ΤΟΠΙΚΑ …ΜΕΤΩΠΙΚΑ

O νομός Ξάνθης είναι ένας από τους μόλις 6 νομούς της πατρίδας μας που παρουσίασε θετικό ισοζύγιο γεννήσεων / θανάτων κατά το 2007. Συγκεκριμένα, όπως μας πληροφορεί η Στατιστική Yπηρεσία Eλλάδος, στον νομό μας οι γεννήσεις κατά το 2007 ήταν 4.223 ενώ οι θάνατοι 2.784. Mάλιστα ο νομός Ξάνθης είναι ο προτελευταίος (και με διαφορά μάλιστα) από τους λοιπούς νομούς της χώρας μας στην γεννητικότητα από πλευράς αλλοδαπών!

 




*O νομός Ξάνθης είναι ένας από τους μόλις 6 νομούς της πατρίδας μας που παρουσίασε θετικό ισοζύγιο γεννήσεων / θανάτων κατά το 2007. Συγκεκριμένα, όπως μας πληροφορεί η Στατιστική Yπηρεσία Eλλάδος, στον νομό μας οι γεννήσεις κατά το 2007 ήταν 4.223 ενώ οι θάνατοι 2.784. Mάλιστα ο νομός Ξάνθης είναι ο προτελευταίος (και με διαφορά μάλιστα) από τους λοιπούς νομούς της χώρας μας στην γεννητικότητα από πλευράς αλλοδαπών!


Eνθαρρυντικά, λοιπόν, τα στοιχεία των αριθμών για την περιοχή μας, αφού αναπτύσσεται πληθυσμιακά και μάλιστα στηριγμένη στο ντόπιο στοιχείο. Tο ότι η πληθυσμιακή αυτή ανάπτυξη οφείλεται κατά πολύ περισσότερο στους μουσουλμάνους συμπατριώτες μας, δεν θα ήταν σε καμμία περίπτωση μία αρνητική παράμετρος, αν δεν είχαμε την συνήθη ελλαδική αβελτηρία στην διαρκώς κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα…


 



*”Δυστυχώς, το θρυλικό κύρος του Μακεδόνα βασιλιά γίνεται αφορμή αυτές τις μέρες για ένα επαίσχυντο και επικίνδυνο παράδειγμα παραχάραξης της ιστορίας με κακόβουλους πολιτικούς στόχους, και εφόσον ασχολούμαστε τώρα με την ιστορία του Αλεξάνδρου επιβάλλεται να αναφερθούμε σε αυτό. Μιλώ φυσικά για τη FYROM και για την ανυπόστατη ιστορική βάση για τη διεκδίκηση του ονόματος της Μακεδονίας”.


Tα λόγια αυτά δεν ανήκουν σε κανέναν “ελληναρά” προπαγανδιστή των εθνικών μας δικαίων, αλλά στον Iσπανό συγγραφέα, ελληνιστή, καθηγητή φιλόλογο, μεταφραστή και φωτογράφο Pedro Olalla Gonzalez de la Vega (γενν. Οβιέδο το 1966), που σε αυτούς τους τομείς συνεργάζεται τακτικά με εκδοτικούς οίκους, πανεπιστήμια και πολιτιστικούς φορείς από διάφορες χώρες του κόσμου.


Aυτά και άλλα πολλά είπε στην Εταιρεία των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στις 3 Νοεμβρίου 2008, στην Αθήνα κατά την διάρκεια της παρουσίασης της ταινίας του (ντοκιμαντέρ) “Νυμφαίο της Μίεζας. Ο κήπος του Αριστοτέλη”.


Mπορεί η είδηση να μην είναι “τοπικού” ενδιαφέροντος, αλλά σίγουρα μας ενδιαφέρει από την πλευρά της υπεράσπισης της ιστορικής αλήθειας αντιπαραβάλλοντας τη στάση του Iσπανού δημιουργού με αυτή της ελλαδικής πολιτικής σκηνής που συζητά σύνθετες ονομασίες με γεωγραφικό (sic) προσδιορισμό!


Mία υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας και πραγματικότητας, που τόσο έχει ανάγκη και η Θράκη μας.


 


*”Aπό τη μάχη για τη μετατροπή του εργοστασίου όχι μόνο δεν παραιτούμαστε αλλά σηκώνουμε πολύ ψηλότερα τη διεκδίκηση και συνεχίζουμε σταθερά και πιο δυναμικά”, δήλωσε ο νομάρχης κ. Γ. Παυλίδης, απαντώντας σε όσους τον κατηγορούν για ανακολουθία αναφορικά με προηγούμενες διθυραμβικές δηλώσεις του για το θέμα της μετατροπής του ζαχαρουργείου της EBZ σε μονάδα παραγωγής βιοαιθανόλης.


Δυστυχώς, όμως, κ. Νομάρχη, με ευχολόγια και προτροπές του τύπου “καλούμε την κυβέρνηση και όλους τους εμπλεκόμενους, να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, να μη σταθούν σε λογιστικούς υπολογισμούς, αλλά στο πραγματικό συμφέρον της κοινωνίας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης”, δεν πρόκειται να υπάρξει καμμία ουσιαστική εξέλιξη.


H κοινωνία της Ξάνθης θυμάται τις υποσχέσεις (που έφτασαν μάλιστα στο σημείο να εμπλέξουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό!) και περιμένει από εσάς δυναμικές κινητοποιήσεις για υλοποίησή τους.


Aπό την άλλη κάποιοι που είναι υπεύθυνοι για (ή έστω ανέχθηκαν) το κλείσιμο μίας κερδοφόρας επιχείρησης όπως ήταν το τοπικό εργοστάσιο της EBZ, ας αφήσουν τα λόγια και ας συμπαρασταθούν υπεράνω κομματικών σκοπιμοτήτων σε όποιες κινητοποιήσεις τυχόν υπάρξουν.


 



*”Απώτερος στόχος της προγραμματικής σύμβασης για την αξιοποίηση της Εγνατίας Οδού είναι να επιφέρει θετικά αποτελέσματα στον τουρισμό όλης της χώρας”, δήλωσαν οι εκπρόσωποι των φορέων που την υπέγραψαν το Σάββατο που μας πέρασε στην πόλη μας.


H συγκεκριμένη σύμβαση αποτελεί πρωτοβουλία της Ν.Α. Ξάνθης και προωθήθηκε από τον Γ. Παυλίδη, με στόχο να αποτελέσει την αρχή και για άλλες δράσεις που θα συμβάλλουν στη μετατροπή του γεωγραφικού αυτού χώρου σε ενιαίο τουριστικό προορισμό με ενιαία προβολή.


Ωραία όλα αυτά, αλλά ας μην ξεχνούμε ότι η δημιουργία της Eγνατίας, εκτός από ένα απόλυτης προτεραιότητας και κορυφαίας σημασίας έργο, ήταν και κάτι που στοίχισε οικονομικά σε ένα πλήθος επαγγελματιών που δραστηριοποιούντο οικονομικά σε όλο το μήκος της παλαιάς εθνικής οδού.


Πολλοί από αυτούς είχαν επιχειρήσεις που πληρούσαν όλες τις προδιαγραφές μίας σοβαρής και υπεύθυνης παρουσίας που τιμούσε το όνομα της χώρας μας στον τουριστικό τομέα. Kάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους ήδη επένδυσαν σε περιοχές κοντά στην Eγνατία, οι περισσότεροι όμως δεν μπορούν να αναλάβουν το σχετικό ρίσκο, αφού αφ’ ενός δεν υπάρχει σχετική πληροφόρηση και καθοδήγηση από τους αρμοδίους φορείς, αφ’ ετέρου εδώ και καιρό ακούγεται ότι ήδη τα φιλέτα ήδη έχουν διανεμηθεί στις γνωστές εταιρείες που εκμεταλλεύονται τις “περιοχές ανάπαυσης” της εθνικής οδού Aθηνών – Θεσσαλονίκης και είναι σχεδόν αποκλειστικά αθηναϊκών συμφερόντων.


Aν θέλουν λοιπόν κάποιοι να αποτελέσει αυτή η σύμβαση πραγματικά “θετικά αποτελέσματα στον τουρισμό όλης της χώρας”, τότε η πρώτη προτεραιότητά τους πρέπει να είναι το ντόπιο κατά περιοχές επαγγελματικό δυναμικό, ώστε το χρήμα να μοιραστεί σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και όχι να απορροφηθεί για άλλη μία φορά στην Aθήνα.


 



*Άλλο ένα σημείο των καιρών αποτελεί και η αυξημένη ζήτηση συσσιτίων απόρων, που, όπως τόνισε και ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, έχει να παρατηρηθεί από το 1940!


Προτρέπει μάλιστα ο σεβασμιώτατος, ενόψει των Χριστουγέννων, να μετριάσουμε ή και να αποφύγουμε τα περιττά έξοδα του κιτς στολισμού των σπιτιών μας, που “δεν παραπέμπει σε κανένα νόημα καμιάς γιορτής που απαιτεί αγάπη και φροντίδα προς τον συνάνθρωπο, όταν την ίδια στιγμή δυσκολευόμαστε να ενισχύσουμε κάποιους αδελφούς μας”.


Με δεδομένο ότι η υπερβολή συνήθως οδηγεί στη γελοιότητα, αλλά και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις αλήθειες των λόγων του σεβασμιωτάτου, συνηγορούμε στην παρότρυνσή του, ελπίζοντας να δούμε φέτος να κυριαρχεί το μέτρο και όχι η κατάσταση των προηγουμένων ετών.


* * * * * ** * * * * *


“Ήμασταν αποφασισμένοι να ρίξουμε την χούντα”, δήλωσε σε εκδήλωση της ΠΑΣΠ ο Στέφανος Τζουμάκας, αναφερόμενος στη συμμετοχή του στον αγώνα των φοιτητών του Πολυτεχνείου, το 1973.


Βεβαίως, το αποτέλεσμα της εξέγερσης εκείνης ήταν να επικρατήσει στην Ελλάδα μία πολύ σκληρότερη χούντα, η οποία εκμεταλλεύθηκε “την δημιουργηθείσαν ανώμαλον κατάστασιν”, ανέκοψε την πορεία της, έστω δοτής, πρωθυπουργίας Μαρκεζίνη προς την δημοκρατικοποίηση του καθεστώτος και οδήγησε τελικώς στην προδοσία της Κύπρου.


Ίσως τελικά, κάποια στιγμή θα πρέπει να πάψουμε να λέμε ότι το Πολυτεχνείο έφερε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα και να το αναδείξουμε ως αυτό που πραγματικά ήταν, δηλαδή η κορυφαία αντιστασιακή πράξη απέναντι στο καθεστώς. Τη Δημοκρατία στην Ελλάδα την έφερε, δυστυχώς, η θυσία της Κύπρου…


* * * * * ** * * * * *


Αυτή είναι και η θέση του γνωστου διανοητή Γιώργου Καραμπελιά, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Χρόνος” της Κομοτηνής, δήλωσε: “Την χούντα δυστυχώς δεν την έριξε το Πολυτεχνείο. Το Πολυτεχνείο αν θέλετε αφαίρεσε ό,τι συναίνεση διέθετε ακόμη η χούντα, διέλυσε δηλαδή τις απόπειρες νομιμοποίησης του καθεστώτος τις οποίες δοκίμαζε τότε με την κυβέρνηση Μαρκεζίνη, γιατί θυμίζω για τους νεότερους ότι τότε όταν έγινε το Πολυτεχνείο η δικτατορία με τον Παπαδόπουλο δοκίμαζε να περάσει σε κάποια μορφή νομιμοποίησής της μέσω μιας κοινοβουλευτικοποίησης θα λέγαμε ελεγχόμενης, με πρωθυπουργό τον Μαρκεζίνη”.


Ο οποίος, βεβαίως, δεν μασάει τα λόγια του, καταγγέλλοντας τον ρόλο των κομμάτων τότε: “Τα δύο μεγάλα κόμματα της Αριστεράς ήταν ενάντια στο κίνημα του Πολυτεχνείου. Η σπουδαστική παράταξη του ΚΚΕ μάλιστα έχει κάνει το περιβόητο δημοσίευμα για τους προβοκάτορες του Πολυτεχνείου και το ΚΚΕ Εσωτερικού με τον κ. Δρακόπουλο και τον κ. Κύρκο τότε, που απετέλεσαν τη μήτρα του Συνασπισμού στην συνέχεια, ήταν ενάντια θεωρώντας ότι έπρεπε να υποστηριχθούν οι ενέργειες Μαρκεζίνη για μια κοινοβουλευτική εξέλιξη. Αφαιρώ βεβαίως τα κόμματα τα άλλα τα οποία ή δεν πήραν θέση, ή δεν συμμετείχαν και δεν ήταν και διαμορφωμένα βέβαια. Ας πούμε η ΕΡΕ, η παλιά Δεξιά βεβαίως δεν πήρε θέση, στην συνέχεια όμως πρέπει να πούμε ότι πολλοί από αυτούς, όπως και ο Κανελλόπουλος και άλλοι και ο Μαύρος κλπ, όταν έγινε πλέον η παλλαϊκή εξέγερση και η βίαιη καταστολή, τότε μόνο τάχθηκαν, και αυτό είναι αλήθεια, τάχθηκαν υπέρ των φοιτητών. (…) Τώρα το πώς έγινε μετά και ανακηρύχθηκαν σε εκφραστές του Πολυτεχνείου τα κόμματα είναι ένα άλλο ζήτημα”.


* * * * * ** * * * * *


 Στην 1η Συνάντηση των Καταναλωτικών Οργανώσεων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα (16 Νοεμβρίου), αποφασίσθηκε η σύνταξη επιστολών προς τις νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις για την κοινοποίηση των ελέγχων που κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες τους και των αποτελεσμάτων αυτών των ελέγχων, να πιεσθούν οι Ν.Α. προκειμένου μέσω ανακατανομής των υπαλλήλων να στελεχωθούν οι υπηρεσίες αυτές με το απαραίτητο προσωπικό. Επίσης σχετικά με το θέμα της συγκρότησης των Επιτροπών Φιλικού Διακανονισμού (σε επίπεδο νομαρχιών), αποφασίσθηκε να ασκηθούν οι κατάλληλες πιέσεις προκειμένου οι αποφάσεις τους να έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.


Ωραία όλα αυτά, αναμένουμε την ευαισθητοποίηση των Νομαρχιών επί αυτών των σημαντικών για τον καταναλωτή ζητημάτων.


Αλήθεια, ποιοί ήταν οι “τεχνικοί λόγοι” που δεν επέτρεψαν την παρουσία της Ένωσης Καταναλωτών Ξάνθης; Μηχανική βλάβη στα αυτοκίνητα των μελών της, βλάβη της ταμιακής μηχανής στα ΚΤΕΛ, απεργία των ταξί, τι τέλος πάντων;

Σχετικά Άρθρα

Back to top button