Ειδήσεις

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Έως 50% το voucher – Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα

Τις λεπτομέρειες για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευώνκαθώς αύριο (21.06.2022) ανοίγει η πλατφόρμα ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας

Η επιδότηση των ηλεκτρικών συσκευών θα είναι από 30% έως 50%, ανάλογα με το εισόδημα του νοικοκυριού. Οι αιτήσεις στην πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr θα διαρκέσουν έως τις 5 Ιουλίου και δεν απαιτούνται δικαιολογητικά, μόνο οι κωδικοί του taxisnet, ο αριθμός παροχής ρεύματος και το κινητό του δικαιούχου. Η επιδότηση θα κυμανθεί από 135 έως 710 ευρώ ανά συσκευή και κάθε νοικοκυριό μπορεί να αλλάξει μέχρι 3 συσκευές, τόνισε ο Κώστας Σκρέκας.

«Η επιδότηση θα αφαιρείται από το ποσό την ώρα της αγοράς και είναι από 35 έως 50%, ανάλογα με το εισόδημα και μπορεί να φτάσει έως και τα 710 ευρώ ανάλογα με τον τύπο και την κατηγορία της συσκευής που θα αντικατασταθεί. Το πρόγραμμα είναι μόνο για τα νοικοκυριά», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Δικαιούχοι είναι όλοι, για κύριες ή μη κατοικίες. Ευάλωτα νοικοκυριά, ΑΜΕΑ, πολύτεκνες οικογένειες μοριοδοτούνται επιπλέον. Όσοι δεν επιλεγούν λόγω χαμηλής μοριοδότησης θα μείνουν επιλαχόντες ώστε αν υπάρξει αύξηση του προϋπολογισμού να επιλεγούν στη συνέχεια.

Η πλατφόρμα θα ανοίξει ανάλογα με το ΑΦΜ. Αύριο, η πλατφόρμα θα ανοίξει για όσους το ΑΦΜ τους τελειώνει σε 1 και 2.

Το πρόγραμμα επιδοτεί την αντικατάσταση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών. Για την αίτηση απαιτούνται μόνο οι κωδικοί του taxisnet, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και το κινητό τηλέφωνο του πολίτη.

Αν η αίτηση εγκριθεί, ο καταναλωτής θα λάβει στο κινητό του τον κωδικό που αντιστοιχεί στην επιδότηση και θα πηγαίνει στο κατάστημα για να αγοράσει τις νέες συσκευές. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία θα πρέπει και να παραδώσει τις παλιές συσκευές για ανακύκλωση.

Κάθε νοικοκυριό μπορεί να αντικαταστήσει έως και 3 ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι 2 κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή την δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη.

 

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία καθορίζονται ως εξής:

στην πρώτη κατηγορία όσοι έχουν μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ σύμφωνα με τη φορολογική δήλωση του 2020, οι οποίοι θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής

στη δεύτερη μεταξύ 5.000 και 10.000 ευρώ που θα επιδοτηθούν με 45% και

στην τρίτη από 10.000 έως 20.000 ευρώ με 35% και στην τέταρτη άνω των 20.000 ευρώ που θα λάβουν το 30%.

Το μέσο ετήσιο εισόδημα υπολογίζεται ως το πηλίκο του συνολικού εισοδήματος δια τον αριθμό των μελών μιας οικογένειας. Για παράδειγμα μια τριμελής οικογένεια με ένα ανήλικο παιδί και εισόδημα 40.000 ευρώ έχει μέσο οικογενειακό εισόδημα 13.333 ευρώ. Το ποσό που επιδοτείται αντιστοιχεί στην τιμή μιας ηλεκτρικής συσκευής σε μετρητά καθώς δεν μπορεί να επιδοτηθούν τόκοι σε περίπτωση καταβολής με κάρτες.

Bonus

Παράδειγμα για το πως θα επιδοτηθούν οι συσκευές: Αγοράζοντας ένα κλιματιστικό 12.000 btu/h με τιμή αγοράς 558 ευρώ, το ποσοστό ενίσχυσης βάσει της εισοδηματικής κατηγορίας (45%) είναι 202,50 ευρώ (450Χ45 = 202,50 ευρώ).

Επειδή όμως είναι χαμηλότερο από τη μέγιστη ονομαστική αξία κουπονιού προ ΦΠΑ (290,32 ευρώ) για αυτή την εισοδηματική κατηγορία και γι’ αυτό τον τύπο κλιματιστικού, η επιδότηση θα εφαρμοστεί στο σύνολο της καθαρής αξίας αλλά και στο σύνολο του ΦΠΑ και το κουπόνι θα φτάσει τα 251,10 ευρώ.

Οι αιτήσεις αντικατάστασης συσκευών, λαμβάνουν μπόνους με βάση τέσσερα κριτήρια. Μεγαλύτερη είναι η βαθμολογία όσο χαμηλότερο είναι το εισόδημα ανά μέλος οικογένειας. Άλλο κριτήριο είναι η ύπαρξη ΑΜΕΑ στην οικογένεια στην οποία χορηγείται και επιπλέον βαθμολογία 100 πόντων. Τους ίδιους πόντους λαμβάνουν και όσοι είναι μέλος μονογονεϊκής οικογένειας.
Το τέταρτο κριτήριο είναι τα εξαρτώμενα μέλη με τη βαθμολογία να μεγαλώνει ανάλογα με τον αριθμό τους. Έτσι μια οικογένεια με 2 εξαρτώμενα τέκνα θα λάβει 50 πόντους επιπλέον και μια οικογένεια με τρία τέκνα 75 πόντους.

Βήμα βήμα η διαδικασία

Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα επιδότησης θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι 2 κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή την δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη.

Επίσης, όσοι δικαιούνται να πάρουν την επιδότηση θα πρέπει μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου να αγοράσουν τις νέες συσκευές και μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να αποσύρουν τις παλιές.

Το ποσοστό της επιδότησης που προκύπτει ανάλογα με το είδος της συσκευής και εισοδηματικά κριτήρια αφορά μόνο στην τιμή της προς αντικατάσταση συσκευής. Τυχόν άλλες χρεώσεις από τον προμηθευτή, όπως μεταφορικά, κόστος εγκατάστασης , ή απεγκατάστασης και δεν καλύπτονται από το πρόγραμμα. Οι καταναλωτές θα πρέπει να ενημερώνονται με σαφήνεια από τους εμπόρους που θα επιλέξουν να αγοράσουν τις συσκευές τους για την καθαρή τιμή, που θα επιδοτηθεί και τις υπόλοιπες χρεώσεις, αν υπάρχουν. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των έντοκων δόσεων. Ειδικότερα:

  • Η επιχορηγούμενη τιμή πώλησης της νέας συσκευής θα πρέπει να αντιστοιχεί σε τιμή τοις μετρητοίς, καθώς δεν επιδοτούνται τυχόν τόκοι που προκύπτουν μετά από διακανονισμό (δόσεις). Εφόσον η πληρωμή γίνεται βάσει έντοκων δόσεων, θα πρέπει να καταγράφεται και να δηλώνεται στη συναλλαγή το συνολικό ποσό (αξία) τοις μετρητοίς, διακριτά από οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση (π.χ. τόκους και έξοδα φακέλου).
  • Στην επιχορηγούμενη τιμή δεν συμπεριλαμβάνονται επίσης άλλα πιθανά κόστη (π.χ. κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης ή απεγκατάστασης της συσκευής, προαιρετικά εξαρτήματα κλπ.), καθώς δεν είναι επιλέξιμα μέσω της δράσης. Σε περίπτωση αγοράς που περιλαμβάνει επιπλέον υπηρεσίες, αυτές θα πρέπει να τιμολογούνται διακριτά (πχ να αναγράφονται σε διαφορετική γραμμή του ίδιου παραστατικού ή σε χωριστό παραστατικό) και σε κάθε περίπτωση, να μην ενσωματώνονται στη τιμή του βασικού προϊόντος, επί της οποίας θα υπολογιστεί η ενίσχυση.
  • Από τα αναγραφόμενα στο παραστατικό και στη δήλωση δαπανών για τις ανάγκες του Προγράμματος θα πρέπει να προκύπτει η καθαρή αξία του επιχορηγούμενου προϊόντος και ο ΦΠΑ που αναλογεί στην αξία αυτή.

Για να είναι δυνατή η επιχορήγηση της αγοράς μίας νέας ηλεκτρικής συσκευής, θα πρέπει αντίστοιχα να πραγματοποιείται απόσυρση προς ανακύκλωση μίας παλιάς που ανήκει στην ίδια κατηγορία με την επιχορηγούμενη.

Οι προς ανακύκλωση συσκευές πρέπει να είναι άρτιες, όπως μπορεί να επιβεβαιωθεί μετά από γενικό οπτικό έλεγχο πριν την απόσυρσή τους. Επίσης, θα πρέπει να βρίσκονταν πριν την αντικατάστασή τους τοποθετημένες στην κατοικία, η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.

Επιπλέον, ειδικά για την περίπτωση των κλιματιστικών, γίνονται δεκτές προς ανακύκλωση παλαιές συσκευές που φέρουν τα ψυκτικά υγρά, R22, R407C, R410A.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απεγκατάσταση να πραγματοποιηθεί από πιστοποιημένο τεχνικό εγκατάστασης συσκευών κλιματισμού.

Ειδικά για την περίπτωση των ψυγείων και καταψυκτών, γίνονται δεκτές προς ανακύκλωση παλαιές συσκευές που φέρουν σήμανση σύμφωνα με τις κάτωθι ενεργειακές οδηγίες:

(α) 92/75/22.09.92, με εφαρμογή από το 1993

(β) 94/2/21.01.94, με εφαρμογή από το 1995.

(γ) 1060/2010/28.09.10, με εφαρμογή από 30/11/2011.

Το βάρος του ελέγχου και βεβαίωσης των παραπάνω απαιτήσεων φέρει στη μεν περίπτωση των κλιματιστικών, ο πιστοποιημένος τεχνικός που πραγματοποιεί την απεγκατάσταση, στη δε περίπτωση ψυγείων και καταψυκτών, ο έμπορος που προμηθεύει τη νέα και αποσύρει την παλιά συσκευή.

Δυνητικοί ωφελούμενοι του Προγράμματος είναι οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένη στην οικία τους, και όχι σε επαγγελματικό χώρο, παλαιά ηλεκτρική συσκευή (συγκεκριμένα: κλιματιστικό ή ψυγείο ή καταψύκτη) την οποία επιθυμούν να αντικαταστήσουν με άλλη νεότερης τεχνολογίας και ενεργειακά αποδοτικότερη.

Αιτήσεις υποβάλλονται από μεμονωμένα Φυσικά Πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί προ της 1ης Ιανουαρίου 2005 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα. Για να υποβάλλει αίτηση ένα Φυσικό Πρόσωπο θα πρέπει να διαθέτει υποχρεωτικά Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, καθώς και έγκυρους κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, μέσω των

οποίων γίνεται η ταυτοποίησή του και να έχει υποβάλει Ε1 για το 2020.

  • Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι (Φυσικά Πρόσωπα που υποβάλουν την αίτηση) οι οποίοι είχαν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος κατά το έτος αναφοράς (2020) ως κάτοικοι εξωτερικού.
  • Επίσης, δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι οι οποίοι κατά το έτος αναφοράς (2020) υπέβαλλαν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος (συγκεκριμένα ως Υπόχρεος και Σύζυγος/ΜΣΣ), εφόσον το έτερο μέλος ή εξαρτώμενο τέκνο της δήλωσης ήταν κατά έτος αυτό κάτοικος εξωτερικού.
  • Εξαρτώμενα μέλη που δεν υποβάλουν αυτόνομα δήλωση (δηλ. δεν είναι υπόχρεοι σε δική τους ατομική δήλωση) δε δύναται να υποβάλλουν αίτηση για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα.

Κάθε Φυσικό Πρόσωπο δύναται να υποβάλλει μία και μόνο αίτηση που αφορά μία και μόνο κατοικία, για την οποία συντρέχουν αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Αποτελεί την κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία του αιτούντος (ιδιόκτητη, ενοικιασμένη ή παραχωρημένη).
  • Διαθέτει ενεργή, οικιακή (και μη κοινόχρηστη) παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω της οποίας πραγματοποιείται η ταυτοποίηση της κατοικίας του αιτούντος.

Δεν είναι δυνατή η υποβολή άνω της μίας αίτησης για την ίδια κατοικία από διαφορετικά φυσικά πρόσωπα.

Στις περιπτώσεις οικογενειών/νοικοκυριών με κύρια και δευτερεύουσα κατοικία, είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων και για τις δύο κατοικίες, εφόσον οι αιτήσεις υποβάλλονται από διαφορετικά Φυσικά Πρόσωπα (Υπόχρεο και, Σύζυγο/ΜΣΣ) του ίδιου νοικοκυριού, εφόσον βέβαια καλύπτονται οι λοιπές προϋποθέσεις της παρούσας ενότητας.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button