Ειδήσεις

Τάκης Θεοδωρικάκος: Τουρκία και λαθροδιακινητές επιχειρούν νέα εισβολή παράνομων μεταναστών στην πατρίδα μας

  • Επέκταση του φράχτη σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων και αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων επιτήρησης»
  • Η κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας με την  εργαλειοποίηση των παράτυπων μεταναστών αποτελεί σκληρή και αδήριτη πραγματικότητα
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. , μόνο τον Αύγουστο, 36.386 άνθρωποι επιχείρησαν να μπουν στη χώρα
  • Από τις αρχές του έτους απετράπη από την αστυνομία η είσοδος 154.102 παράτυπων μεταναστών, έγιναν 852 συλλήψεις παράνομων διακινητών , 3.881 προσαγωγές και 2.500 συλλήψεις παράνομων μεταναστών στο λεκανοπέδιο της Αττικής
  • 234 παράνομους μετανάστες που τοποθετήθηκαν σε νησίδες του Έβρου διέσωσε η αστυνομία από τον Μάρτιο. Η ΕΛ.ΑΣ. δρα αποκλειστικά σε ελληνικά εδάφη
  • Είναι εθνικά επιζήμιο την ώρα που οι μετανάστες κατήγγειλαν τις πρακτικές της Τουρκίας η αντιπολίτευση να αναμασά την τουρκική προπαγάνδα

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος ενημέρωσε τα μέλη  της Διαρκούς Επιτροπής  Δημόσιας Διοίκησης , Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για τις τρέχουσες εξελίξεις στο μεταναστευτικό, σύμφωνα με το άρθρο 36§5 του Κανονισμού της Βουλής. Στην τοποθέτησή του, ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων από την Ελληνική Αστυνομία, η οποία από τις αρχές του 2022 απέτρεψε την είσοδο στη χώρα 154.102 παράτυπων μεταναστών, ενώ επεσήμανε πως η ΕΛ.ΑΣ. δρα αποκλειστικά σε ελληνικά εδάφη.

Ο Υπουργός τόνισε πως Τουρκία και λαθροδιακινητές  επιχειρούν νέα, συντονισμένη εισβολή παράνομων μεταναστών στη χώρα μας και για το λόγο αυτό, όπως αποφασίστηκε από το ΚΥΣΕΑ, ο φράχτης θα επεκταθεί σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων, ενώ θα αναβαθμιστούν και τα ηλεκτρονικά συστήματα επιτήρησης. Ο κ. Θεοδωρικάκος πρόσθεσε επίσης, πως είναι εθνικά επιζήμιο η Αξιωματική Αντιπολίτευση να αναμασά την τουρκική προπαγάνδα, την ώρα μάλιστα που οι ίδιοι οι παράτυποι μετανάστες καταγγέλλουν τις παράνομες πρακτικές της τουρκικής στρατοχωροφυλακής. «Η εθνική ευθύνη πρέπει να είναι πάνω από το κομματικό συμφέρον» ,είπε ο Υπουργός.

Ολόκληρη η ομιλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου 

Αξιότιμοι κύριες και κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε σήμερα ένα θέμα με ισχυρή εθνική αλλά και ευρωπαϊκή διάσταση, το θέμα της παράνομης μετανάστευσης από τον Έβρο. Βιώνουμε ημέρες κορύφωσης της Τουρκικής προκλητικότητας στο συγκεκριμένο θέμα καθώς όλα τα δεδομένα δείχνουν πως έχουμε και πάλι την κλιμακούμενη υλοποίηση ενός σχεδίου εργαλειοποίησης δυστυχισμένων ανθρώπων παράνομων, παράτυπων,  μεταναστών οι οποίοι κινούνται από την γειτονική χώρα όπου βρίσκονται προς  την πατρίδα μας. Κανείς δεν μπορεί και κάνεις δεν επιτρέπεται, να κάνει ότι δεν βλέπει αυτή την πραγματικότητα και επειδή έχουν ειπωθεί πολλά μέσα στην ένταση του πολιτικού διαλόγου των τελευταίων ημερών, θέλω να είμαι κατηγορηματικός. Όχι απλώς δεν είναι επικοινωνιακό τέχνασμα, αλλά είναι η αδήριτη και σκληρή δυστυχώς πραγματικότητα.

Θα γίνω πολύ συγκεκριμένος, με συγκεκριμένα στοιχεία προκειμένου να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, μόνο τον Αύγουστο, ο οποίος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, μέχρι τις 28 Αυγούστου συγκεκριμένα, επιχείρησαν να μπουν παρανόμως από τον Έβρο 36386 άνθρωποι, 36386 δυστυχισμένοι άνθρωποι, τους οποίους με τον άλφα ή  βήτα τρόπο οι γείτονες και τα διάφορα συστήματα διακίνησης παράνομων μεταναστών οδήγησαν μέχρι τα σύνορα της χώρας μας. Από την αρχή του χρόνου, από την αρχή του 2022 αυτό έχει συμβεί με 154102 παράτυπους μετανάστες. Όλοι αυτοί είναι άνθρωποι οι οποίοι έφτασαν μέχρι τα σύνορα και επιχείρησαν να μπουν παρανόμως στην Ελλάδα. Η συντονισμένη αποτρεπτική παρουσία της ΕΛ.ΑΣ και του στρατού ξηράς λειτούργησε αποτελεσματικά προκειμένου να μην μπορέσουν να μπουν στην πατρίδα μας, ενώ μέσα στο 2022, έχει πραγματοποιηθεί ένας πολύ σημαντικός αριθμός συλλήψεων παράτυπων μεταναστών στο σύνολο της επικράτειας και ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο της Αττικής όπου σε ειδικές αστυνομικές επιχειρήσεις που έχουν διεξαχθεί κυρίως από το Μάρτιο και μετά, έχουν γίνει 3881 προσαγωγές που οδήγησαν σε περίπου 2500 συλλήψεις παράτυπων μεταναστών οι οποίοι βρίσκονταν στην Αθήνα. Την ίδια περίοδο για την οποία αναφερόμαστε μέσασε αυτό το χρόνο  έχουν συλληφθεί και οδηγούνται στην δικαιοσύνη 852 διακινητές. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ που οδηγείται στην Ελληνική δικαιοσύνη. Παράνομοι λαθρέμποροι της ελπίδας, της ψεύτικης ελπίδας, δυστυχισμένων ανθρώπων εργαλειοποιούνται με τον πλέον απάνθρωπο προκλητικό και παράνομο τρόπο.

Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να περνάει  από τον Έβρο παράνομα κανείς προς την Ελλάδα και την Ευρώπη

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα συγκριτικά στοιχεία δείχνουν ότι οι αριθμοί πλέον γίνονται χειρότεροι από την χρονιά καμπής του 2020 όταν είχαμε τη μαζική απόπειρα εισβολής από τα σύνορα μας στον Έβρο τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο εκείνου του χρόνου. Φαίνεται ότι τη φετινή χρονιά οι αριθμοί θα είναι δυσμενέστεροι. Όλη αυτή η προσπάθεια γίνεται με ένα τρόπο διαρκώς εντεινόμενο και προκλητικό όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ, το οπτικοακουστικό υλικό που υπάρχει δικά μας ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης αλλά πολλές φορές και οι μαρτυρίες των ίδιων των μεταναστών όταν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις  για λόγους διάσωσης όπως έγινε στην πρόσφατη περίπτωση περνούν σε Ελληνικό έδαφος. Πρόκειται για μία συμπεριφορά η οποία αντίκειται όχι μόνο στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά και σε κάθε έννοια στοιχειώδους συνεργασίας μεταξύ των κρατών, με κατάφορη παραβίαση των δεσμεύσεων της Τουρκίας προς την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλω να είμαι απολύτως σαφής για άλλη μία φορά. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να περνάει  από τον Έβρο παράνομα κανείς προς την Ελλάδα και αυτό είναι υποχρέωση μας απέναντι στον Ελληνικό λαό, απέναντι στην Ευρώπη, απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο.

Είναι ένα ισχυρό μήνυμα προστασίας των συνόρων μας, αλλά επιτρέψτε μου να στείλω και ένα μήνυμα σεβασμού της ίδιας της ανθρώπινης ζωής. Ένα μήνυμα που υπαγορεύεται από τις αξίες του πολιτισμού μας, αλλά και από την αξιολόγηση της ίδιας της ζωής ως ύψιστης αξίας.  Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτεί κανείς αυτή τη βάναυση εργαλειοποίηση των ανθρώπων αυτών από την πλευρά της Τουρκίας και των λαθροδιακινητών.  Και είναι ένα μήνυμα αποτροπής σε κάθε αδίστακτο σύγχρονο δουλέμπορο, που δεν διστάζει να κάνει αυτή την πρωτοφανή και παράνομη δουλειά με περίεργες και ύποπτες διαδρομές τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα. Είναι όμως και ένα μήνυμα εθνικής αποφασιστικότητας απέναντι στη δύναμη που εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Φυλάμε τα σύνορά μας, τα φυλάμε αποτελεσματικά με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, με ανθρωπισμό και αλληλεγγύη και είμαστε πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή. Ότι και αν σκεφτούν ως τέχνασμα οι επικίνδυνοι λαθροδιακινητές, η γειτονική χώρα, ότι και αν χρησιμοποιήσουν για να υλοποιήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις. Απέναντι σε αυτές τις προσπάθειες οφείλουμε να αντιτάσσουμε την εθνική αποφασιστικότητα με συστηματικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων της χώρας μας. Μία από αυτές και σαφέστατα εξαιρετικά ισχυρή και αποφασιστική είναι και η επέκταση του τεχνητού εμποδίου στον Έβρο, αλλά και μια σειρά από ενέργειες στις οποίες θα αναφερθώ.

Επέκταση του φράχτη σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο.

Σε ότι αφορά το θέμα του τεχνητού εμποδίου, του φράχτη, όπως έχει συνηθίσει να λέγεται, έχουν κατασκευαστεί και έχουν αναβαθμιστεί συνολικά 37,5 χιλιόμετρα από τα οποία τα 12 βρίσκονται στο βόρειο τμήμα των ελληνοτουρκικών συνόρων, εκεί που είναι στεριά τα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες και 25-25,5 χιλιόμετρα τα οποία κατασκευάστηκαν παρά πολύ γρήγορα από την παρούσα κυβέρνηση αμέσως μετά τη γνωστή σε όλους μεγάλη κρίση που εκδηλώθηκε με την ασύμμετρη απειλή στα σύνορά μας το Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2020. Τα δεδομένα δείχνουν και αναφέρομαι σε δεδομένα τα οποία προκύπτουν από το έργο που φέρουν στην επιτήρηση των συνόρων μας η ελληνική αστυνομία και ο στρατός ξηράς ότι τα έργα αυτά που πραγματοποιήθηκαν συνέβαλαν καθοριστικά στη θωράκιση της χώρας έναντι της παράνομης μετανάστευσης αλλά γεγονός είναι όπως όλοι γνωρίζουμε ότι ένα μεγάλο κομμάτι των χερσαίων συνόρων  της χώρας παραμένει και σήμερα με έλλειψη από εμπόδια και από επιτήρηση και ασφαλώς δημιουργεί εύφορο έδαφος για τη συνέχιση της παράνομης μετανάστευσης στην  περιοχή του Έβρου, όπου τα σύνορά μας προσεγγίζουν τα 200 χιλιόμετρα στο σύνολο με την Τουρκία. Ειδικά επίσης είναι χρήσιμο σε όλους τους συναδέλφους που μετέχουν και στη σημερινή συζήτηση στο πλαίσιο της ενημέρωσης που κάνουμε ότι υπάρχουν μια σειρά παράγοντες που δυσκολεύουν την επιτήρηση των συνόρων, αναφέρομαι σε γεωμορφολογικούς παράγοντες οι οποίοι είναι ότι οι υπάρχουσες νησίδες που έχουν διαμορφωθεί στο πέρασμα του χρόνου με την κλιματική αλλαγή στο Δέλτα του Έβρου διευκολύνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό δρομολόγια κίνησης παράτυπων μεταναστών και των διακινητών τους. Η στάθμη των υδάτων του ποταμού  και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες δεν ξεπερνά τους 70 πόντους και ως εκ τούτου δεν είναι καν αναγκαία η χρήση πλωτών μέσων για την παραβίαση της συνοριακής γραμμής, ενώ νομίζω είναι γνωστό ότι η βλάστηση αυξάνει ακόμα περισσότερο το βαθμό δυσκολίας για την αποτελεσματική επιτήρηση της συνοριακής γραμμής και τον εντοπισμό ανθρώπων που κινούνται για σκοπούς τους οποίους έχουμε περιγράψει. Με αυτά τα δεδομένα ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης στη χώρα προϋποθέτει να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική η επιτήρηση σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μήκος χερσαίων συνόρων της χώρας με την αναβάθμιση τόσο του τεχνητού εμποδίου του φράχτη και την επέκτασή του, όσο επίσης και με την επέκταση και αναβάθμιση των τεχνολογικών και ηλεκτρονικών υποδομών που το συνοδεύουν και φυσικά το σύστημα το οποίο έχει αναπτυχθεί και τεθεί ήδη σε λειτουργία, το ολοκληρωμένο  σύστημα επιτήρησης.  Για το σκοπό αυτό θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος όντας σε σταθερή και αποτελεσματική επικοινωνία το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και ασφαλώς με το Υπουργείο εθνικής Άμυνας και το Στρατό, τις δυνάμεις των στρατιωτικών μονάδων που υπηρετούν στη μεθόριο. Προετοιμάζουμε με ταχύτατο ρυθμό τον αντίστοιχο σχεδιασμό με στόχο  να κάνουμε πράξη την απόφαση της πρόσφατης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ για την επέκταση του φράχτη σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο. Και είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε πολύ γρήγορα για την υλοποίηση αυτού του πολύ σοβαρού έργου και ταυτόχρονα είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να προχωρήσουμε και όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναβάθμιση του ηλεκτρονικού συστήματος επιτήρησης με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στις καλύτερες πρακτικές και στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως θα έλεγα, γιατί υπάρχουν εμπειρίες και από χώρες εκτός Ευρώπης, και από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ότι αφορά την αντιμετώπιση τέτοιου είδους θεμάτων παράνομης μετανάστευσης στα σύνορα κρατών.

250 νέες προσλήψεις συνοριοφυλάκων

Ταυτόχρονα κάνουν πράξη την ενίσχυση της συνοριοφυλακής μας με τις 250 νέες προσλήψεις. Οι νέοι αυτοί αστυνομικοί συνοριοφύλακες θα εκπαιδευτούν  το φθινόπωρο και στις αρχές του χειμώνα ώστε με την αρχή της νέας χρονιάς να μπορούν να υπηρετήσουν στη φύλαξη των συνόρων και ασφαλώς ένα κρίσιμο θέμα είναι η καθημερινή έμπρακτη στήριξη των ένστολων μας, που επιχειρούν για να αποτρέψουν την παράνομη διέλευση, αλλά και να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι ένστολοι μας δεν αποτελούν μόνο δύναμη αποτροπής, αποτελούν και δύναμη έρευνας και διάσωσης όταν χρειάζεται και αποτελούν μία ασπίδα προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Αυτό δεν είναι μία ρητορική, 234 ανθρώπους, παράνομους μετανάστες, έχουν σώσει οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας στον Έβρο από το Μάρτιο ως και το πρόσφατο περιστατικό. Ανθρώπους που κατά τεκμήριο βρέθηκαν, ή για την ακρίβεια τοποθετήθηκαν σε νησίδες που υπάρχουν ανάμεσα στα δύο κράτη, στην συνοριακή γραμμή για γνωστούς λόγους. Δυνάμεις λοιπόν της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν δράσει με ανθρωπιστικό τρόπο σε όλες τις περιπτώσεις που έπρεπε και που κλήθηκαν να το κάνουν.

Θέλω δε να υπογραμμίσω και κάτι για να αποφύγω τις επαναλήψεις, ότι και στο πρόσφατο περιστατικό για το οποίο έχει γίνει νομίζω ήδη πολύ μεγάλος δημόσιος διάλογος, η Ελληνικής Αστυνομία προέβη σε δύο διαβήματα, σε δύο notam στο τριεθνές, μέσω Καπιτάν Αντρέεβο, στις 11 και 13 Αυγούστου, καλώντας την τουρκική πλευρά, εφόσον οι άνθρωποι αυτοί ευρίσκοντο στα σημεία που έδιναν οι συντεταγμένες. Σημεία τα οποία με σαφέστατο και κατηγορηματικό τρόπο, το Γενικό Επιτελείο Στρατού, διαβεβαίωνε εγγράφως ότι βρίσκονται μέσα στην Τουρκία. Καλούσαμε την τουρκική πλευρά να επιχειρήσει προκειμένου να διασώσει αυτούς τους ανθρώπους. Επίσης θέλω να σας πω ότι από την πρώτη στιγμή που η Ελληνική Αστυνομία ενημερώθηκε με διάφορα μέσα, κυρίως από ηλεκτρονικά μηνύματα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων γύρω από την υπόθεση, προέβη σε όλες τις νόμιμες ενέργειες ενημέρωσης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αλλά με προτροπή μου, κατευθείαν ενημέρωση και σε αντίστοιχα όργανα και στελέχη ευρωπαϊκά, του γραφείου της αρμόδιας Επιτρόπου, της κυρίας Johansson, προκειμένου να υπάρχει πλήρης εικόνα και διεθνώς για το ποια είναι η αλήθεια και ποια είναι η πραγματικότητα γύρω από το συγκεκριμένο συμβάν.

Οι δυνάμεις μας δρουν και επιχειρούν, όπως είναι απολύτως κατανοητό, αποκλειστικά και μόνο σε ελληνικά εδάφη. Διαφορετικά, βάσει του Διεθνούς Δικαίου, αν βρεθούν σε ξένο έδαφος ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου, κινδυνεύουν να συλληφθούν, όπως έγινε με δύο φαντάρους μας το 2018, δίνοντας τότε γειτονική χώρα, για άλλους λόγους, υπό άλλες συνθήκες, δίνοντας έτσι στη γειτονική χώρα ισχυρά διαπραγματευτικά εφόδια που επεδίωκε. Ειλικρινά αναρωτιέμαι άραγε, αυτό που ζητούσε να κάνουμε η Αξιωματική Αντιπολίτευση με ανακοινώσεις της προ ημερών, ασκώντας κριτική και στην Κυβέρνηση και στους ένστολους μας, για τον τρόπο που διαχειριστήκαμε την συγκεκριμένη υπόθεση. Αυτός ακριβώς κυρίες και κύριοι συνάδελφοι είναι ο λόγος που τονίζω και σήμερα ότι η Εθνική αποφασιστικότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την   πετυχημένη αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος και η εθνική αποφασιστικότητα δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξαντλείται μόνο στην εκάστοτε κυβερνητική πρωτοβουλία.

Αξίζει και οφείλει, πρέπει να αποτελεί προϊόν συνεννόησης και πρόταξης του εθνικά αναγκαίου έναντι του κομματικού συμφέροντος, από όλους. Και παρά, επαναλαμβάνω, την ένταση του προηγούμενου διαστήματος, θεωρώ ότι οφείλουμε όλοι στο συγκεκριμένο θέμα να είμαστε απολύτως ενωμένοι, γιατί τα τελευταία γεγονότα στον Έβρο τα ανέδειξαν ξεκάθαρα, είναι εθνικά επιζήμιο, την ώρα που οι ίδιοι οι διασωθέντες μετανάστες ουσιαστικά κατήγγειλαν σε διεθνές επίπεδο την Τουρκία με όσα είπαν και κυρίως με το γεγονός ότι αναγνώρισαν και περιέγραψαν ότι μετακινήθηκαν από την τουρκική πλευρά, από τις περιοχές τις οποίες ζούσαν, Σύριοι σχεδόν στο σύνολό τους, κατά δήλωση, οι άνθρωποι αυτοί, προς την Ελληνοτουρκική μεθόριο, με την προοπτική ότι θα τους πάρει, θα τους μαζέψει η Ελλάδα, παρά το ότι αποτελούν παράνομη μορφή μετανάστευσης. Την ώρα λοιπόν που οι ίδιοι οι διασωθέντες κατήγγειλαν την Τουρκία, δυστυχώς η Αξιωματικής Αντιπολίτευση κατήγγειλε την Κυβέρνηση και την ελληνική πλευρά αναμασώντας εξ’ αντικειμένου την τουρκική προπαγάνδα. Αυτό θεωρώ ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί. Είναι ένα πολύ αρνητικό σημείο το οποίο θα πρέπει να ανασκευαστεί, καθώς το εθνικό συμφέρον πρέπει πάντοτε να προηγείται των κομματικών επιδιώξεων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button