ΔΙΡΟΦΙΛΑΡΙΩΣΗ-ΕΡΛΙΧΙΩΣΗ-ΛΕΪΣΜΑΝΙΩΣΗ

από την Βίκυ Χατζηϊωαννίδου

 

από την Βίκυ Χατζηϊωαννίδου

 

Διανύουμε ήδη τον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού και αυτό για κάποιους σημαίνει χαλαρή διάθεση, ξενοιασιά αλλά και διακοπές για όσους το επιτρέψουν οι συνθήκες. Είτε λοιπόν όλοι εμείς που φιλοξενούμε κάποιο ζωάκι στο σπίτι μας  καταφέρουμε να εγκαταλείψουμε την πόλη, είτε μείνουμε σ’ αυτήν, καλό  θα είναι  να μάθουμε ή και να θυμηθούμε μερικές από τις βασικές μας υποχρεώσεις απέναντί τους, ώστε τόσο εμείς όσο κι αυτά να περάσουν ένα δροσερό και  χωρίς προβλήματα καλοκαίρι. Θα θίξουμε  μερικά θέματα  που   τα ταλαιπωρούν ιδίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά και  τον υπόλοιπο χρόνο,  στα οποία αν δεν δώσουμε την πρέπουσα σημασία ίσως δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην υγεία τους ή προβούν   μοιραία ακόμη για και την ίδια τους τη ζωή.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

                                                         ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ        

Στις μετακινήσεις μας με το αυτοκίνητο αφήνουμε τα παράθυρα ανοιχτά, ή  ανοίγουμε το air-condition. Προτιμάται να βάζουμε τα κατοικίδια μικρά ή μεγάλα  στα πίσω καθίσματα και σε ασφαλές μέρος ( ποτέ στο μπροστινό κάθισμα), τον σκύλο δεμένο με την ειδική ζώνη ασφαλείας ενώ  την γάτα  στο ειδικό κλουβί μεταφοράς. Επιπλέον για τους σκύλους στις μακρινές διαδρομές κάνουμε συχνές στάσεις για νερό και  σύντομη βόλτα για να ξεμουδιάσει. Αν χρειαστεί για  κάποιο λόγο   να  αφήσουμε  το ζωάκι μέσα στο αυτοκίνητο, μην παραλείψουμε να αφήσουμε το παράθυρο λίγο ανοιχτό ώστε να μπαίνει αέρας, επιστρέφουμε όσο το δυνατόν συντομότερα και αφήνουμε  το αυτοκίνητο  σε μέρος σκιερό και δροσερό. Επίσης όσον αφορά την ζέστη αποφεύγουμε να βγάζουμε βόλτα τον σκύλο μας τις μεσημεριανές ώρες, ενώ στο μπαλκόνι ή τον κήπο  αφήνουμε το μπολ του νερού σε σημείο που δεν το βλέπει ο ήλιος για να διατηρείται όσο το δυνατόν πιο δροσερό.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         ΑΓΑΝΑ                                                                               

Είναι τα πολύ μικρά και ξερά κίτρινα χόρτα που φυτρώνουν  όχι μόνο στην εξοχή αλλά και μέσα στη πόλη. Μπαίνουν στ’ αυτιά, στα μάτια, στα ρουθούνια, στα δάχτυλα και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος του ζώου, οπότε ελέγχουμε τόσο την γάτα όσο και τον σκύλο  προσεκτικά. Τα συμπτώματα είναι το φτάρνισμα, ο ξαφνικός ερεθισμός και το κλείσιμο του ενός ματιού, το έντονο κούνημα των αυτιών και τέλος μια πληγή που δεν κλείνει. Η επίσκεψη  τότε στον κτηνίατρο  θεωρείται απαραίτητη.                                                                                                                                                                                        

                                                          ΕΡΛΙΧΙΩΣΗ                                                                                   Είναι αρρώστια η οποία προσβάλλει μόνο τον σκύλο και προκαλείται από τα γνωστά σε όλους μας τσιμπούρια, τα οποία προκαλούν και άλλες ασθένειες όπως για παράδειγμα την  πιροπλάσμωση, με συχνότερη όμως την ερλιχίωση. Τα συμπτώματα που παρουσιάζει το ζώο που νοσεί  είναι  ανορεξία, υπνηλία και κατάπτωση οπότε αν αντιληφθούμε κάποια από αυτά πρέπει να επισκεφθούμε σύντομα έναν κτηνίατρο. Προληπτικά πρέπει να γίνονται συχνές αποπαρασιτώσεις, δηλαδή αμπούλα ή σπρέι μια φορά τον μήνα, σε συνδυασμό με ένα αντιπαρασιτικό περιλαίμιο για καλύτερα αποτελέσματα. Μετά από κάθε βόλτα η ψηλάφιση του κατοικιδίου θεωρείται απαραίτητη για τον εντοπισμό τσιμπουριών.

                                                                                        

                                                        ΛΕΪΣΜΑΝΙΩΣΗ                                            Οφείλεται στο πρωτόζωο λεϊσμάνια που μεταδίδεται  με το  τσίμπημα της σκνίπας. Όλοι οι   σκύλοι  θα  τσιμπηθούν κατά την διάρκεια  της ζωής τους από αυτές, αλλά τα περισσότερα δεν εμφανίζουν τη νόσο λόγω του ισχυρού  ανοσοποιητικού τους συστήματος. Κάποιοι σκύλοι μένουν απλώς φορείς χωρίς να παρουσιάζουν συμπτώματα, ενώ άλλα εμφανίζουν ηπιότερα σημάδια της νόσου όπως πιτυρίδα, απώλεια τρίχας σε διάφορα σημεία, πληγές, υπερβολικό μεγάλωμα των νυχιών  μέχρι και σοβαρότερα, όπως  απότομο χάσιμο βάρους μέσα σε 10-20 ημέρες λόγω της προσβολής των νεφρών.   Προληπτικά γίνεται εμβολιασμός μία φορά το χρόνο, βάζουμε οπωσδήποτε αντιπαρασιτικό περιλαίμιο και ψεκάζουμε το ζωάκι με εντομοαπωθητικά σπρέι κάθε  μέρα ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

                                                                                                                                     

                                                        ΔΙΡΟΦΙΛΟΡΙΩΣΗ                                          

Η ασθένεια αυτή  οφείλεται στο παράσιτο φιλάρια που προσβάλλει τον σκύλο και μεταδίδεται  με τα  κουνούπια. Το παράσιτο αυτό μετά από 5-6 μήνες μεταναστεύει στην καρδιά και τον πνεύμονα.  Το μέγεθος  της φιλάριας  όταν ενηλικιωθεί  φτάνει τα 30 εκ. Λόγω της βλάβης που έχει  προκαλέσει στην καρδιά και τον πνεύμονα το ζωάκι μας εμφανίζει συμπτώματα εύκολης κόπωσης, βήχα και σε τελικά στάδια διόγκωση της κοιλιάς. Εάν δεν γίνει έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της νόσου ο σκύλος πεθαίνει. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε τους  μήνες Μάρτιο έως Νοέμβριο, δηλαδή όσο υπάρχουν κουνούπια, οπότε και χορηγούμε προληπτικά το ειδικό χάπι μία φορά τον μήνα για να προλάβουμε την ασθένεια.

 

Πιστεύοντας πως οι συμβουλές μας  θα φανούν χρήσιμες σε όλους τους ιδιοκτήτες των   κατοικιδίων, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους  κτηνιάτρους  Σαπφώ Χατζούδη και Γιώργο Ζιαγκλιαβό για τις πολύτιμες συμβουλές τους, τον χρόνο που μας διέθεσαν,  αλλά και να ευχηθούμε σε όλους ένα ξένοιαστο καλοκαίρι.  

Σχετικά Άρθρα

Back to top button