Ειδήσεις

Εμπαιγμός των καπνοπαραγωγών από την κυβέρνηση που τους παίρνει πίσω τις επιδοτήσεις
Ερώτηση Ν. Γκαρά - Σ. Φάμελλου

Για εμπαιγμό των καπνοπαραγωγών από τον συμψηφισμό των επιστρεπτέων προκαταβολών με τις έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις κάνουν λόγο στην ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων 28 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της Βουλευτή Έβρου και Αν. Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νατάσας Γκαρά και του Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτη Φάμελλου.

Στην ερώτηση αναφέρεται, ότι οι καπνοπαραγωγοί της Θράκης και της Μακεδονίας ήρθαν αντιμέτωποι με πρωτοφανή εμπαιγμό από την πλευρά της κυβέρνησης, όταν διαπίστωσαν τα υπέρογκα ποσά που όφειλαν να πληρώσουν στην εκκαθάριση της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Αναλυτικότερα, στους καπνοπαραγωγούς, χορηγήθηκε ενίσχυση ύψους 90 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας για τη στήριξή τους από τις επιπτώσεις της πανδημίας (κορονοενίσχυση). Η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτόματο συμψηφισμό της κορονοενίσχυσης με την επιστρεπτέα προκαταβολή, γεγονός που για πολλές περιπτώσεις παραγωγών σήμαινε ότι χάνουν έως και ολόκληρο το ποσό της επιστρεπτέας. Τα παράδοξα, ωστόσο συνεχίζονται, αφού με την εκκαθάριση της επιστρεπτέας προκαταβολής οι παραγωγοί διαπίστωσαν ότι ουσιαστικά, ενώ δεν οφείλουν το ποσό της κορονοενίσχυσης, μια που είχε συμψηφιστεί, καλούνται να το καταβάλουν μέσω της εκκαθάρισης και άρα τους αφαιρείται η ενίσχυση.

Κλείνοντας, επισημαίνουν οι Βουλευτές, ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει γυρίσει καιρό τώρα την πλάτη στον πιο σημαντικό και παραγωγικό τομέα της χώρας, εμπαίζοντας τους παραγωγούς, με τις αποφάσεις της είτε για συμψηφισμό των καταβληθέντων ποσών είτε για την αφαίρεσή τους από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Τελικά, το μόνο που κατάφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τα υποτιθέμενα μέτρα που έλαβε, ήταν να αφήσει αβοήθητους τους αγρότες στο έλεος της ακρίβειας με τις τιμές σε ρεύμα, πετρέλαιο, λιπάσματα και λοιπά αγροεφόδια να βρίσκονται στα ύψη.

Τέλος, οι Βουλευτές ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς:

– Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προχωρήσουν, ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα που έχει προκύψει από τον συμψηφισμό επιστρεπτέων προκαταβολών και έκτακτων ενισχύσεων και να δοθεί ολόκληρη η έκτακτη ενίσχυση στους καπνοπαραγωγούς ανεξάρτητα από την εκκαθάριση της επιστρεπτέας προκαταβολής και

-ποιες είναι οι ουσιαστικές στρατηγικές ενίσχυσης που θα ακολουθήσουν, ώστε να στηριχτεί η εγχώρια παραγωγή καπνού, καθώς και η ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών, μέσα στο δυσμενές πλαίσιο ακρίβειας που επικρατεί.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button