Ειδήσεις

Το κράτος θα επιδοτεί νέους για να πάνε η μήπως για να φύγουν από τα μικρά ακριτικά νησιά;
Γράφει ο Πρόεδρος του International Hellenic Association

Κύριο Νίκο Καλογέρη,

Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης

Cc:  Αξιότιμη Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων

         Κυρία Νίκη Κεραμέως 

Κύριε Καλογέρη,

Αναφέρομαι σε έγγραφο που στείλατε  στην  Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κυρία Νίκη Κεραμέως την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022 με το οποίο προτείνετε τη θεσμοθέτηση μηνιαίου οικονομικού βοηθήματος 500 ευρώ ανά παιδί για τους μαθητές των ακριτικών νησιών στα οποία δεν λειτουργούν Γυμνάσια και Λύκεια, με την προϋπόθεση ότι θα εγκαταλείψουν τα νησιά  τους. 

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε,  το International Hellenic Association (ΙΗΑ), ένας  μη κομματικός και μη κερδοσκοπικός οργανισμός των ΗΠΑ , και κατά παράκληση του ΙΗΑ , το GRIEHENLANDHILFE της Αυστρίας, χρηματοδότησαν την περίοδο 2021-2022 τρία παιδάκια για να αυξήσουμε τον αριθμό των μαθητών στα μικρά ΑΚΡΙΤΙΚΑ νησιά.  Το σύνολο της χρηματοδότησης ανέρχεται σε 14,000 ευρώ.

Όπως αντιλαμβάνεστε είναι παράλογο δύο οργανώσεις του εξωτερικού να επιδοτούν παιδιά να πάνε σε ΑΚΡΙΤΙΚΑ νησιά για να ενισχύσουμε τον αριθμό μαθητών και την ίδια στιγμή εσείς να ζητάτε από το Ελληνικό κράτος να επιδοτήσει τα ίδια παιδιά προκειμένου να εγκαταλείψουν τα νησιά αυτά.

Με έκτακτη απόφαση του ΔΣ του ΙΗΑ σταματάμε πάραυτα κάθε επιδότηση που στοχεύει στην ενίσχυση ακριτικών μας νησιών με νέους, μέχρι το επίσημο Ελληνικό κράτος αποφασίσει εάν θα πρέπει οι μαθητές που πάνε στα ΑΚΡΙΤΙΚΑ νησιά να επιδοτούνται ή να επιδοτούνται οι μαθητές που τα εγκαταλείπουν.

Όπως αναφέρω στην επιστολή μου με ημερομηνία 18/8/22 προς τον ΓΓ του υπουργείου Παιδείας κ. Αλέξανδρο  Κοπτσή, η μοναδική λύση για να μην εγκαταλείψουν οι μαθητές τον τόπο που γεννήθηκαν και που τους έχει ανάγκη, είναι η τηλεκπαίδευση με δύο βασικούς καθηγητές (μαθηματικό και φιλόλογο).

Κύριε Καλογέρη, παίρνω το θάρρος να υποβάλω μέσω του γραφείου σας, αίτηση προς την κυρία Κεραμέως αντί να δώσει επίδομα στους δύο μαθητές της Γαύδου να εγκαταλείψουν το νησί του, να δώσει το υπουργείο τα 500 ευρώ το μήνα σε μαθητές προκειμένου να έρθουν στην Γαύδο για να συγκροτηθεί ένα κανονικό γυμνάσιο.

Το ΙΗΑ και άλλες οργανώσεις της διασποράς, με ανάλογη θέση του Ελληνικού κράτους, αναλαμβάνουν να βρουν τέτοιους μαθητές με δεδομένο ότι, όπως είναι γνωστό, το Υπουργείο Παιδείας είναι καθ όλα έτοιμο να παράσχει δευτεροβάθμια εκπαίδευση μέσω τηλεκπαίδευσης. 

Σε περίπτωση που τα ανωτέρω δεν έπεισαν το Υπουργείο Παιδείας να οργανώσει διαδικτυακό  γυμνάσιο με δύο καθηγητές, παρακαλώ  να ακούσετε την γνώμη του Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος

«Στις μοναδικές με παιδιά οικογένειες που ζουν στα σύνορα, όπως η Γαύδος, τι είδους κίνητρα θα πρέπει να δίδονται; Κίνητρα να φεύγουν, να εγκαταλείπουν τον ακριτικό αυτό τόπο, που συνειδητά επέλεξαν να χτίσουν τις ζωές τους ή κίνητρα να μείνουν, να φυλάξουν τον τόπο, να τον κρατούν ζωντανό; Και εάν αναγκαστούν να φύγουν, να ξεριζωθούν, από τα σύνορα, από τον τόπο τους, ποιοι θα κατοικήσουν σε αυτόν;;»

Κύριε Καλογέρη, σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και εύχομαι να πάρουμε μια θετική απάντηση από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΔΕΙΑΣ. Σε μια τέτοια περίπτωση οι κάτοικοι της Γαύδου και οι οργανώσεις της διασποράς που μοχθούν για την αύξηση των μαθητών στα ακριτικά μας νησιά, θα σας είναι ευγνώμονες που γίνατε αφορμή να λυθεί το θέμα αυτό.

Ευάγγελος Ρήγος

Πρόεδρος ΙΗΑ

Πλοίαρχος Α’ Τάξεως  ΕΝ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button