ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Φ. ΤΣΑΛΙΔΗ ΣΤΗΝ ΤΟ ΝΔ ΞΑΝΘΗΣ

Αγαπητέ Πρόεδρε, Αγαπητά μέλη του Δ. Σ., Νέο-δημοκράτισσες και Νέο-δημοκράτες, Οννεδίτισσες και Οννεδίτες, Δαπίτισες και Δαπίτες, Ξανθιώτισσες και Ξανθιώτες,

Ήταν πριν από  5 χρόνια περίπου τότε που η Νέα Δημοκρατία χάρη σε σας, χάρη στους δικούς σας αγώνες, ανέλαβε την ευθύνη της διακυβέρνησης της Χώρας. Με μια ρητή εντολή. Να αλλάξει  τα πράγματα στον τόπο μας. Να αφήσει πίσω την παθογένεια και την καθεστωτική νοοτροπία και τα αδιέξοδα που είχαν δημιουργήσει τα 20 χρόνια των κυβερνήσεων του  ΠΑΣΟΚ.

 Ο Κώστας Καραμανλής ανέλαβε την ευθύνη να κυβερνήσει μια χώρα που:


 1. Από τις πρώτες θέσεις της ευρωπαϊκής οικογένειας (στις οποίες βρισκόταν την ώρα της ένταξής της, χάρη στον ιδρυτή της παράταξής μας, τον αείμνηστο Κων/νο Καραμανλή) κατάντησε τελικά ουραγός σε πολλούς οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες.


 2. Αντιμετώπιζε εκρηκτικά δημοσιονομικά ζητήματα,


 3. Η ανεργία είχε εκτοξευτεί πάνω από το 11%,


 4. Είχαν δημιουργηθεί μεγάλες ανισότητες στην κοινωνία


 Ο Κώστας Καραμανλής αποφάσισε να ακολουθήσει τον δύσκολο δρόμο. Τον δρόμο της ευθύνης. Και τον ακολουθεί σταθερά και αταλάντευτα όλα αυτά τα χρόνια.


 Η Κυβέρνηση σε αυτά τα 5 χρόνια πέτυχε:


 1. Να διατηρήσει έναν από τους πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.


 2. Να μειώσει την ανεργία.


 3. Να εκμεταλλευτεί την γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στην ΝΑ Ευρώπη,


 Σήμερα αντιμετωπίζουμε μια νέα πρόκληση. Η κρίση που κλυδωνίζει την παγκόσμια οικονομία προκαλεί παντού σοβαρότατες αναταράξεις και δυσμενείς κοινωνικές επιπτώσεις. Πανίσχυρες οικονομίες βυθίζονται στην ύφεση και σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ η ανεργία αυξάνεται με τρόπο εφιαλτικό. Καμιά χώρα, καμιά οικονομία, καμιά κοινωνία δεν μπορεί να βγει αλώβητη από μια τέτοιας έντασης παγκόσμια κρίση και φυσικά η χώρα μας δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.


 Η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης  πήρε μια σειρά μέτρων με στόχο:


 1. Την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά,


 2. Την στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων,


 3. Την ενίσχυση των μικρομεσαίων και των αγροτών, που αποτελούν και την ραχοκοκαλιά της οικονομίας 


 Στον νομό μας, ειδικότερα, τις επιπτώσεις της  παγκόσμιας κρίσης που βιώνουμε, επιβαρύνει  το οριστικό κλείσιμο των δύο από τις συνεταιριστικές  βιομηχανίες, που για 30 και πλέον χρόνια, αποτέλεσαν την ατμομηχανή της τοπικής οικονομίας. Η επιλογή διοικήσεων, οι οποίες ούτε τις απαραίτητες γνώσεις διέθεταν, ούτε την ικανότητα να οδηγήσουν τα εργοστάσια αυτά στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον διέθεταν, είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστια αδιέξοδα που έφεραν το αποτέλεσμα αυτό.


 Μπορούμε όμως να αποτρέψουμε τις πιο βαριές επιπτώσεις. Φτάνει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας την πραγματικότητα. Να κατανοήσουμε αφενός πως δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, και αφετέρου πως μόνο μια ρεαλιστική, σταθερή και υπεύθυνη πολιτική μπορεί να περιορίσει τις συνέπειες, αλλά και να διασφαλίσει ένα καλύτερο αύριο.


 Χρειάζεται ωστόσο προσοχή και σοβαρότητα από όλους: επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες,  πολιτικά κόμματα και κυρίως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στη δίνη μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης κανένας δεν νομιμοποιείται ηθικά να προσπαθεί να αποκομίσει πολιτικά, οικονομικά και προσωπικά οφέλη. Τα πολιτικά κόμματα δεν νομιμοποιούνται να σαμποτάρουν συστηματικά κάθε πρωτοβουλία της κυβέρνησης, δεν νομιμοποιούνται να υπόσχονται γνωρίζοντας ότι οι υποσχέσεις τους είναι ανέφικτες, δεν νομιμοποιούνται να υποδαυλίζουν κοινωνικές ομάδες για υπερβολικές διεκδικήσεις.


 Είμαστε η Παράταξη της κοινωνικής αλληλεγγύης, της κοινωνικής ευθύνης, των αγώνων για το κοινό συμφέρον. Η Παράταξη που εγγυάται ασφάλεια, σταθερότητα, προοπτική. Η Παράταξη, που ανοίγει νέους δρόμους για τη σύγχρονη Ελλάδα. Η Παράταξη που διασφαλίζει ένα καλύτερο αύριο.


 Ξέρουμε ότι δρόμος που διαλέξαμε είναι, προσωρινά, δύσκολος. Αυτός είναι ο δρόμος που ακολουθούμε. Όποια κι αν είναι τα λάθη που κάναμε και για τα οποία αναλάβαμε την πολιτική ευθύνη. Σ’ αυτό το δρόμο βρισκόμαστε. Σ’ αυτό το δρόμο συνεχίζουμε. Είναι ο μόνος δρόμος της επιτυχίας. Για την Παράταξή μας. Για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Είναι ο δρόμος που οδηγεί, με σιγουριά, σ’ ένα καλύτερο μέλλον. Ο δρόμος που οδηγεί με βεβαιότητα, σε μια πιο δίκαιη κοινωνία. Ο δρόμος για την Ελλάδα που μας αξίζει.


 Εύχομαι λοιπόν σε όλους εσάς, που με τους αγώνες σας στηρίξατε, τα πέτρινα χρόνια, τις αρχές της Δημοκρατίας και της Παράταξης, υγεία και δύναμη, ώστε να επιτελέσετε το έργο σας ως ενεργοί δημοκρατικοί πολίτες.


 

Σας ευχαριστώ.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button