Ειδήσεις

Γ. Στράκος “Η άδικη οικονομική επιβάρυνση των Ευρωπαίων Ασφαλισμένων στο ΙΚΑ”

του Γιάννη Στράκου
Πολιτική Επιτροπή ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Η άδικη οικονομική επιβάρυνση των Ευρωπαίων Ασφαλισμένων στο ΙΚΑ

 

Οι Ευρωπαίοι ασφαλισμένοι στην Ελλάδα υποχρεώνονται μετά από ένα εξάμηνο και μία μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα να ασφαλιστούν με το έντυπο Ε 121 στο ΙΚΑ.
Όταν πάνε στον Ιατρό είναι υποχρεωμένοι να φέρουν φωτοτυπία του βιβλιαρίου του ΙΚΑ, ώστε να σταλεί στον ασφαλιστικό φορέα του Εξωτερικού και να πραγματοποιηθεί η κάλυψη του κόστους των Ιατρικών υπηρεσιών που δέχθηκε σε όλες τις βαθμίδες του συστήματος υγείας.

Θεωρητικά οι Ευρωπαίοι ασφαλισμένοι δικαιούνται να λαμβάνουν όλες τις υπηρεσίες των Ελληνικών ασφαλιστικών φορέων που δικαιούνται και οι Έλληνες ασφαλισμένοι.
Η πραγματικότητα δυστυχώς είναι άλλη.

Πολλές υπηρεσίες οι Απόδημοι αναγκάζονται τις επιβαρύνονται προσωπικά.
Ο απόδημος ασφαλισμένος (με έντυπο Ε 121), που μπορεί να είναι κατάκοιτος ή να έχει κατακλύσεις ή πρέπει να κάνει φυσιοθεραπείες ή και εργοθεραπείες, είναι υποχρεωμένος να αναλάβει όλα τα έξοδα υγιεινής, φαρμάκων, επιδέσμων και γενικότερα  να επιβαρυνθεί το συνολικό κόστος της θεραπείας.
Αυτό ισχύει και για αρκετές άλλες υπηρεσίες των ασφαλιστικών φορέων.

Απαιτούμε από την Ελληνική πολιτεία να δημιουργήσει προϋποθέσεις οι όποιες θα επιτρέπουν  στους απόδημους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, να έχουν πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ασφαλιστικού φορέα και να μην υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση με τα κόστη.
Τα έξοδα των υπηρεσιών του Ασφαλιστικού φορέα καλύπτονται -έτσι και αλλιώς- από τον Ασφαλιστικό φορέας Εξωτερικού στον οποίο παραμένει ασφαλισμένος ο μετανάστης.

Είναι συχνό το φαινόμενο, μετανάστες που παλιννόστησαν στην Ελλάδα να αναγκάζονται να επιστρέψουν στην χώρα προέλευσης τους, για να υπάρξει μία εξολοκλήρου κάλυψη των εξόδων τις θεραπείας τους.
Είναι απαράδεκτο και επιβάλλεται να σταματήσει.

Η Ελλάδα οφείλει να δημιουργήσει προϋποθέσεις που θα εξασφαλίζουν σοβαρή ανθρώπινη διαβίωση στους παλιννοστούντες απόδημους και να προσπαθήσει περαιτέρω ώστε να εξαλείψει τα εμπόδια που θέτει προκειμένου να υπάρξει ομαλή επανένταξη τους στην Ελληνική κοινωνία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button