Ειδήσεις

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΖΟΓΡΑΦΟΥ ΠΑΣΧΑΛΗ ΜΑΓΓΙΔΗ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΪΔΕΥΤΟ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ
«Ανατροπές», Αθήνα - Εκδόσεις Όστρια, 2022, σ. 376

Του Θανάση Μουσόπουλου

  Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο μυθιστόρημα του Πασχάλη Μαγγίδη με τίτλο «Ανατροπές», Αθήνα – Εκδόσεις Όστρια, 2022, σ. 376.

   Μελετώντας τους λογοτέχνες της Ανατολικής Μακεδονίας, Καβάλας και Δράμας, έχω την ευκαιρία και χαρά να φέρω στη μνήμη μου μια σειρά από δημιουργούς των οποίων γνώρισα και παρουσίασα το έργο. Κατά την προηγούμενη δεκαετία ήρθα σε ουσιαστική επαφή με τον κοντοχωριανό μας από την Καβάλα Πασχάλη Μαγγίδη, που πριν έντεκα χρόνια – τον Οκτώβρη του 2011 παρουσίασα το πρώτο μυθιστόρημά του «Δεύτερη ευκαιρία» (2010).

Το δεύτερο μυθιστόρημα του Μαγγίδη «Στη χάση του φεγγαριού» (2011) κινείται στο δίπολο έρωτας – θάνατος, όπως κατά κάποιο τρόπο είδαμε και στο πρώτο βιβλίο του.  Το 2013 δημοσιεύθηκε το τρίτο μυθιστόρημά του «Όταν το παρελθόν επιστρέφει», πάλι από τις εκδόσεις Ιωλκός. Το 2014 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα «Καταχνιά και ηλιοφάνεια».  Το πέμπτο μυθιστόρημα του Πασχάλη Μαγγίδη “Το Τίμημα” (2015, εκδ. Ιωλκός, σελ. 335) αναφέρεται κατευθείαν στο πλέγμα προβλημάτων που συνδέονται με την “κρίση”: λειτουργία του καπιταλισμού και ηθική, σπουδές και εργασία, ψυχολογία του πτυχιούχου ανέργου, συμπεριφορά των εργοδοτών απέναντι στους εργαζόμενους με την απειλή της ανεργίας, αναζήτηση λύσεων από τους ανέργους στο εσωτερικό και εξωτερικό, ρόλος του έρωτα, της φιλίας, της οικογένειας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της ζωής και δη της “κρίσης”.

  Το 2017 παρουσιάστηκε το μυθιστόρημα «Προσδοκίες»  (2017) «Προσδοκίες και αγώνας πολύς για επιτυχία, που άλλοτε είναι επαγγελματική κι άλλοτε είναι μόνο στην προσωπική ζωή. Συνήθως όχι και στους δυο τομείς, γιατί η επίτευξη της μιας γίνεται σε βάρος της άλλης.

 Πρόσφατα κυκλοφόρησε το τελευταίο μυθιστόρημά του «Ανατροπές» από τις Εκδόσεις Όστρια, 2022, σ. 376. Διαβάσουμε για το περιεχόμενο του βιβλίου:

«Η ζωή του Φωκά ήταν πολυκύμαντη. Τόσο η ευτυχία όσο και η δυστυχία υποτροπίαζαν. Οι θάνατοι, οι έρωτες και ο χωρισμός έφερναν την μια ανατροπή μετά την άλλη στη ζωή του. Την πρώτη ανατροπή έφερε ο θάνατος της γυναίκας του, ακολούθησε ο έρωτάς του με την ψυχολόγο του, την Όλγα, ο θάνατος της μητέρας του και ο χωρισμός του με την Όλγα. Η μεγάλη ανατροπή όμως έγινε όταν γνωρίστηκε με τον Δημήτρη, συγγραφέα μυθιστορημάτων. Προσπαθώντας να τον βγάλει από μια αμήχανη συγγραφική αδράνεια, συνειδητοποίησε ότι όφειλε και ο ίδιος να γράψει, αφού μπορούσε, και μάλιστα όχι μυθιστόρημα αλλά δοκίμιο για το καλό όλης της ανθρωπότητας. Γράφοντας για να φυτέψει κι αυτός τον σπόρο των πιο υψηλών προσδοκιών, γέμιζε τις μέχρι τότε άδειες και πληκτικές μέρες του κι έδινε νόημα και αξία στη ζωή του. Αλλά κι αυτή η ανατροπή δεν ήταν η τελευταία. Ακολούθησε και μια άλλη, επίσης πολύ μεγάλη, που έφερε και την πληρότητα. Συνετέλεσε μάλιστα ν’ αλλάξει και η ζωή του φίλου του, του Δημήτρη, κι άλλων δικών τους προσώπων».

*

  Κατά την παρελθούσα δωδεκαετία ο Πασχάλης Μαγγίδης με το σύνολο του πεζογραφικού του έργου έχει κατακτήσει μια σημαντική θέση στην τέχνη του λόγου. Άξιος εκπρόσωπος του Χαϊδευτού της επαρχίας Νέστου στο Κέντρο και του Κοινωνικού Ανθρωπισμού στην «πόλη των ιδεών».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΞΑΝΘΗ, 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button