Ειδήσεις

Ασημακοπούλου: «Να προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, όχι μόνο ως Ευρωπαίοι, αλλά και ως Χριστιανοί»

Την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς,από τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, ζήτησε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Η κα Ασημακοπούλου επισήμανε, για ακόμη μια φορά,την απόλυτη έλλειψη σεβασμού των τουρκικών αρχών στον ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ενός Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και ενός από τα μεγαλύτερα σύμβολα του Χριστιανισμού, αναφέροντας τις συνεχιζόμενες καταστροφές που έχει υποστεί.

Η Ευρωβουλευτής υπενθύμισε παράλληλα και τη βεβήλωση της Παναγίας Σουμελά, του ιερού προσκυνήματος των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και τη μετατροπή της Μονής της Χώρας, ενός εμβληματικού βυζαντινού μνημείου με μακρά ιστορία, σε ισλαμικό τέμενος, τονίζοντας πως «πρόκειται για μία πάγια τακτική της Τουρκίας που στρέφεται έναντι ορθόδοξων ιερών προσκυνημάτων». Υπογράμμισε, επίσης,ότι τέτοιες προκλητικές ενέργειες προσβάλλουν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, σπιλώνουν και αλλοιώνουν τις αρχές και αξίες της Χριστιανοσύνης και της Ορθοδοξίας και υπονομεύουν την ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Η κα Ασημακοπούλου κατέληξε λέγοντας ότι«σήμερα, απέναντι σε αυτές τις προκλητικές ενέργειες, ζητώ από αυτό το βήμα τη στήριξή σας για να προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, όχι μόνο ως Ευρωπαίοι, αλλά και ως Χριστιανοί».

Ακολουθεί το βίντεο και το κείμενο της παρέμβασης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:https://youtu.be/Zo5No13Mdjg

 Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Οι νέες καταστροφές στον Ναό της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη, είναι μία ακόμη απόδειξη της απόλυτης έλλειψης σεβασμού που δείχνουν οι τουρκικές αρχές, σε ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και ένα από τα μεγαλύτερα σύμβολα του Χριστιανισμού.

Δυστυχώς, όμως, δεν είναι μόνο η καταστροφή του μαρμάρινου δαπέδου, των τοίχων ή της ιστορικής αυτοκρατορικής πύλης του Nαού και όλα αυτά μετά την επίσημη μετατροπή της σε Τζαμί.

Είναι,επίσης, και η βεβήλωση της Παναγίας Σουμελά, του ιερού προσκυνήματος των Ελλήνων του Πόντου με disco party και γυρίσματα χολιγουντιανής ταινίας.

Είναι και η μετατροπή της Μονής της Χώρας, ενός εμβληματικού βυζαντινού μνημείου με μακρά ιστορία σε ισλαμικό τέμενος.

Πρόκειται για μία πάγια τακτική της Τουρκίας που στρέφεται έναντι ορθόδοξων ιερών προσκυνημάτων, που προσβάλλει τον πολιτισμό μας, σπιλώνει και αλλοιώνει τις αρχές και αξίες της Χριστιανοσύνης και της Ορθοδοξίας και υπονομεύει την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σήμερα, απέναντι σε αυτές τις προκλητικές ενέργειες, ζητώ από αυτό το βήμα τη στήριξή σας για να προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, όχι μόνο ως Ευρωπαίοι, αλλά και ως Χριστιανοί.

Ευχαριστώ.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button