Ειδήσεις

«Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»: Πότε θα δοθούν τα «κουπόνια»

Αναρτήθηκε η λίστα με τους δικαιούχους του προγράμματος «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή»: Αν και «οριστικά επιλέξιμες» κρίθηκαν 151.450 αιτήσεις από το σύνολο των 879.026 αιτήσεων, υπάρχει η διάθεση να «ανοίξει» ο προϋπολογισμός του προγράμματος και σταδιακά να επιδοτηθούν οι περισσότεροι από όσους μπήκαν στην διαδικασία να διεκδικήσουν εκπτωτικό κουπόνι για την αγορά νέας ηλεκτρικής συσκευής. Τα ποσά θα δοθούν άμεσα, αλλά οι «τυχεροί» θα πρέπει να προσέξουν και τις «παγίδες».

Οι οριστικοί δικαιούχοι του προγράμματος θα ενημερωθούν με την αποστολή sms στο κινητό τους τηλέφωνο, αλλά και μέσω της ιστοσελίδας του προγράμματος https://allazosyskevi.gov.gr/, στην οποία έχουν αναρτηθεί οι πίνακες κατάταξης στη θέση Αποτελέσματα Αξιολόγησης.

Οι ημερομηνίες «αγκάθια» και τα κουπόνια

Το εκπτωτικά κουπόνια θα διατεθούν σχεδόν άμεσα στους δικαιούχους, προκειμένου όσοι τα εξασφαλίσουν να προλάβουν και τις προθεσμίες, καθώς εδώ υπάρχει μια… πρώτη «παγίδα»: Τα κουπόνια θα πρέπει να εξαργυρωθούν έως τις 16 Σεπτεμβρίου, ειδάλλως θα ακυρωθούν.

Μάλιστα, η καταληκτική ημερομηνία παράδοσης συσκευής προς ανακύκλωση (από τον ιδιώτη στον έμπορο) είναι στις 30 Σεπτεμβρίου!

Βεβαίως υπάρχει σκέψη η προθεσμία να πάει πιο πίσω χρονικά προκειμένου οι δικαιούχοι να έχουν χρόνο στην διάθεσή τους για να κάνουν την επιλογή της συσκευής που τους ενδιαφέρει, αλλά και τις σχετικές διαδικασίες.

Με καθυστερήσεις η εγκατάσταση κλιματιστικών

Και αν αυτή είναι η πρώτη «παγίδα» για τους δικαιούχους… έχει και άλλες, καθώς τα δύσκολα ξεκινούν αφού λάβουν τα «κουπόνια» στα χέρια τους και ειδικά αν προχωρήσουν στην αγορά κλιματιστικού.

Μέσω του προγράμματος οι δικαιούχοι μπορούν να αγοράσουν με έκπτωση ως 50% είτε ψυγείο, είτε καταψύκτη ή κλιματιστικό. Η τοποθέτηση όμως ειδικά των κλιματιστικών προκαλεί «πονοκέφαλο» στην αγορά, καθώς όπως φαίνεται ο αριθμός των εξουσιοδοτημένων συνεργείων που αναλαμβάνει την εγκατάσταση είναι μάλλον περιορισμένος.

Έτσι, μιας και υπάρχει πεπερασμένος αριθμός εξουσιοδοτημένων συνεργείων εγκατάστασης, τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα για την άμεση εξυπηρέτηση των καταναλωτών που θα αγοράσουν κλιματιστικό στην παρούσα φάση μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος.

Αυτή την στιγμή το μητρώο εγκεκριμένων τεχνικών του προγράμματος «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή» διαθέτει επτακόσιους εγκεκριμένους τεχνικούς.

Γιατί είναι απαραίτητοι όμως οι τεχνικοί;

Ο βασικός ρόλος των τεχνικών εγκατάστασης κλιματιστικών στο Πρόγραμμα είναι να βεβαιώσουν την κατάσταση και την καταλληλότητα του κλιματιστικού που αποσύρεται.

Η βεβαίωσή τους αποτελεί προϋπόθεση για την απόσυρση του παλιού κλιματιστικού και την αποδέσμευση της επιδότησης για την αγορά του νέου κλιματιστικού.

Οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν τεχνικό από τους 700 που διαθέτει σήμερα το μητρώο το προγράμματος από την εξής λίστα: https://allazosyskevi.gov.gr/mitroa/

Πώς επιλέγουν οι δικαιούχοι προμηθευτές και συσκευές

Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή», διαθέτει τρία μητρώα: Μητρώο Εγκεκριμένων Προμηθευτών, Μητρώο Εγκεκριμένων Τεχνικών και Ενιαίο Μητρώο Εγκεκριμένου Εξοπλισμού.

Μέσα από αυτές τις λίστες οι δικαιούχοι μπορούν να ενημερωθούν τόσο για τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει η συσκευή που αγοράζουν, όσο και για το ποια είναι τα καταστήματα από όπου μπορούν να τις προμηθευτούν, αλλά και για τους διαθέσιμους τεχνικούς.

Αιτήσεις συμμετοχής τεχνικών, προμηθευτών καθώς και δηλώσεις έγκρισης νέων προϊόντων μπορούν να υποβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, οπότε οι αντίστοιχες λίστες θα ανανεώνονται σε τακτική, καθημερινή βάση, προκειμένου οι δικαιούχοι να έχουν περισσότερες επιλογές.

Για κάθε αγορά νέας συσκευής με επιδότηση, δημιουργείται η υποχρέωση παράδοσης μίας παλιάς προς ανακύκλωση που ανήκει στην ίδια κατηγορία.

Τίθενται μάλιστα συγκεκριμένες ελάχιστες απαιτήσεις για την κάθε κατηγορία νέων συσκευών, που ενδεικτικά και όχι περιοριστικά σχετίζονται με την ενεργειακή τους κλάση, τον τύπο/υποκατηγορία, την αναγκαία τεχνική υποστήριξη κλπ. Ακόμα όμως και αν κάποιες συσκευές ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες και πληρούν τις τιθέμενες απαιτήσεις δεν εντάσσονται αυτοδικαίως στο Πρόγραμμα. Θα πρέπει να προηγηθεί δήλωση και έγκρισή τους (επιβεβαίωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας) πριν τη διάθεσή τους σε ωφελούμενους.

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν και e-shops καθώς δεν τίθεται διάκριση με βάση το κανάλι πώλησης. Η πώληση μπορεί να γίνει μέσω φυσικού/ηλεκτρονικού καταστήματος ή ακόμα να είναι και τηλεφωνική.

Σε κάθε περίπτωση όμως οι υποχρεώσεις του εμπόρου πρέπει να τηρούνται στο ακέραιο, μεταξύ των οποίων και η παραλαβή της παλιάς συσκευής από τον πελάτη και η παράδοσή της σε εγκεκριμένο Φορέα Ανακύκλωσης.

Η υποχρέωση παράδοσης της παλιάς συσκευής

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν τοποθετημένη στην οικία τους και όχι σε επαγγελματικό χώρο παλαιά ηλεκτρική συσκευή και δη κλιματιστικό, ψυγείο ή καταψύκτη, την οποία επιθυμούν να αντικαταστήσουν και να ανακυκλώσουν με άλλη νεότερης τεχνολογίας και ενεργειακά αποδοτικότερη.

Η επιδότηση αφορά στην αντικατάσταση και ανακύκλωση:

  • παλαιών κλιματιστικών -που είναι παλαιάς τεχνολογίας και με παλιό ψυκτικό υγρό (μέχρι 2) με νέα ενεργειακής κλάσης από Α++  και καλύτερη (δηλαδή Α+++) και
  • παλαιών ψυγείων-με παλαιά ενεργειακή κατάταξη- (μέχρι 1) με νέα ενεργειακής κλάσης από Ε και καλύτερη (δηλαδή D, C, B, A) ή παλαιών καταψυκτών (μέχρι 1) με νέους ενεργειακής κλάσης από F και καλύτερη (δηλαδή E, D, C, B, A)

Για τα κλιματιστικά, γίνονται δεκτές προς ανακύκλωση παλαιές συσκευές που φέρουν τα ψυκτικά υγρά, R22, R407C, R410A. Επίσης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απεγκατάσταση να γίνει από πιστοποιημένο τεχνικό εγκατάστασης συσκευών κλιματισμού.

Για τα ψυγεία και τους καταψύκτες, γίνονται δεκτές προς ανακύκλωση παλαιές συσκευές που φέρουν σήμανση σύμφωνα με τις κάτωθι ενεργειακές οδηγίες:

  • 92/75/22.09.92, με εφαρμογή από το 1993
  • 94/2/21.01.94, με εφαρμογή από το 1995.
  • 1060/2010/28.09.10, με εφαρμογή από 30/11/2011

Το βάρος του ελέγχου και βεβαίωσης των παραπάνω απαιτήσεων φέρει

  • στη μεν περίπτωση των κλιματιστικών, ο πιστοποιημένος τεχνικός που πραγματοποιεί την απεγκατάσταση,
  • στη δε περίπτωση ψυγείων και καταψυκτών, ο έμπορος που προμηθεύει τη νέα και αποσύρει την παλιά συσκευή.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button