Ειδήσεις

Εκατομμύρια ακρίδες εξαφανίζουν καλλιέργειες

Ανυπολόγιστες ζημιές σε καλλιέργειες βαμβακιού, έχουν προκαλέσει στην Κομοτηνή και ειδικότερα στις περιοχές Ασκητές και Κρωβύλη σμήνη από εκατομμύρια ακρίδες. “Το φαινόμενο εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και ένα μήνα. Οτιδήποτε βρίσκουν το εξαφανίζουν” αναφέρει στο GRTimes ο βαμβακοκαλλιεργητής, Γιάννης Μισαηλίδης.

“Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ σοβαρό και το αντιμετωπίζουμε εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Μιλάμε για εκατομμύρια ακρίδες, που δεν αφήνουν τίποτα όρθιο στο πέρασμά τους. Ήδη έχουν καταστρέψει το 50% του συνόλου της παραγωγής και το έργο τους συνεχίζεται, καθώς μιλάμε για μεγάλες ακρίδες, που δεν μπορούμε να τις απομακρύνουμε. Πιθανόν να καταστρέψουν τα πάντα” τονίζει χαρακτηριστικά στο GRTimes ο κ. Μισαηλίδης.

Να σημειωθεί δε, ότι οι καλλιεργητές των περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση, καθώς οι συγκεκριμένες ζημιές, δεν καλύπτονται σε επίπεδο αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ. “Έχει γίνει ήδη μια αποτίμηση της κατάστασης από τα κλιμάκια της Περιφέρειας, ωστόσο για τις συγκεκριμένες καταστροφές δεν προβλέπονται αποζημιώσεις. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει” υπογραμμίζει ο βαμβακοκαλλιεργητής.

Η ερώτηση των τριών Περιφερειακών συμβούλων

Για το εν λόγω θέμα ερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, κατέθεσαν τρεις σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης και συγκεκριμένα οι Χρήστος Τρέλλης, Γιάννης Στεφανίδης και Θεόδωρος Συμεωνίδης ζητώντας μεταξύ άλλων:

  • Να ληφθούν όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις καλλιέργειες
  • Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν. Να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση από τον ΕΛΓΑ με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό
  • Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες ΔΕΚΟ, εφορία κλπ. τουλάχιστον μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων για τη χαμένη παραγωγή τους
  • Με ευθύνη και δαπάνη του κράτους και της Περιφέρειας να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα που διαθέτει η ανάπτυξη της επιστήμης, ώστε να εξασφαλιστεί πρόληψη από τις ζημιές που προκαλούν εχθροί των καλλιεργειών όπως οι ακρίδες, το πράσινο και το ρόδινο σκουλήκι.

Κάναμε τόσο κόπο για να φυτρώσουν

Πέρα από οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα που δημιουργεί η παρουσία εκατομμυρίων εντόμων στις καλλιέργειες, η απόγνωση των αγροτών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην αύξηση του κόστους της καλλιέργειας, χρήματα που δαπανήθηκαν χωρίς αντίκρισμα.

“Είδαμε και πάθαμε φέτος να τα κάνουμε να φυτρώσουν. Όλα μας τα υλικά για το χωράφι έχουν αυξηθεί και τώρα ήρθε αυτό για να καταστραφούμε εντελώς” τονίζει στο GRTimes o βαμβακοκαλλιεργητής, Γιάννης Μισαηλίδης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button