Τρίτο Μάτι

ΤΟ ΞΑΝΘΕΙΟ ΒΟΡΕΙΟ ΣΕΛΑΣ…
Γράφει ο Στέλιος Αρσενίου

Το Σέλας είναι ένα εντυπωσιακό φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που παρατηρείται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και είναι ορατό κυρίως στους πόλους, γι αυτό και ονομάζεται επίσης Πολικό Σέλας.
Όταν το φαινόμενο συμβαίνει στο Βόρειο πόλο αποκαλείται Βόρειο σέλας, ενώ αντίστοιχα όταν παρατηρείται στο Νότιο πόλο αποκαλείται Νότιο σέλας.
Όταν παρατηρείται στην Ξάνθη, η ονομασία του είναι ΞΑΝΘΕΙΟΝ ΣΕΛΑΣ.
Το ΞΑΝΘΕΙΟΝ ΣΕΛΑΣ εμφανίζεται στον ουρανό της πόλης μας κατά την διάρκεια των Γιορτών Παλιάς Πόλης.
Είναι η ομηρική κνίσσα (ή κνίσα-κνίση) που σήμαινε τον καπνό και την οσμή από τα κρέατα θυσιών, που οι αρχαίοι μας πρόγονοι, έκαναν με τρόπο τελετουργικό προσμένοντας κάτι, αναλογικά στις μέρες μας.
Στην Ιλιάδα, ο Όμηρος σε αρκετά σημεία, ορίζει τον ρόλο της τσίκνας.
Ένα παράδειγμα είναι, όταν περιγράφει τον λόγο του Έκτορα, παραμονή μάχης, και στη συνέχεια τους Τρώες να θυσιάζουν βόδια ώστε η τσίκνα τους να φτάσει στον ουρανό, σαν παράκληση στους θεούς να είναι με το μέρος τους (Ραψωδία θ, 549).
εικόνα.png εικόνα.png

Ο παπαγάλος μου ο Gabriel βλέποντας κατάμεστα τα στέκια των Συλλόγων την τελευταία βραδιά των Γιορτών, ψητάδες και σερβιτόρους να μην προλαβαίνουν να εξυπηρετούν τον κόσμο, με την κακεντρέχεια που τον διακατέχει αντί να χαρεί, άρχισε να σχολιάζει ειρωνικά.
– Τσικνίστε γιατί χανόμαστε…
– Σκάσε ελεεινέ και τρισάθλιε. Δεν θα φας ούτε ένα σουβλάκι. Ούτε και ρετσίνα θα πιείς.
– Δεν έχω πρόβλημα, αγαπητέ μου. Έξ άλλου άλλα πράγματα εξετάζω εγώ, όχι την κοσμοσυρροή η οποία οφείλω να ομολογήσω είναι πρωτόγνωρη.
– Τι εξετάζεις μπορείς να μου πεις ;
– Κοίταξε την τσίκνα από τα μαγκάλια, όπως φεύγει στον ουρανό με φόντο το ολόγιομο φεγγάρι. Μοιάζει ή δεν μοιάζει με το Βόρειο Σέλας ;
– Όλα περίμενα να τα ακούσω, εκτός από αυτό. Για δες παπαγαλικό λογισμό…
– Και που το ξέρεις εσύ το Βόρειο Σέλας ;
– Το είδα στο Διαδίκτυo.
– Bλέπεις κοινά σημεία ανάμεσα στην αναδυόμενη τσίκνα και αυτό το φαινόμενο ; Η τσίκνα είναι περιγραφή Ομηρική, από χιλιάδες χρόνια μπροστά.
– Το Σέλας είναι από κτίσεως Γης μάστορα, όμως μοιάζουν τόσο πολύ. Κοίταξε ομορφιά, χάρη, απεραντοσύνη…Όλα τα χαρακτηριστικά τους είναι κοινά. Μία μόνο διαφορά έχουν. Η τσίκνα έχει έντονη οσμή, σαν άρωμα είναι ακαταμάχητη, κάτι που της δίνει το συγκριτικό πλεονέκτημα. Έτσι εξηγείται γιατί απόψε βουλιάζει η Ξάνθη. Έτσι εξηγείται γιατί την ερωτεύονται όλοι.
– Τα είπες αυτά στην Οργανωτική Επιτροπή των Γιορτών Παλιάς Πόλης ;
– Tώρα που τα λέω σε σένα, θα τα μάθουν. Εσύ είσαι τάφος. Ένα σου λέω, δύο βγαίνουν προς τα έξω.
– Ανάθεμά σε πουλί της συμφοράς, σταμάτα πριν σε βάλω να καταπιείς τη γλώσσα σου.
– Αυτή είναι η αμοιβή μου που σε έφερα χωρίς να το θέλεις πιό πέρα και από το Ροβανιέμι, το χωριό του Άη Βασίλη ; Aντί να ψάχνεις κάποιο τρόπο να τα μαθαίνουν αυτά μεγάλοι και μικροί ;
– Δηλαδή τώρα που ανοίγουν τα Σχολεία, να πάω την πρότασή σου στους προϊσταμένους της Εκπαίδευσης ; Να εισηγηθώ στον διακεκριμένο Ιστορικό Κωνσταντίνο Ζωγραφόπουλο να σε γνωστοποιήσει στο Υπουργείο Παιδείας ;
– Eδώ είσαι ακόμα ; Ευκαιρία στο πιάτο μάστορα, σουτ σε κενή εστία, πως χάνεις κάτι τέτοια γκολ ; Θα σηκωθεί από τον τάφο ο Νίκος Αλέφαντος για να σε κυνηγάει σε όλα τα στενά και σοκάκια της Παλιάς και Νέας Πόλης.
Aυτά τραβάει κανείς, όταν έχει ένα παπαγάλο σαν τον Gabriel.
” Να τον χαίρεσαι Στέλιο ” συμπληρώνει από πάνω και ο Ζωγραφόπουλος, σα να μην μου έφταναν όλα τα άλλα…
Στέλιος Αρσενίου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button