφασίζει να τους πετάξει και στον δρόμο.

Είναι απαράδεκτο να ανακοινώνουν σε φοιτητές, ειδικά μέσα στην εξεταστική, να αδειάσουν τα δωμάτιά τους, να λένε σε άλλους πως δεν δικαιούνται καν να κάνουν αίτηση για εστίες, να λένε στους πρωτοετείς φοιτητές από την αρχή της χρονιάς πως δεν υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια, την ίδια στιγμή που υπάρχουν 44 δωμάτια εστιών άδεια, την ίδια στιγμή που υποτίθεται πως γίνεται ανακαίνιση σε άλλα 170, μια ανακαίνιση που όχι απλά δεν ξέρει κανείς πότε θα τελειώσει αλλά δεν ξέρει κανείς πότε καν θα ξεκινήσει.

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΠΘ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ ΩΣ ΚΟΣΤΟΣ

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι εκρηκτική και είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που έχουν εφαρμόσει όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζοντας τις ανάγκες των φοιτητών για δωρεάν στέγαση ως κόστος. Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ είναι τεράστιες. Συνεχίζει στην ίδια γραμμή με τους προκατόχους της, τον Σύριζα και το ΠΑΣΟΚ που χέρι-χέρι όλοι μαζί πετσόκοψαν την χρηματοδότηση του ΔΠΘ κατά 80% περίπου τα τελευταία χρόνια. Μιας πολιτικής που βρίσκει λεφτά για δωράκια σε επιχειρήσεις και μεγάλες εταιρίες, που βρίσκει δεκάδες δισεκατομμύρια για τα κέρδη τους, αλλά στον αντίποδα προχωράει σε παραπέρα εμπορευματοποίηση της παιδείας και της υγείας με κόστος τις ζωές μας. Είναι αυτή η πολιτική που τόσα χρόνια δεν έβρισκε λεφτά για μια καμμένη ασφάλεια ώστε οι εστιακοί φοιτητές να έχουν ζεστό νερό, αλλά βρήκε 8 εκατομμύρια στο “άψε-σβήσε” για να πνιγούν στα κέρδη οι κατασκευαστικές εταιρίες που θα αναλάβουν τις χρυσές δουλειές της ανακαίνισης των εστιών Ξάνθης χωρίς να μιλάνε καν για ανέγερση νέων. Είναι χαρακτηριστικό πως σε μια πόλη με πάνω από 3000 φοιτητές αυτή τη στιγμή μόνο οι 338 από αυτούς έχουν δωμάτιο στην εστία αντιμετωπίζοντας και αυτοί τραγικές ελλείψεις, από την έλλειψη πόσιμου και ζεστού νερού, την τραγική ποιότητα στην σίτιση ως την καθημερινή μάχη με τη μούχλα, τα φίδια κ.α. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της υποχρηματοδότησης της παιδείας, που αφήνουν τους φοιτητές στον αέρα, αναγκάζουν άλλους να παρατάνε τις σπουδές τους ή να μην τις ξεκινάνε καν επειδή δεν έχουν που να μείνουν. Αυτά είναι τα αποτελέσματα του “μπάσιμου” των εργολάβων σε κάθε πτυχή της φοιτητικής μέριμνας για να βγάζουν λεφτά στις πλάτες των αναγκών των φοιτητών. Αυτά είναι τα αποτελέσματα των περίφημων ΣΔΙΤ, όπου εταιρίες αναλαμβάνουν έργα εξασφαλίζοντας για αυτές τεράστια κέρδη αλλά αφήνουν τους φοιτητές χωρίς δωμάτια και τους ζητάνε και ενοίκιο κι από πάνω σε πολλές περιπτώσεις.

 

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Αντί λοιπόν το ΔΠΘ να ενημερώνει τους φοιτητές να παρατήσουν τα δωμάτιά τους καλά θα κάνει να πάρει μέτρα τώρα για να λύσει το πρόβλημα της στέγασης ξεκινώντας από την ανακαίνιση και ας σταματήσει να μας κοροϊδεύει. Έχει σοβαρές ευθύνες και το ΔΠΘ για το γεγονός πως αυτή τη στιγμή το 40% των περίπου 550 δωματίων στις εστίες δεν αξιοποιούνται. Να απαντήσει η διοίκηση του Ιδρύματος στο για ποιο λόγο:

  • άδειασε 170 δωμάτια από τον περασμένο Ιούλη λέγοντας πως τον Σεπτέμβρη αυτά τα δωμάτια θα είναι έτοιμα και ακόμα δεν έχει γίνει η παραμικρή εργασία?
  • κρατιούνται 44 δωμάτια άδεια, την ίδια στιγμή που το ίδιο το ΔΠΘ ξεδιάντροπα έβγαζε ανακοινώσεις στις οποίες έλεγε πως δεν θα ανοίξουν καν πλατφόρμες για αιτήσεις για δωμάτια στις εστίες.
  • δεν έχει κάνει το παραμικρό για να νοικιάσει δωμάτια σε ξενοδοχεία για να καλύψει τις ανάγκες των φοιτητών που δεν παίρνουν δωμάτια στις εστίες επειδή αυτά δεν φτάνουν.

 

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΔΕΝ ΣΚΥΒΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ. ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ

Οι φοιτητές έχουμε πείρα από αυτές τις περίφημες ανακαινίσεις. Έχουμε δει την ανακαίνιση των εστιών στην Εκτενεπόλ μετά από 3 χρόνια ακόμα να μην έχει ολοκληρωθεί. Έχουμε δει τις εστίες Γρίμπα, που η αξιοποίηση τους για τις ανάγκες των φοιτητών αποτελεί διαχρονικό αίτημα του Συλλόγου μας, να χαρίζονται σε ιδιώτες οι οποίοι επιδιώκουν κέρδη από το να μας φορτώσουν ενοίκιο. Δεν επαναπαυόμαστε στα ευχολόγια των διάφορων υπευθύνων ότι “δεν πρόκειται να ξεσπιτωθούμε”. Συσπειρωνόμαστε όλοι στον σύλλογό μας, απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους και τους φοιτητές της πόλης, ειδικά τους πρωτοετείς που ακόμα περιμένουν δωμάτιο, να πάρουν πάνω τους την υπόθεση της οργάνωσης της πάλης για σύγχρονες εστίες για όλους τους φοιτητές.

Απαιτούμε:

  • Ανέγερση νέων εστιών
  • Να μην πεταχτεί κανένας φοιτητής από το δωμάτιό του, ειδικά μέσα στην εξεταστική
  • Να ανοίξουν οι πλατφόρμες των αιτήσεων ξανά για να μπορέσουν όλοι να κάνουν αίτηση
  • Να δοθούν άμεσα τα δωμάτια που είναι άδεια στους φοιτητές που δικαιούνται δωμάτιο και είναι στην λίστα αναμονής
  • Να ενοικιαστούν άμεσα δωμάτια στην πόλη για όσους πρωτοετείς δεν μπουν στις εστίες τον Σεπτέμβρη
  • Να παρθούν έκτακτα μέτρα για την ολοκλήρωση της ανακαίνισης των εστιών. Να ολοκληρωθούν οι νομικές διαδικασίες και να προσληφθεί προσωπικό ώστε να είναι έτοιμα τα δωμάτια που ανακαινίζονται ως τον Σεπτέμβρη – ούτε σκέψη για να αδειάσουν και άλλα κτίρια το καλοκαίρι.

Προχωράμε σε:

  • Ενημερώσεις στη λέσχη και τα κτήρια των εστιών ώστε να ενημερώσουμε όλους τους εστιακούς
  • Κοινοποίηση του ψηφίσματός μας σε σωματεία και φορείς της πόλης για να στηρίξουν τα αιτήματά μας και συνέντευξη τύπου του Συλλόγου μέσα στο Σαββατοκύριακο
  • Κινητοποίηση την Τρίτη 20/6 στις 19:00 στην Κεντρική Πλατεία για να γίνουν γνωστά τα αιτήματά μας σε όλη την Ξάνθη

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button