Ειδήσεις

Τι συμβαίνει με το Λιμενικό Ταμείο Αβδήρων;

Επερώτηση με θέμα: “Τι συμβαίνει με το Λιμενικό Ταμείο Αβδήρων”,υπέβαλε η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλίαπρος τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο, τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπηςκ. Νικόλαο Τσαλικίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθηςκ. Κωνσταντίνο Κουρτίδη και τον υπεύθυνο τομέα Τουρισμού της ΠΑΜΘ περιφερειακό σύμβουλο κ. Αθανάσιο Τσώνη.

Τηνεπερώτηση,η οποία θα αναπτυχθεί σε επερχόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο,από τονΕπικεφαλής της παράταξης Κώστα Κατσιμίγα, συνυπογράφει και ο ΠεριφερειακόςΣύμβουλος Π.Ε. Ροδόπης ΧρήστςΧατζηπέμου.

Έχει αναρτηθεί δε, στην ιστοσελίδα της παράταξης, στη θέση www.anenopro-amth.gr/ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/Ερωτήσεις– ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΙΣ και έχει ως εξής:

Θέμα:Τι συμβαίνει με το Λιμενικό Ταμείο Αβδήρων.

Προς

τον κ. Περιφερειάρχη ΑΜΘ

τον κ. Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης

τον κ. Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης

τον κ. Εντεταλμένο σύμβουλο Τουρισμού

Πολλά παράπονα έχουν εκφραστεί τελευταία σε βάρος του Λιμενικού Ταμείου Αβδήρων το οποίο έχει την ευθύνη όλων των λιμένων και αλιευτικών καταφυγίων Ροδόπης και Ξάνθης. Τα παράπονα εντοπίζονται κυρίως για τα υπέρογκα τέλη ελλιμενισμού επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων τα οποία έχουν τριπλασιαστεί, αλλά και των ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής οι οποίοι πλέον αποφεύγουν την περιοχή μας και ελλιμενίζονται σε λιμάνια άλλων περιοχών. Αυτό συμβαίνει με τα ελληνόκτητα σκάφη, ενώ τα σκάφη  άλλων ιδιοκτητών, πλην ελλήνων, πολλές φορές προτιμούν να ελλιμενιστούν σε τουρκικά καταφύγια καθ’ όσον η Τουρκία στην Προποντίδα, έχει δημιουργήσει πολλές μαρίνες με πολύ χαμηλά τέλη και καλύτερες υπηρεσίες.

Όπως είναι γνωστό τα λιμάνια στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης υπάγονται  στο Λιμενικό Ταμείο Αβδήρων, διότι το μοναδικό λιμάνι στους δυο Νομούς που διαθέτει λιμεναρχείο είναι το Λιμάνι του Πόρτο Λάγος, το οποίο ανήκει διοικητικά στον Δήμο Αβδήρων.

Τα τέλη ελλιμενισμού στις περιοχές ευθύνης των Λιμενικών Ταμείων καθορίζονται με ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας και ισχύουν για όλη την Ελλάδα εκτός από τα λιμάνια που την αρμοδιότητα τους έχουν Οργανισμοί Λιμένα, όπως στην Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη. Εκεί τα τέλη ελλιμενισμού καθορίζονται από τα ΔΣ των Οργανισμών και είναι πολύ μικρότερα από τα τέλη που ορίζει η ΚΥΑ τα οποία είναι δυσβάστακτα και με μηδενικό ανταποδοτικό όφελος. Όπως μας καταγγέλθηκε το Λιμενικό Ταμείο Αβδήρων πραγματοποίησε εργασίες φωτισμού και άλλων υποδομών μόνο στο Αλιευτικό καταφύγιο Αβδήρων, αγνοώντας τα άλλα αλιευτικά  καταφύγια των δύο Νομών. Μάλιστα λέγεται ότι στο Φανάρι τους λογαριασμούς του ηλεκτροφωτισμού πληρώνει ακόμη ατύπως ο Δήμος Κομοτηνής. Στη δε περίπτωση της διάνοιξης του στομίου του αλιευτικού καταφυγίου Ιμέρου τη δαπάνη πλήρωνε εδώ και χρόνια η Νομαρχία Ροδόπης και τώρα η Περιφέρεια ΑΜΘ.

Ταυτόχρονα, όπως καταγγέλλουν αλιείς και ιδιοκτήτες σκαφών, τα λιμάνια και λιμενικά καταφύγια αρμοδιότητας του Λιμενικού Ταμείου Αβδήρων έχουν αφεθεί στην τύχη τους και στις εκ της κατασκευής αντοχές τους, ενώ είναι βρώμικα, αφώτιστα  και απεριποίητα, ενώ δεν παρέχουν καμία σοβαρή υπηρεσία (Pillars για παροχή ύδατος, ρεύματος, wi-fi, αλλά και χώρων υγιεινής, δυνατότητα τροφοδοσίας με καύσιμα κλπ). Είναι γεγονόςπως σε άλλες περιοχές,τα Λιμενικά Ταμεία, με τα ίδια τέλη ελλιμενισμού, προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες και καλύτερες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, διότι σαφέστατα τα τέλη εισπράττονται σε ανταπόδοση παρεχόμενων υπηρεσιών. Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση είναι ζοφερή και τα παράπονα αλιέων και ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής είναι πολλά.

Και ασφαλώς εκτός από τους αλιείς, επαγγελματίες και ερασιτέχνες και τους ολίγους εναπομείναντες ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής θύμα αυτής της κατάστασης είναι ο τουρισμός, οι επαγγελματίες που βιοπορίζονται από αυτόν και η τοπική και εθνική οικονομία.

Ερωτάται η Διοίκηση της Περιφέρειας :

  • Γνωρίζει η διοίκηση το κλίμα δυσφορίας σε βάρος του Λιμενικού Ταμείου Αβδήρων και την παρακμιακή κατάσταση των λιμένων και αλιευτικών καταφυγίων;
  • Γνωρίζει η διοίκηση της Περιφέρειας ότι πολλά σκάφη αναψυχής δεν ελλιμενίζονται πλέον στα λιμάνια αρμοδιότητας του Λ.Τ. Αβδήρων;
  • Αν όλα καθορίζονται από ΚΥΑ, Νόμους και Κυβερνητικές αποφάσεις ποιος ο ρόλος του Λιμενικού Ταμείου και ποια η δυνατότητα για παροχές υπηρεσιών λιμένα.
  • Συμφωνεί η Διοίκηση με την πολιτική του Λιμενικού Ταμείου Αβδήρων;
  • Εάν δεν συμφωνεί σε τι ενέργειες πρόκειται να προβεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων;
  • Μπορεί η Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει και με ποιο τρόπο το Λιμενικό Ταμείο προκειμένου αυτό να μπορέσει να αρχίσει να παρέχει υπηρεσίες πέρα από τη δυνατότητα προσόρμισης και δεσίματος;
  • Εξετάζει η Περιφέρεια να αιτηθεί την αναβάθμιση των Λιμενικών Φυλακίων  Φαναρίου και Μαρώνειας σε Λιμενικούς Σταθμούς προκειμένου να δοθεί δυνατότητα δημιουργίας Λιμενικού Ταμείου Κομοτηνής-Μαρώνειας-Σαπών;

 

Οι επερωτώντες

Κώστας Κατσιμίγας

Επικεφαλής / Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ροδόπης

Χρήστος Χατζηπέμου

Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ροδόπης

 

 

  • Από το Γραφείο Τύπου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button