Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

Χριστός Ανέστη! Χρόνια Πολλά! Χρόνια πολλά και στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες των ημερών αυτών….

Χριστός Ανέστη! Χρόνια Πολλά! Χρόνια πολλά και στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες των ημερών αυτών….


Πάσχα ήταν και πέρασε….σουβλίσαμε τον οβελία, τρόπος του λέγειν δηλαδή, μας τα χάλασε η βροχή, ο ηλεκτρικός φούρνος έδωσε τη λύση, τσουγκρίσαμε τα κόκκινα αυγά, γευτήκαμε την μαγειρίτσα και το τσουρέκι και  δεχθήκαμε τα χρόνια πολλά από τους βουλευτές και τις λοιπές αρχές του τόπου μας…


Μα πάνω από όλα δώσαμε το φιλί της αγάπης… το Πάσχα άλλωστε είναι η γιορτή της Αγάπης…


Όποια σειρά και αν ακολουθήσατε, όπως και αν γιορτάσατε το φετινό Πάσχα, οικογενειακά ή με μεγάλη παρέα, εκτός ή εντός των τειχών της πόλης, από χθες επανήλθε το σκηνικό της καθημερινότητας….


 



Επέστρεψε ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του….


Πλην των μαθητών και των εκπαιδευτικών και όσων σήκωσαν σημαία μέχρι και την Πρωτομαγιά….


Η ρουτίνα της καθημερινότητας παίρνει και πάλι τα σκήπτρα…..


Σπίτι δουλειά και πάλι σπίτι παρέα με τους πρωταγωνιστές των τηλεοπτικών παραθύρων….


Όχι βέβαια πως τους αποχωριστήκαμε και πολύ….


Είδαμε τις  οικογενειακές στιγμές του πρωθυπουργικού ζεύγους με τα διδυμάκια τους να ψάλλουν το Χριστός Ανέστη  και να κλέβουν την παράσταση…..


Όσο για το ζεύγος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Γιώργος και η Άντα  φέτος έδωσαν το φιλί της αγάπης το βράδυ της Ανάστασης μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες, στο σπίτι, ένεκα το ατύχημα με το ποδήλατο….


Και φυσικά είδαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς να τσουγκρίζουν το κόκκινο αυγό με τα στρατευμένα νιάτα  των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας….


Οι σούβλες με τους οβελίες και τους παραδοσιακούς χορούς να συμπληρώνουν το όλο εορταστικό σκηνικό….  


 



Τώρα αν οι πολίτες και οι αιρετοί μας άρχοντες όλων των βαθμίδων φρόντισαν να νιώσουν το πραγματικό νόημα της μεγαλύτερης γιορτής της Ορθοδοξίας, της Ανάστασης και να μη μείνουν μόνο στο υλικό κομμάτι, σίγουρα εκείνοι που το έπραξαν θα αποτελούν την μειοψηφία….


Μάλλον ο αριθμός αυτών  που θα βρέθηκαν για παράδειγμα για λίγο στο γηροκομείο-πέρα βέβαια από τα συγγενικά πρόσωπα των τροφίμων και τους τοπικούς πολιτικούς μας άρχοντες που τέτοιες μέρες αφήνουν τα γραφεία τους και βρίσκονται κοντά στους συνανθρώπους τους – δε θα κρίνεται ικανοποιητικός…..


Αν και λένε πως όταν κάνεις το καλό δεν πρέπει να το λες….


Όταν προσφέρεις στο συνάνθρωπό σου δεν πρέπει να το γνωρίζει ο διπλανός σου, ωστόσο επειδή σπανίζει στις μέρες μας η ανθρωπιά, δεν είναι και τόσο κακό η όποια καλή πράξη να βγαίνει προς τα έξω για να αφυπνίζει συνειδήσεις και να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση….


Οι άνθρωποι έχουν γίνει τόσο δύσπιστοι που σπάνια σκεφτόμαστε ότι κάποιοι άνθρωποι μπορούν να προσφέρουν κάτι θετικό χωρίς ιδιοτελή σκοπό….


 



Η επιστροφή στην καθημερινότητα και η προσαρμογή και πάλι σε αυτήν μετά από μια ανάπαυλα λίγων ημερών είναι λιγάκι δύσκολη….


Αλλά μακάρι να ήταν μόνο αυτή η δυσκολία στη ζωή μας…..


Το θέμα είναι μετά από τον εορτασμό του Πάσχα να έχεις ευχάριστες αναμνήσεις, άσχετα από το πόσο διαρκούν οι ημέρες των διακοπών σου…..


Και λίγο πολύ  οι Έλληνες φροντίζουμε να τηρούμε τα έθιμα και τις παραδόσεις των ημερών αυτών…..


Μπορεί να παραπονιόμαστε πως δεν μας φτάνουν τα λεφτά, πως η τιμή της βενζίνης έχει πάει στα ύψη, ωστόσο αυτό δεν ήταν ανασταλτικός παράγοντας για να μην πραγματοποιήσουμε το πασχαλινό μας ταξιδάκι….


Η μεγαλύτερη έξοδος  ήταν η φετινή σε σύγκριση με πέρσι και μάλιστα μόλις ο ένας στους τρεις έχει επιστρέψει….


Πολλοί παρετείναν τις διακοπές τους μέχρι και την Πρωτομαγιά….


Είπαμε και η φτώχεια θέλει καλοπέραση…..


 



Και δυστυχώς και μετά τα “χαρμόσυνα” μαντάτα δια στόματος και πάλι Χοακίν Αλμούνια  η ανάσταση στις τσέπες θα αργήσει να έρθει…..


Η επικαιρότητα τρέχει και σπάνια κάνει αργία……


Και ως συνήθως τα κακά μαντάτα είναι αυτά που φτάνουν πιο γρήγορα στα αυτάκια μας… και μας κάνουν άνω κάτω τη ζωή, βγάζοντας μας για άλλη μια φορά από το πρόγραμμά μας….


Ο Χοακίν λοιπόν αψήφησε το Πάσχα των Ελλήνων και μας κούνησε για ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου…..


Τα οικονομικά της χώρας μας έχουν όχι μόνο τα κακά τους χάλια, αλλά και πολλές μαύρες τρύπες που αγγίζουν το ένα τρις, έτσι λέει και τον πληθωρισμό να ανεβαίνει επικίνδυνα….


Και εκεί που μισθωτοί και συνταξιούχοι ήλπιζαν πως θα βγουν από το τούνελ της λιτότητας, τώρα γίνεται ακόμη πιο μακρύ…


Γιατί όπως άλλωστε είναι και ο κανόνας … τη νύφη θα την πληρώσει και πάλι ο λαός….


Έτσι λοιπόν μπορεί να γιορτάσαμε με κατάνυξη και πιστοί στις παραδόσεις μας την Ανάσταση του Κυρίου και την ανάσταση των ψυχών μας, ωστόσο για το μεγαλύτερο κομμάτι των Ελλήνων οι εβδομάδες που θα ακολουθήσουν, θα είναι βδομάδες των παθών και θα ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά της ακρίβειας, της λιτότητας και των χρεών….

Σχετικά Άρθρα

Back to top button