Ειδήσεις

Ανακοίνωση της ΕΠ ΑΜΘ του ΚΚΕ για την παρουσία κυβερνητικών στελεχών στην περιοχή ενόψει ΔΕΘ

Η προσπάθεια των κυβερνητικών στελεχών, που βρέθηκαν στην περιοχή μας ενόψει της ΔΕΘ, να καλλιεργήσουν κλίμα αναμονής και ανοχής στην κυβερνητική πολιτική έρχεται σε σύγκρουση με την πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία της Αν. Μακεδονίας – Θράκης, της εντεινόμενης ενεργειακής και γενικότερης φτώχειας, στα οποία η περιοχή μας συνεχίζει να καταγράφει θλιβερές πρωτιές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως και στην ανεργία, την ελαστική εργασία, την υποβάθμιση της παρεχόμενης υγείας, παιδείας και κοινωνικής πρόνοιας, την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους.

Από την επίσκεψή τους και τα όσα δήλωσαν επιβεβαιώθηκε ότι και για το λαό της περιοχής μας, η κυβέρνηση προετοιμάζει τα καθιερωμένα ψίχουλα που τα παίρνει από τους φτωχούς για να τα δώσει στους πάμφτωχους, ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής κομίζει νέα «πακέτα στήριξης».

Ξανά ακούσαμε όσα προβλέπει το πόρισμα της ΝΔ στην επιτροπή «για την ανάπτυξη της Θράκης», το «όραμα» για «αναπτυξιακή κοσμογονία». Ότι επίθετο όμως και αν βάλουν μπροστά από τη λέξη ανάπτυξη, όσο αυτή παραμένει καπιταλιστική κερδισμένοι θα είναι μόνο οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, για τα κέρδη των οποίων, δίνονται βορά οι ανάγκες των πολλών. Σε αυτήν την καπιταλιστική ανάπτυξη συγκλίνουν όλα τα αστικά κόμματα για αυτό άλλωστε και τα πορίσματα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά 90% copypaste, όπως παραδέχτηκε και η κα Μπακογιάννη πρόεδρος της επιτροπής για τη Θράκη.

Υπουργοί, υφυπουργοί και υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων έκλιναν σε όλες τις πτώσεις τη «γεωπολιτική αναβάθμιση» της περιοχής που στο επίκεντρο έχει την παράδοση των λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Καβάλας στους Αμερικάνους για στρατιωτικούς και επιχειρηματικούς σκοπούς, τα σχέδια για τα δίκτυα και άλλες υποδομές (Σιδηροδρομική «Εγνατία» και ηλεκτροκίνηση, οδική διασύνδεση Δράμας με Εγνατία, ψηφιακός μετασχηματισμός) που επίσης αφορούν τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις επείγουσες ζωτικές ανάγκες του λαού της περιοχής. Ακόμα και όταν κατασκευαστούν με τα χρήματα του λαού, ωφελημένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που θα τα εκμεταλλεύονται με τα πανάκριβα εισιτήρια και διόδια.

Είναι χαρακτηριστικές οι εξαγγελίες του υπουργού προστασίας του πολίτη από τον Έβρο για την επέκταση κατά 140 χιλιόμετρα του φράκτη και οι διαβεβαιώσεις για «απροσπέλαστα σύνορα». Αυτό που δεν είπε ο υπουργός είναι ότι όλα όσα βιώνουν κάτοικοι, πρόσφυγες και μετανάστες είναι το αποτέλεσμα των απαράδεκτων συμφωνιών της ΕΕ με την Τουρκία, που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στη μία ή την άλλη πλευρά … του φράκτη, τους μετατρέπουν σε έρμαια των δουλεμπόρων και αντικείμενα πολιτικής εργαλειοποίησης από την τουρκική κυβέρνηση. Και φυσικά κουβέντα για τις αιτίες των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στις οποίες συμμετέχει και η χώρα μας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Η προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος εφησυχασμού για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα αποτέλεσε κοινή συνισταμένη όλων των υπουργών. Δηλώσεις, όπως αυτές του υφυπουργού εξωτερικών πως «η Ελλάδα δεν απειλείται», είναι κενές περιεχομένου, ιδιαίτερα για την ακριτική περιοχή μας που βρίσκεται στο επίκεντρο των Νατοϊκών σχεδιασμών με τη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε «Σούδα του Βορρά», την παράδοση στρατοπέδων, πεδίων βολής και άλλων υποδομών (Γιαννούλη στην Αλεξανδρούπολη, Πετροχώρι στην Ξάνθη, λιμάνια και αεροδρόμια, σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο, κλπ). Φυσικά οι κύριοι της κυβέρνησης κάνουν πως … δεν ακούν ούτε βλέπουν τις ευθείες πλέον απειλές από τα αντίπαλά τους στρατόπεδα, ενώ για την τουρκική επιθετικότητα αποκρύπτουν το γεγονός ότι ο βασικός παράγοντας που την εκτρέφει είναι η στρατηγική επιδίωξη για την «πάση θυσία συνοχή της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ», κάνουν πως δεν ακούν τα «βρείτε τα» που επαναλαμβάνουν μονότονα οι ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Κατά τα άλλα, το βασικό «μενού» περιείχε τα γνωστά περί μετατροπής της περιοχής σε ενεργειακό κόμβο με έμφαση στα έργα που ολοκληρώνονται (FSRU στην Αλεξανδρούπολη, IGB στην Κομοτηνή) και άλλα που σχεδιάζονται προς τέρψη των μονοπωλίων της Ενέργειας, των Κατασκευών και των εφοπλιστών – με τις ευλογίες και του νέου πρέσβη των ΗΠΑ Τσούνη – την ώρα που η «βαρυχειμωνιά» χτυπά την πόρτα του λαού και η κυβέρνηση, όπως και τα άλλα κόμματα, απορρίπτει τις προτάσεις του ΚΚΕ για πλαφόν στις τιμές, κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας,  της φορολογίας και ειδικά μέτρα σε περιοχές όπως οι ορεινοί οικισμοί και χωριά της περιοχής, το Κάτω Νευροκόπι, ο Βόρειος Έβρος, κ.ά.

Οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών ότι «με τα έργα (44 εκατομμύρια ευρώ) από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και «Φιλόδημος II» η Δράμα βγαίνει από την απομόνωση των προηγούμενων χρόνων»!!! έκαναν ακόμα πιο κατανοητό το σε ποιους απευθύνονται από το πρόγραμμα συναντήσεων και περιοδειών του. Όπως αντίστοιχα αυτές του υπουργού Ναυτιλίας και της υφυπουργού Τουρισμού από Καβάλα και Θάσο που πρόταξαν τους στόχους περί θεματικούτουρισμού και της κρουαζέριας, την ώρα που 1 στους 2 δεν πήγε ούτε μια μέρα διακοπές, ενώ και για την πλειοψηφία των υπολοίπων οι μέρες ξεκούρασης λιγόστεψαν και φέτος. Φυσικά οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι στον κλάδο ούτε από την κρουαζιέρα του allinclusive, ούτε από τον θεματικό τουρισμό των touroperators έχουν να περιμένουν τίποτα. Οι αγρότες της περιοχής δεν άκουσαν ούτε για τις αποζημιώσεις που περιμένουν για χαλάζι, πλημμύρες, ασθένειες και ζωονόσους, ούτε για τα απαραίτητα έργα υποδομής, την ένταξη στην αντιχαλαζική προστασία, το αφορολόγητο πετρέλαιο, τις ελάχιστες εγγυημένες τιμές, παρά μονάχα τα ψίχουλα για μικρό μέρος αποκατάστασης της αγροτικής οδοποιίας. 

Για το φράγμα του Κομψάτου περίσσεψαν τα «θα» για την ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης (φυσικά με ΣΔΙΤ) αφού όμως … ολοκληρωθεί μία ακόμα μελέτη! Συνολικό σχέδιο διαχείρισης των υδάτινων πόρων, αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία, λίγο μετά το έγκλημα στη Δαδιά και λίγο πριν τους νέους κινδύνους από τις φθινοπωρινές πλημμύρες, ούτε λόγος!

Η κα Μπακογιάννη «συνέστησε» τέλος στη νεολαία της περιοχής να είναι και … ευχαριστημένη, αφού το ΔΠΘ «είναι το μόνο πανεπιστήμιο που δεν θα πληρώσει τις συνενώσεις και κρατάει τον αριθμό των φοιτητών», που ωστόσο θα παραμείνουν χωρίς στέγαση και σίτιση για όλους, δωρεάν και ποιοτική, ενώ οι ελάχιστοι που δικαιούνται φοιτητική εστία, θα κληθούν να ξαναζήσουν το αίσχος των παγωμένων δωματίων σε εστίες και ξενοδοχεία, το ζεστό νερό θα παραμείνει «άπιαστο όνειρο», η κακοσυντήρησή τους θα «βγάζει μάτι» … μαζί με καφέ νερό από τις βρύσες! Φυσικά, ο ρόλος του ΔΠΘ ως «μοχλού ανάπτυξης» πάει πακέτο με την ακόμα μεγαλύτερη πρόσδεσή του στα θέλω των επιχειρήσεων αλλά και του «εξορθολογισμού» που ήδη εφαρμόζεται από την περικοπή της δωρεάν μετακίνησης των φοιτητών!    

Ο λαός της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης έχει τη δυνατότητα να απορρίψει τα κούφια μεγάλα λόγια, να αντιπαλέψει τη βάρβαρη πολιτική και να διεκδικήσει ανάσες ανακούφισης, στη “βαρυχειμωνιά” αυτού του δρόμου ανάπτυξης δεν χωρά καμία αναμονή και καμία εμπιστοσύνη σε κυβερνητικούς “σωτήρες”. Απαιτείται οργάνωση της εργατικής – λαϊκής αντεπίθεσης και συμπόρευση με το ΚΚΕ. Οι αγώνες των εργαζομένων στα πετρέλαια και λιπάσματα Καβάλας, των αγροτών του Βόρειου Έβρου, του Παγγαίου Καβάλας και αλλού, των αυτοαπασχολουμένων που παλεύουν ενάντια στα δυσβάσταχτα χρέη, οι κινητοποιήσεις του λαού της περιοχής ενάντια στην επέλαση των ΑΠΕ, στους χρυσοθήρες που ακονίζουν τα δόντια τους σε Πέραμα και Ίασμο, ο δρόμος της κοινής πάλης και του συντονισμού μπορεί να ενισχυθεί. Το ΚΚΕ θα δώσει σε αυτή την προοπτική όλες του τις δυνάμεις.

 

13/9/2022

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button