Ειδήσεις

5η Ολομέλεια των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων Ελλάδος, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Από τις 30 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου, διοργανώθηκε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ειδικότερα στη Δράμα και τη Θάσο η 5η Ολομέλεια των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων της Χώρας. Η Ολομέλεια αυτή ήρθε να προστεθεί στις εξαιρετικά πετυχημένες, προηγηθείσες, Ολομέλειες, που έλαβαν χώρα στις Περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδος, Ιονίων Νήσων και Κρήτης και να συμπληρώσει, με τον τρόπο της, τις διαπιστώσεις, τις διεκδικήσεις, τα αιτήματα και τα συμπεράσματα, που έχουν ήδη κοινοποιηθεί, υπηρετώντας τον αρχικό σκοπό του θεσμού, ήτοι της διασύνδεσης των Περιφερειών της χώρας, της διαπεριφερειακής συνεργασίας, της εξωστρέφειας των αυτοδιοικητικών δομών του δεύτερου βαθμού και της ανάδειξης του θεσμού του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η 5η Ολομέλεια των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων ήταν καινοτόμα, διότι πέρα από τις εργασίες των παριστάμενων Προέδρων, περιελάμβανε δράσεις και εκδηλώσεις, ανοιχτές για το ευρύ κοινό και σε συνεργασία και με άλλους τοπικούς φορείς. Η επιλογή των ημερομηνιών διεξαγωγής της δεν ήταν τυχαία, αφού συνδέθηκε με τα Ελευθέρια της Δράμας και έτσι οι φιλοξενούμενοι Πρόεδροι λάμπρυναν με την παρουσία τους τις σχετικές εορταστικές εκδηλώσεις.

Η 5η Ολομέλεια ξεκίνησε με τη συνεδρίαση των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων στην αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου Δράμας. Στη σύσκεψη αυτή συζητήθηκε ο νέος εκλογικός νόμος, ο οποίος καταργεί την απλή αναλογική, βάσει της οποίας διεξήχθησαν οι Περιφερειακές Εκλογές του 2019, ζητήματα κανονιστικού πλαισίου και η ανάγκη περαιτέρω εκσυγχρονισμού του Κανονισμού Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου. Διαπιστώθηκε η συνολική δυσλειτουργία των γραμματειών των συλλογικών οργάνων, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, φαινόμενο που κυριαρχεί σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Αναδείχθηκαν τα κενά που το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο δημιουργεί, όσον αφορά στο θεσμό του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου. Επιπλέον, συζητήθηκε η μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην επιδιωκόμενη Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Αποφασίσθηκε να ζητηθεί εκ μέρους των Προέδρων, στη νέα αυτοδιοικητική περίοδο 2024-2029, η επαναφορά στο Περιφερειακό Συμβούλιο των αρμοδιοτήτων που είχαν εκχωρηθεί στην Οικονομική Επιτροπή με τις Τροπολογίες Κυβερνησιμότητας του 2019, η ενίσχυση των Περιφερειών με νέες προσλήψεις προσωπικού και ορισμένες αλλαγές στον Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, που θα καταστήσουν τα κορυφαία πολιτικά όργανα των Περιφερειών περισσότερο λειτουργικά και ευέλικτα.

Μετά από αυτή την κλειστή σύσκεψη, ο Υπεύθυνος του δικτύου των γραφείων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Α.Μ.Θ. κ. Παναγιώτης Μπαρδάκης παρουσίασε στους Προέδρους το, μοναδικό σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, τρόπο διασύνδεσης των γραφείων Europe Direct στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και τις προοπτικές που δημιουργεί η λειτουργία τους. Στο τέλος, επισκέφθηκε τις εργασίες της Ολομέλειας ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χρήστος Μέτιος, ο οποίος μίλησε στους φιλοξενούμενους Προέδρους για τις ιδιαιτερότητες της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, τις προτεραιότητες της Περιφερειακής Αρχής και δέχθηκε δώρα από κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά.

Έπειτα από όλα αυτά, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Δράμας, πραγματοποιήθηκε ημερίδα, ανοιχτή για το ευρύ κοινό, με θέμα:  «Η χρήση των social media στην Πολιτική και την Οικονομία- Κίνδυνοι παραπληροφόρησης- Επιρροή- Διαμόρφωση κοινής γνώμης», με ομιλητές τους κυρίους: Μανώλη Σφακιανάκη, Αντιστράτηγο ε.α. ΕΛ.ΑΣ, τ. Προϊστάμενο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βαγγέλη Τσάρα, Επικοινωνιολόγο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας επικοινωνίας Cicero A.E., Γιώργο Σιάκα, Επίκουρο Καθηγητή Πολιτικής Συμπεριφοράς του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Δ.Π.Θ. και Τάσο Πούλιο, Δικηγόρο, Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας. Οι εξαιρετικοί ομιλητές ανέδειξαν, τόσο τα οφέλη της ταχύτατης διάδοσης της πληροφορίας μέσω των social media, όσο και τους κινδύνους της παραπληροφόρησης, μέσω των fake news που κυκλοφορούν μαζικά στο διαδίκτυο. Την ημερίδα παρακολούθησε πλήθος κόσμου και είχε μεγάλη επιτυχία λόγω των εξαιρετικών εισηγήσεων των ομιλητών, ενώ βραβεύτηκαν από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ. οι υπάλληλοι του τμήματος συλλογικών οργάνων της Π.Α.Μ.Θ..

Την επόμενη ημέρα, 1η Ιουλίου, η Δράμα γιόρταζε την 109η επέτειο από την απελευθέρωση της και οι Πρόεδροι των Περιφερειακών Συμβουλίων παρέστησαν στη Δοξολογία και στις εορταστικές εκδηλώσεις, με αντιπροσωπεία των Προέδρων να καταθέτει στεφάνι στο άγαλμα της Ελευθερίας, προς τιμήν όσων αγωνίστηκαν για την Ελευθερία. Ακολούθως, είχαν συνάντηση με τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας- Θράκης, κ. Σταύρο Καλαφάτη, με τον οποίο αντάλλαξαν θέσεις και προβληματισμούς, σχετικά με την Περιφερειακή Διακυβέρνηση, τη ζητούμενη Περιφερειακή Ανάπτυξη και τον αναπτυξιακό νόμο, κατά το σκέλος που αφορά στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, οι Πρόεδροι των Περιφερειακών Συμβουλίων ξεναγήθηκαν στο Σπήλαιο του Αγγίτη, το μοναδικό, στην Ευρώπη, ποτάμιο σπήλαιο και πραγματικό στολίδι για την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. και είχαν συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο Προσοτσάνης, κ. Θεόδωρο Αθανασιάδη, ο οποίος τους παρουσίασε το προφίλ του Δήμου Προσοτσάνης και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Εν συνεχεία, οι Πρόεδροι παρέστησαν στην τελετή λήξης της έκθεσης φωτογραφίας του Περιφερειακού Τμήματος Δράμας του Ερυθρού Σταυρού, η οποία ήταν αφιερωμένη στις δράσεις του Ερυθρού Σταυρού, κατά την περίοδο της Μικρασιατικής καταστροφής  και η οποία φιλοξενήθηκε στον αύλειο χώρο του 1ου Γυμνασίου Δράμας. Εκεί τους υποδέχθηκαν όλα τα στελέχη του Ερυθρού Σταυρού, ενώ ακολούθησε η παρουσίαση της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής του εμβληματικού κτιρίου του γνωστού ως «Γυμνασίου Αρρένων» από τον Διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Δράμας, κ. Παναγιώτη Κοτσαμπάση. Στον ίδιο χώρο οι Πρόεδροι συναντήθηκαν με το Δήμαρχο Δράμας, κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο και απόλαυσαν και τη μουσική συναυλία του Ορφέα Περίδη, που ο Δήμος Δράμας είχε οργανώσει στο πλαίσιο των Ελευθερίων της πόλης.

Το Σάββατο 2 Ιουλίου, οι εργασίες της Ολομέλειας μεταφέρθηκαν στη Θάσο, στην τουριστική ναυαρχίδα της Α.Μ.Θ.. Οι κύριοι Πρόεδροι ξεναγήθηκαν στο νησί και απέκτησαν πρωτότυπη γνώση για τις ομορφιές του. Το απόγευμα της ίδιας μέρας συναντήθηκαν με στελέχη της Δημοτικής Αρχής του νησιού, στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης, καθώς και με την Αντιπεριφερειάρχη Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Π.Α.Μ.Θ. και Περιφερειακή Σύμβουλο Θάσου, κα. Μαρία Πολυμέρου. Ακολούθησε η δεύτερη, ανοιχτή για το κοινό, εκδήλωση της Ολομέλειας που πραγματοποιήθηκε στο  ιστορικό κτίριο του Καλογερικού, με θέμα: «Η Θάσος ως τουριστικό προϊόν». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δίκτυο γραφείων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Α.Μ.Θ. και μίλησαν σε αυτήν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θάσου, κ. Δημήτριος Πιπίνης, ο οποίος μετέφερε τον εγκάρδιο χαιρετισμό του Δημάρχου Θάσου, κ. Ελευθέριου Κυριακίδη, η Αντιπεριφερειάρχης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Π.Α.Μ.Θ. και Περιφερειακή Σύμβουλος Θάσου, κα. Μαρία Πολυμέρου και ο Υπεύθυνος του γραφείου Europe Direct  Καβάλας, κ. Δημήτριος Σπιτσέρης. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, κ.κ. Στέφανος, ο οποίος είχε εκτεταμένη συζήτηση με τους Προέδρους των Περιφερειακών Συμβουλίων, οι οποίοι μάλιστα τοποθετήθηκαν στην εκδήλωση, αφού θέμα της ήταν η τουριστική ανάπτυξη, μέσω της ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων εκάστης Περιφέρειας. Τα ενθαρρυντικά μηνύματα της φετινής τουριστικής περιόδου, όχι μόνο για τη Θάσο αλλά για ολόκληρη τη χώρα, επιβεβαίωσαν την πρωταγωνιστική θέση του τουρισμού στη συνολική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Την Κυριακή 3 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η τελευταία σύσκεψη των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων όπου διαπιστώθηκε η επιτυχία της 5ης Ολομέλειας και επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα διατήρησης του θεσμού και στο μέλλον. Η παγιωμένη, πλέον, άριστη συνεργασία των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων της Χώρας αποτελεί εχέγγυο, όχι μόνο για την κατοχύρωση του θεσμικού ρόλου του Προέδρου κάθε Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και μέσο της αναγκαίας διαπεριφερειακής συνεργασίας.

 

Για την Ολομέλεια των Προέδρων

των Περιφερειακών Συμβουλίων Ελλάδος

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου

Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

            Χρήστος Παπαθεοδώρου

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button