«Η αέναη εκλογολογία …..»

Αν υποψιαστώ ότι φουντώνουν κα πάλι τα σενάρια περί εκλογών ενώ διανύουμε περίοδο θερινής ραστώνης , θα πεθάνω…..;
Μεταφορικά όπως τη χήρα Μήτση του Λάκη Λαζόπουλου….
Τι είναι και πάλι τούτο…. Αρκεί ένα πρωτοσέλιδο κυριακάτικης εφημερίδας να σπείρει και πάλι το ζιζάνιο της αέναης εκλογολογίας…..
Και μάλιστα όταν εκδότης της είναι ο Χατζηνικολάου και υπογράφει και το σχετικό ρεπορτάζ…..

Αν υποψιαστώ ότι φουντώνουν κα πάλι τα σενάρια περί εκλογών ενώ διανύουμε περίοδο θερινής ραστώνης , θα πεθάνω…..;


Μεταφορικά όπως τη χήρα Μήτση του Λάκη Λαζόπουλου….


Τι είναι και πάλι τούτο…. Αρκεί ένα πρωτοσέλιδο κυριακάτικης εφημερίδας να σπείρει και πάλι το ζιζάνιο της αέναης εκλογολογίας…..


Και μάλιστα όταν εκδότης της είναι ο Χατζηνικολάου και υπογράφει και το σχετικό ρεπορτάζ…..


Βουλευτές, λέει, του ΠΑΣΟΚ αντιδρούν στο ασφαλιστικό και εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί προς ψήφιση η κυβέρνηση και εξετάζουν μάλιστα να κάνουν εμφανή αυτή τη διαφωνία τους φτάνοντας μέχρι και στο σημείο να το καταψηφίσουν….


Μιλούν για βαρβαρότητα, για επώδυνες αλλαγές που πλήττουν πρώτιστα της ασθενέστερες οικονομικά τάξεις….


Μάλιστα αυτές οι επώδυνες αλλαγές οδηγούν σε κρίση συνείδησης και ταυτότητας στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αφού ακόμη δεν μπορούν να κατανοήσουν  πώς ένα σοσιαλιστικό κόμμα προχωρά στην εφαρμογή τέτοιων σκληρών πολιτικών σε βάρος του λαού….


 


Η αλήθεια είναι πως όσο καλή διάθεση και να δείξουν, όσο και να λάβουν υπόψη τους την ιδιαίτερα δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας και τα τεράστια προβλήματα που χρειάζεται άμεσα να δρομολογηθεί η επίλυσή τους, οι αλλαγές που προωθούνται στο ασφαλιστικό και στο εργασιακό μέλλον των Ελλήνων δεν μπορούν όχι μόνο να τις χωνέψουν, αλλά ούτε και να τις ερμηνεύσουν και να της αποδεχτούν, έστω και με ελαφρά την καρδίαν…..


Έτσι λοιπόν κάποιοι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αυτές τις ημέρες έχουν κάνει το δικό τους Κίνημα μέσα στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα….


Με αποτέλεσμα η κυβέρνηση και ο αρχηγός της, ο Γιώργος Παπανδρέου, να φοβούνται ανταρσία στη Βουλή όταν θα έρθει η ώρα της ψήφισης του εν λόγω νομοσχεδίου…..


Και μάλιστα το ΠΑΣΟΚ δε φοβάται μόνο διαρροές για την ψήφιση τους ασφαλιστικού-εργασιακού νομοσχεδίου, αλλά και για το εκλογικό νομοσχέδιο….


Τώρα γιατί κάποιοι κυβερνητικοί βουλευτές διαφωνούν και με το τελευταίο, πολλά μπορεί να σκεφτεί κανείς…..


Ή ότι δε συμφωνούν  με τον χωροταξικό χάρτη του Καλλικράτη, ή με τις αλλαγές που επιφέρει στα των εκλογικών διαδικασιών- εκλογικές έδρες, τρόπος εκλογής των βουλευτών, ποσοστά εκλογής κ.λ.π.


 


Οπότε τι κάνει ένας αρχηγός και μάλιστα όταν βρίσκεται και ο ίδιος σε δυσχερή θέση μιας και ο ίδιος αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να υπακούει θέλει-δε θέλει σε άνωθεν εντολές μιας Τρόικας αποφασισμένης για όλα…..;


Πώς θα πρέπει να αντιδράσει για να κόψει τη φόρα των διαφωνούντων….;


Διαρροές και ότι άλλο συνεπάγεται με μια αρνητική ενδεχομένως ψήφο…..


Ίσως να κόψει το κακό από τη ρίζα……;


Να βάλει φρένο στις κινήσεις των διαφωνούντων στέλνοντας στην αρχή σκληρό μήνυμα και στην εσχάτη να προχωρήσει και σε κυρώσεις…..;


Μέσα λοιπόν σε αυτό το αβέβαιο πολιτικό σκηνικό που όλα είναι ρευστά και εκεί που νομίζει κανείς ότι η κυβέρνηση αρχίζει σιγά-σιγά, έστω και με καθυστέρηση να προχωρά στην εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας, συνειδητοποιεί ότι όλα κρέμονται σε μια κλωστή έτοιμη να κοπεί…..


Αρκεί μια λάθος απόφαση, ένας λάθος χειρισμός και να ξεκινήσει το γκρέμισμα….


Θα αναρωτηθεί εύλογα κάποιος και τι να γκρεμιστεί, αφού ακόμη το οικοδόμημα της κυβέρνηση δεν έχει προλάβει να σχηματοποιηθεί…..


 


Έτσι λοιπόν όταν μια κυβέρνηση αντιμετωπίζει πρόβλημα η εύκολη λύση στην ελληνική πολιτική σκηνή είναι να απειλήσει με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες….


Διαμηνύεις εμμέσως πλην σαφώς στους διαφωνούντες Βουλευτές της … « κοιτάξτε παλικάρια καθίστε φρόνιμα γιατί εμένα δε μου είναι δύσκολο να πάω σε εκλογές….»….


Βέβαια δεν ξέρω αν όντως αυτό σκέφτηκε ο Γιώργος, διατηρώ μια μικρή επιφύλαξη για το γεγονός ότι η οικονομίας μας μόνο εκλογές δε θα μπορούσε να σηκώσει….


Κανένας σώφρων πολιτικός αρχηγός τούτη τη στιγμή δε θα απειλούσε με μια εκλογική αναμέτρηση, πριν καλά-καλά προλάβει να κλείσει χρόνος από την προηγούμενη…..


Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα μπαίνει σφήνα και το σινάφι μας, οι μεγαλοδημοσιογράφοι του κέντρου και αρχίζουν τα σενάρια της αέναης εκλογολογίας…..


Βλέπουν διπλές εκλογές το Νοέμβριο, αυτοδιοικητικές και εθνικές….


Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια δηλαδή, λες και μέχρι το Νοέμβριο ή μετά, κάτι θα αλλάξει στον ορίζοντα….


Προς τα καλύτερο το βλέπω δύσκολο, για χειρότερα δεν ξέρω …..μάλλον θα είμαστε στα ίδια σκ….


 


Όσο γα τον ψηφοφόρο, αν τον ρώτησαν αν θέλει εκλογές, αυτός δυστυχώς είναι ο τελευταίος της αμάξης, αν και σε μια δημοκρατία έχει κατά τα άλλα τον πρώτο και τελευταίο λόγο…..


Μήπως θα πρέπει να βγει ο Γιώργος και να μας ανακοινώσει επισήμως τις προθέσεις του….; Λέω μήπως….;


Και αν δεν περνά ούτε κατά διάνοια από το νου  του η διπλή κάλπη, τότε να βγει εγκαίρως και να βάλει τέλος στα σενάρια της εκλογολογίας, πριν αρχίσουν και φουντώνουν…..


Ας μας αφήσουν να χαρούμε τουλάχιστον το καλοκαίρι μας…….


 


«Ούτε και το καλοκαίρι…..;»


 


Καλά  αυτοί κερδοσκόποι και οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης δεν έχουν ούτε το Θεό τους;


Η αλήθεια είναι πως αν πίστευαν πραγματικά σε μια υπέρτατη δύναμη εκτός του χρήματος, ίσως και τη χώρα μας να μην την έφταναν σε αυτή την κατάσταση…..


Αλλά όλα έχουν και ένα όριο…..


Αυτά τα σενάρια τρόμου περί χρεοκοπίας που παρουσιάζουν κάθε λίγο και λιγάκι, θα αποτρελάνουν εντελώς τον κόσμο…..


Είπαν οι Έλληνες, τώρα που πλέον είμαστε υπό την κηδεμονία ΔΝΤ-ΕΚΤ-ΕΕ και μπήκαμε σε ένα πρόγραμμα σκληρής επιτήρησης των δημοσιονομικών μας, καιρός να χαλαρώσουμε για λίγο και μια που διανύουμε τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τα μακροβούτια και μόνο…..


Αλλά πού τέτοια τύχη….Εδώ ούτε και το καλοκαίρι μας δε μας αφήνουν να χαρούμε…..


 


Και πώς να το χαρείς δηλαδή όταν έρχεται η Moodys και σε κατεβάζει τέσσερα σκαλιά πιο κάτω από την ήδη πολύ κακή βαθμολογία που σου έχει βάλει…..;


Μπορώ εγώ να σκέφτομαι τα μπάνια μου, όταν ο αόρατος εχθρός συνεχίζει να απειλεί την εθνική μας οικονομία και άρα και τη δική μου…..;


Όταν δε μπορώ να ξέρω έστω και στα βασικά για το τι θα μου ξημερώσει αύριο….;


Βέβαια για τα παιχνιδάκια που γίνονται στην πλάτη της Ελλάδας και του λαού της δεν ευθύνονται μόνο οι ξένοι, αλλά και οι πολιτικοί της και δη οι κυβερνώντες….


Αργούν ή άργησαν πολύ να πάρουν μπρος……


Καιρός από το σχεδιασμό να περάσουν στη δράση……


Να ανοίξουν την κάνουλα, έστω και αν τρέχει με το σταγονόμετρο, και να τονώσουν τη ρευστότητα στην αγορά…..


Και αν τα χρήματα δεν αρκετά για όλους που σχετίζονται με το κεφάλαιο ανάπτυξη, ας περάσουν στη λήψη μέτρων που θα ανακουφίσουν το λαό……


 


Γιατί αν περιμένουμε τις συμφωνίες που έκανε ο Γιώργος με τον Καντάφη στη Λιβύη και με τον Κινέζο Αντιπρόεδρο που τον επισκέφτηκε στην Αθήνα , να μπουν στο αυλάκι και να αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς, φέξε μου και γλίστρησα …..


Δε λέω, πολύ καλές οι συμφωνίες με τους Άραβες και τους Κινέζους-όπως και να το κάνουμε είναι οι νέες δυνάμεις της παγκόσμιας οικονομίας και αγοράς -, αλλά με το δια ταύτα τι γίνεται…..;


Το άμεσο, το τώρα είναι που πονά…..


Και πονά πολύ τον Έλληνα γιατί βλέπει τα πάντα να βρίσκονται σε ένα τέλμα…..


Σε μια περίεργη στασιμότητα που δεν ευνοεί κανέναν….


Η μόνη βέβαια που δε μένει στάσιμη, αλλά παρουσιάζει αυξητική τάση είναι η ακρίβεια…..


Πρώτη η χώρα μας στον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη…..


Πώς γίνεται αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω…..


Από τη μια  ο Έλληνας να μην έχει μια και από την άλλη οι τιμές να παίρνουν την ανιούσα…..


Και μάλιστα παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για συγκράτηση των τιμών…..


 


Μέσα λοιπόν σε αυτό το κλίμα γεμάτο ανασφάλεια και φόβο για το αύριο, άντε να χαρεί ο δύσμοιρος ο πολίτης το καλοκαίρι του, που όπως και να το κάνουμε είναι μια εποχή που υπό άλλες συνθήκες μόνο θετικές σκέψεις και καλή διάθεση θα σου προκαλούσε….


Αλλά είπαμε τώρα πώς μπορείς να σχεδιάζεις τις καλοκαιρινές σου διακοπές, όταν ζεις με το φόβο ότι ίσως αύριο να είσαι εσύ που θα χάσεις την εργασία σου….;


Ή όταν τα χρήματα του επιδόματος αδείας που θα πάρεις από τη δουλειά δε θα ξεπερνούν τα 250 ευρώ….


Και αν παρόλα αυτά είσαι δυνατός και μπορείς να τα αντιμετωπίσεις, δηλώνοντας αυτάρκης και λιτοδίαιτος-άλλωστε καλοκαίρι είναι, μπορείς να τη βγάλεις με μια φρέσκια ντοματούλα και με καρπουζάκι, όπως τους τουρίστες δηλαδή που χορταίνουν με μια χωριάτικη σαλάτα και μια μερίδα στα δυο αρκεί να κάνουν τις διακοπές τους-και εξασφαλίσεις τα χρήματα για να βρεθείς σε κάποια παραλία, έστω και αν απέχει ελάχιστα από την πόλη σου, εκείνο που δύσκολα μπορεί κανείς να αντιμετωπίζει είναι την ψυχολογική πίεση που του ασκείται…….


Και γεγονός είναι πως εδώ και πολλούς μήνες η ψυχολογική πίεση που μας ασκούν τόσο οι δικοί μας όσο και οι ξένοι, μας έχει αποδιοργανώσει τελείως καθιστώντας τους περισσότερους Έλληνες επιρρεπείς στα ψυχοσωματικά νοσήματα……


 


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button