Καθαρισμός Παραλίας στην Κεραμωτή, στα πλαίσια της εκστρατείας ενημέρωσης της HELMEPA

Με επιτυχία και μέσα σε ένα ιδιαίτερο κλίμα ενθουσιασμού πραγματοποιήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2012 ο καθαρισμός της παραλίας «Αμμόγλωσσα» στην Κεραμωτή του Δήμου Νέστου. Η εκδήλωση ήταν μια πρωτοβουλία της HELMEPA της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας.

Με επιτυχία και μέσα σε ένα ιδιαίτερο κλίμα ενθουσιασμού πραγματοποιήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2012 ο καθαρισμός της παραλίας «Αμμόγλωσσα» στην Κεραμωτή του Δήμου Νέστου. Η εκδήλωση ήταν μια πρωτοβουλία της HELMEPA της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας. Αποτελεί μέρος της ενημερωτικής εκστρατείας που πραγματοποιεί η HELMEPA σε 12 πόλεις της Ελλάδος με την υποστήριξη του Βρετανικού Κοινωφελούς Ιδρύματος The Lloyd’ s Register Educational Trust (the LRET).

Στον καθαρισμό της παραλίας συμμετείχε το 5ο Γυμνάσιο Καβάλας με τους συνοδούς καθηγητές τους και ο Δήμος Νέστου με την αντιπρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Κεραμωτής κ. Αθανασία Μαντινιώτου. Αρχικά οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου από τους Επόπτες – Ξεναγούς κ. Βασίλη Κατσούλη και κ. Κώστα Μάγγο, για τις αξίες του υγροτοπικού συστήματος της περιοχής αλλά και γενικότερα για το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στην συνέχεια επισκέφτηκαν τη Λιμνοθάλασσα Αγίασμα για παρατήρηση με τηλεσκόπια της σπάνιας ορνιθοπανίδας και τέλος έφτασαν στην παραλία όπου θα γινόταν ο καθαρισμός.

 Εκεί προηγήθηκε ενημέρωση από τον υπεύθυνο του Περιβαλλοντικού Τομέα της HELMEPA, κ. Κώστα Τριανταφύλλου για τη σπουδαιότητα των καθαρών ακτών, και στη συνέχεια οι μαθητές και όλοι οι παρευρισκόμενοι πραγματοποίησαν τον καθαρισμό. Στο τέλος έγινε μια καταγραφή των σκουπιδιών που συγκεντρώθηκαν, για να καταλάβουν οι μαθητές την προέλευση τους, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει ένας σωστός σχεδιασμός μείωσης των ρύπων που καταγράφηκαν.

 Οι εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της  HELMEPA ξεκίνησαν την 21η Νοεμβρίου 2012, με την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο της ΠΕ Καβάλας, με θέμα «Απορρίμματα σε θάλασσες και ακτές, ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους». Στην ημερίδα αυτή ο κ. Θόδωρος Μπερμπερίδης, υπεύθυνος του Τμήματος Επόπτευσης, Φύλαξης και Εφαρμογών Διαχείρισης του Φορέα Διαχείρισης, παρουσίασε το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης αλλά και τις  απειλές που δέχεται, ειδικά το Δέλτα Νέστου και γενικότερα η ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου. Παράλληλα, στον ίδιο χώρο, έως και τις 4 Δεκεμβρίου 2012, λειτουργεί περιβαλλοντική έκθεση για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες.

 Τέλος θα πρέπει να ευχαριστήσουμε το Δήμο Νέστου και ιδιαίτερα τον Αντιδήμαρχο κ. Φίλιππα Αφεντούλη για τη βοήθεια που μας παρείχε στον καθαρισμό της παραλίας τόσο με το ανθρώπινο δυναμικό και τον τεχνικό εξοπλισμό του Δήμου, αλλά και τα παιδιά και τους καθηγητές του 5ου Γυμνασίου Καβάλας, που με ενθουσιασμό και ζήλο πραγματοποίησαν τον καθαρισμό, για ένα καθαρότερο περιβάλλον και ένα καλύτερο αύριο.

 

Από το Γραφείο Τύπου

Σχετικά Άρθρα

Back to top button