Ειδήσεις

Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ:« ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΞΑΝΑΔΩΣΕΙ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ»

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνη του Τομέα Εσωτερικών, Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, στη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την οποία, κατόπιν πρωτοβουλίας της, κατέθεσε σύσσωμη η Κ.Ο.

Ακολουθούν τα βασικότερα αποσπάσματα από τις ομιλίες της Λαρισαίας Βουλευτή:

« Κύριοι Υπουργοί, Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Θα μου επιτρέψετε, να ταξιδέψουμε για λίγο, πίσω στο χρόνο. Στον Απρίλιο του 2018 και σε μια σημαντική ημέρα για την ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση, όταν διεξήχθη το μοναδικό κοινό Συνέδριο του Α’ και του Β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης, που πραγματοποίησαν μαζί η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ.

Ήταν εκείνη την ημέρα που ο νυν Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ακόμα τότε με τον αέρα του νεοεκλεγέντος Πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας, ανέλαβε ενώπιον των Αιρετών, αλλά και όλων των εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, συγκεκριμένες προγραμματικές δεσμεύσεις, στη βάση των οποίων εν συνεχεία διεκδίκησε και έλαβε την ψήφο του Ελληνικού Λαού.

Ανακοίνωσε, λοιπόν, «άμεσες, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις».Στις «βραχυπρόθεσμες» (σας διαβάζω εντός εισαγωγικών και καταθέτω το σχετικό με ολόκληρη την Ομιλία στα Πρακτικά), μιλώντας για «ζούγκλα αρμοδιοτήτων» δεσμεύτηκε ως εξής:

« Να σταθώ λίγο περισσότερο στις βραχυπρόθεσμες ενέργειες, οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν εύκολα εντός τριών έως έξι μηνών. Επισημαίνω δύο βασικά βήματα. Βήμα πρώτο: Είναι, νομίζω, περιττό να περιγράψω σε σας τον ανορθολογισμό του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου με τον κατακερματισμό, τις αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων, τη νοσηρή γραφειοκρατία, την πολυνομία. Είστε και εσείς θύματα αυτού του τερατουργήματος.Ξεκαθαρίζουμε, λοιπόν, την κατάσταση αρχίζοντας από τον αποτελεσματικό αναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτωνΤι κάνει το κεντρικό Κράτος, τι κάνουν οι αποκεντρωμένες, τι κάνουν οι Περιφέρειες, τι κάνουν οι Δήμοι.Επανεξετάζουμε συνολικά τη λειτουργία των αποκεντρωμένων διοικήσεων, αλλά και τη μεταφορά από το κεντρικό Κράτος ζωτικών αρμοδιοτήτων, όπως -ενδεικτικά αναφέρω- του πολεοδομικού σχεδιασμού. (…) Εμείς θα προχωρήσουμε στη σύσταση του Ταμείου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με θεσμοθετημένους πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από τον Τακτικό Προϋπολογισμό. Σε μια κίνηση εμπιστοσύνης προς την Αυτοδιοίκηση, αναθεωρούμε το μηχανισμό χορήγησης των Κ.Α.Π. Όπου – γνωρίζετε πολύ καλά – υπάρχουν στρεβλώσεις και αδικίες. (…) Θέλουμε επίσης, να ενισχύουμε τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης και στην κοινωνική πολιτική. Και θα είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε πιλοτική μεταφορά των Κέντρων Υγείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με ενίσχυση του ρόλου της στην κοινωνική πρόνοια. (…) Αυτές οι παρεμβάσεις που σας περιέγραψα μπορούν να γίνουν άμεσα, μέσα στους πρώτους έξι μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων μας. »

Κύριοι της Κυβέρνησης,

Είναι περιττό να σας θυμίσω ότι βρισκόμαστε στον Ιούνιο του 2022.Οι «τρεις έως έξι μήνες» της θητείας σας, έληξαν εδώ και χρόνια. Χωρίς τότε να υπάρχει ούτε πανδημία, ούτε πόλεμος, ούτε καμία αντικειμενική δικαιολογία που να σας εμπόδιζε.Είδε κανείς τον «αναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων»;Έγινε πράξη η «σύσταση του Ταμείου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»;Μήπως αναθεωρήθηκε ο μηχανισμός χορήγησης των Κ.Α.Π. και δεν υπάρχουν πια «στρεβλώσεις και αδικίες»;Έγινε μεταφορά των Κέντρων Υγείας στους Δήμους και δεν το καταλάβαμε;

Τα παραδείγματα που αναφέρω είναι ενδεικτικάελάχιστα, από τη μακρά λίστα με αντίστοιχες εξαγγελίες σας.Ο Πρωθυπουργός, ο κ. Γεραπετρίτης, ο κ. Θεοδωρικάκος, ο κ. Λιβάνιος, ο κ. Βορίδης, ο κ. Πέτσας, έχουν ανακοινώσει πολλά.Θα μπορούσαμε να αναλώσουμε πολλές ώρες, για να επαναλάβουμε δεσμεύσεις που ξέμειναν στα λόγια, χρονοδιαγράμματα που δεν τηρήθηκαν, επικοινωνιακά “πυροτεχνήματα” που γρήγορα έσβησαν.

Αλλά η πραγματικότητα είναι μία:Τρία χρόνια, μηδέν εις το αυτοδιοικητικό πηλίκον.Τρία χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται στο στόχαστρο ιδιοτελών κυβερνητικών επιθέσεων, με αλλεπάλληλες απόπειρες χειραγώγησης της τοπικής δημοκρατίας και καθυπόταξης του θεσμού στις μικροκομματικές ορέξεις σας.

Τώρα πια, “ο κόμπος έχει πια φθάσει στο χτένι”.

– Τώρα, που η Δικαιοσύνη σας ξεμπροστιάζει, γιατί δεν διστάσατε να κάνετε το Σύνταγμα κουρελόχαρτο. Καταθέτω στα Πρακτικά τις τρεις Αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που σας εκθέτουν ανεπανόρθωτα

– Τώρα, που η θηλειά της οικονομικής ασφυξίας σφίγγει όλο και περισσότερο στο λαιμό Δήμων και Περιφερειών, με εσάς να σφυρίζετε αδιάφορα.

– Τώρα, που η καθημερινότητα στους ΟΤΑ θυμίζει “Γολγοθά” για Αιρετούς και Εργαζομένους, οι οποίοι φορτώνονται με το βάρος των επιπτώσεων από τις δικές σας μοιραίες επιλογές.

– Τώρα, που ενόψει βουλευτικών εκλογών, “δίνετε τα ρέστα σας” για να επιβιώσετε πολιτικά, εντείνοντας τις παλαιοκομματικές σας μεθοδεύσεις.

Οι παρεμβάσεις σας είναι ακόμα πιο ωμέςπιο ακραίες από ποτέ.

Αναφέρομαι, για παράδειγμα, στην αδιανόητη διάταξη που έχετε συμπεριλάβει στο υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών (καταθέτω στα Πρακτικά το σχετικό Άρθρο), με την οποία φιμώνετε τις Παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, αφαιρώντας -εάν είναι δυνατόν- το δικαίωμα που έχουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων να θέτουν κατεπείγοντα θέματα προ Ημερησίας Διάταξης στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων.

Η μεθόδευση να επιβάλετε δια Νόμου σιωπητήριο σε Αιρετούς με άμεση λαϊκή νομιμοποίηση, με την επίκληση μάλιστα λόγων «διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου», είναι τόσο αυταρχική, που θέλω να πιστεύω ότι δεν θα μολύνετε το Ελληνικό Κοινοβούλιο με την κατάθεση ενός τόσο αντιδημοκρατικού ανοσιουργήματος.

Αν και από αυτή την Κυβέρνηση, έχουμε δει τα πάντα.Όπως τη θέσπιση του ονείδους, των συνεδριάσεων «δια περιφοράς», που όχι μόνο τις νομιμοποιήσατε αναδρομικά, αλλά τις μετατρέψατε σε πάγια διαδικασία και εμμένετε να τις διατηρείτε σε ισχύ.

Σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, στέκεται μπροστά σας και να σας εγκαλεί για τους κινδύνους και τα αδιέξοδα που σκόπιμα έχετε διαμορφώσει στην Αυτοδιοίκηση.

Η κίνησή μας αποτελεί αυτονόητο καθήκον, σύμφωνο με τις αρχές και τις αξίες της δικής μας Παράταξης, συνεπές στα ιστορικά μας πεπραγμένα.

Σας εγκαλούμε:

– Γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι διαχρονικά ταυτισμένο με την Αυτοδιοίκηση, ως η Παράταξη που έκανε πράξη τις πιο ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις και έβαλε τη σφραγίδα της στο σύγχρονο περιεχόμενο του θεσμού, έχοντας τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις απέναντι να καταψηφίζουν.

– Γιατί το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έδωσε υπεράνθρωπες μάχες στα μαύρα χρόνια των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στηρίζοντας τους Δήμους και τις Περιφέρειες ενάντια στο θεσμικό χάος και στον ανηλεή πόλεμο που τους είχε εξαπολύσει η συγκυβέρνηση των κ.κ. Τσίπρα – Καμμένου, με αποκορύφωμα το δόλιο “έκτρωμα” του «Κλεισθένη Ι», με το οποίο τίναξαν στον αέρα τη λειτουργία της τοπικής δημοκρατίας.

– Γιατί στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής αταλάντευτα και σθεναρά, εδώ και τρία χρόνια δεν σταματήσαμε να φέρνουμε στο φως τις μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, εξαντλώντας κάθε θεσμικό μέσο για να προστατεύσουμε τους ΟΤΑ.

– Γιατί στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, για όσα συμβαίνουν σήμερα, σας προειδοποιούσαμε από το 1ο λεπτό, από το καλοκαίρι του 2019.

Όσα υπογραμμίζουμε στην Επίκαιρη Επερώτηση, δεν αποτελούν “κεραυνό εν αιθρία”, αλλά προδιαγεγραμμένες συνέπειες, για τις οποίες εγκαίρως “είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου”.

– Σταθήκαμε απέναντι στις ανατροπές που επιφέρατε στο σύστημα διακυβέρνησης των ΟΤΑ, ενώ είχαν προηγηθεί οι εκλογές, αυτές που τώρα η Δικαιοσύνη κρίνει αντισυνταγματικές.

– Καταψηφίσαμε τη σωρεία ρυθμίσεων για αποψίλωση των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων από αρμοδιότητες, αυτές που επίσης καταπίπτουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

– Αντιταχθήκαμε στις αλλεπάλληλες διατάξεις που δεσμεύουν τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια.

– Δεν συναινέσαμε, από το 1ο λεπτό, στις αλλεπάλληλες διατάξεις για τη γαλάζια επινόηση των περίφημων «Αναπτυξιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης», το «Δούρειο Ίππο» άλωσης των Δημοτικών Υπηρεσιών, όπως τον περιγράφει η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου “βάζει φρένο” και σε αυτό το κατασκεύασμά σας, στα Πρακτικά η Απόφαση.

– Ασκήσαμε κριτική στις παρεκκλίσεις, τις θεσμικές αλλοιώσεις, τις φωτογραφικές διατάξεις, τη νομοθέτηση στο πόδι, τις νυχτερινές αιφνιδιαστικές πολύ-Τροπολογίες, τις αέναες παρατάσεις, το ράβε-ξήλωνε επί των ίδιων και των ίδιων.

– Καταγγείλαμετο νέο γαλάζιο εκλογικό σύστημα για τις Δημοτικές και Περιφερειακές Κάλπες, (πλέον ν.4804/2021).

Οι εξελίξεις σταδιακά μας δικαίωνουν.Όπως, αντιστοίχως, οι εξελίξεις είχαν δικαιώσει τον αγώνα μας εναντίον των αντι-αυτοδιοικητικών τερατουργημάτων των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Αλλά όχι, δεν επιχαίρουμε για το θεσμικό, οικονομικό και λειτουργικό αδιέξοδο που έχει πλέον διαμορφωθεί. Γιατί σε αυτή την Παράταξη, η αγάπη μας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση υπερβαίνει την ιδιοτέλεια και αυτό το έχουμε αποδείξει.Γιατί για εμάς, για τον Πρόεδρό μας, Νίκο Ανδρουλάκη, η Αποκέντρωση παραμένει ύψιστη προτεραιότητα.Γι’ αυτό και σήμερα, σας καλούμε, έστω και αργά, να δράσετε.

(…)

Ηδιάρρηξη εμπιστοσύνης ανάμεσα στο Κεντρικό Κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η θεσμική αλλοίωση δημοκρατικών λειτουργιών και διαδικασιών, η υποδούλωση του θεσμικού «πρέπει» στα μικροκομματικά «θέλω», αποτελεί τον πυρήνα του αυτοδιοικητικού “ολέθρου” που έχετε “διασπείρει” ανά την επικράτεια.

Αυτό το Συμβόλαιο Εμπιστοσύνης έχουμε ως προτεραιότητα να αποκαταστήσουμε.

Το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής πρεσβεύει μια διαφορετική πρόταση συνολικά για το Κράτος.Μια πρόταση όπου οι ΟΤΑ δεν αποτελούν κομματικό λάφυρο κανενός.Ένα σχέδιο εμπιστοσύνηςαξιοπρέπειας και σεβασμού, όπου δεν υπάρχουν παιδιά και αποπαίδια της Δημοκρατίας.

Δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε:Για εμάς, το αύριο της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να χτιστεί με “μερεμέτια”.Προϋποθέτει μια γενναία, τολμηρή, ριζική ανατροπή στο Κράτος με αποκέντρωση βάσει των αρχών της εγγύτητας και της επικουρικότητας, πάντοτε ταυτόχρονα με τους αντίστοιχους πόρους και όλα τα αναγκαία μέσα για την άσκησή τους.

Κεντρικός αδιαπραγμάτευτος άξονας της δικής μας πρότασης είναι η ενίσχυση και θωράκιση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων και των Περιφερειών.Έχουμε χρέος να γκρεμίσουμε το λαβύρινθο του υπερσυγκεντρωτισμού και της γραφειοκρατίας. Να αφήσουμε την Αυτοδιοίκηση “να αναπνεύσει”.Με συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές τομές σε ένα ευρύτατο πεδίο αρμοδιοτήτων που θα ασκούνται αποτελεσματικότερα στο εγγύτερο στον πολίτη επίπεδο.

Εμείς προτάσσουμε τη δημοσιονομική αποκέντρωση, στα όρια βεβαίως που επιτρέπει το Σύνταγμά μας. Χωρίς αυτήν, η οικονομική αυτοτέλεια θα παραμένει κενό ευχολόγιο. Δημοσιονομική αποκέντρωση με διασφάλιση βασικών προϋποθέσεων, όπως τη μη επιπλέον επιβάρυνση των πολιτών και την ύπαρξη μηχανισμού άμβλυνσης των περιφερειακών ανισοτήτων.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής πιστεύει στη χειραφέτηση των ΟΤΑ, με δυνατότητα να προσδιορίζουν “τα του οίκου τους”, σε ένα ανεξάρτητο και αντικειμενικό πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας, που δεν θα αποτελεί τροχοπέδη αλλά θα επιταχύνει τις πρωτοβουλίες τους.

Αυτό το Πρόγραμμα θα αγωνιστούμε να κάνουμε πραγματικότητα, στο πλευρό της Αυτοδιοίκησης, με τη στήριξη του Ελληνικού Λαού.

Γιατί η Αυτοδιοίκηση είναι το πραγματικό μας σπίτι.

Δεσμευόμαστε ότι θα ξαναβρεί τη θέση που της αξίζει, γιατί για το ΠΑΣΟΚ η Αυτοδιοίκηση είναι σάρκα από τη σάρκα μας και βασικός λόγος ύπαρξής μας.

Θα ξαναδώσουμε δύναμη και αξιοπρέπεια στην Αυτοδιοίκηση.

Γιατί και μπορούμε, αλλά κυρίως γιατί εμείς ΘΕΛΟΥΜΕ »

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button