Ευάγγελος Βενιζέλος “κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ ξεχνούν τι σημαίνει δεξιά”

Δύο μόλις εικοσιτετράωρα πριν από την έναρξη των εργασιών της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ (σ.σ. σήμερα Παρασκευή) και ενώ προηγήθηκαν και οι επισκέψεις και των άλλων δύο υποψηφίων της προεδρίας του Κινήματος, κκ Σκανδαλίδη και Παπανδρέου, κατέφτασε το απόγευμα της Τετάρτης στην Ξάνθη, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο τρίτος διεκδικητής, ο οποίος και μίλησε σε ανοιχτή εκδήλωση στο Δημοτικό Αμφιθέατρο της πόλης.

Δύο μόλις εικοσιτετράωρα πριν από την έναρξη των εργασιών της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ (σ.σ. σήμερα Παρασκευή) και ενώ προηγήθηκαν και οι επισκέψεις και των άλλων δύο υποψηφίων της προεδρίας του Κινήματος, κκ Σκανδαλίδη και Παπανδρέου, κατέφτασε το απόγευμα της Τετάρτης στην Ξάνθη, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο τρίτος διεκδικητής, ο οποίος και μίλησε σε ανοιχτή εκδήλωση στο Δημοτικό Αμφιθέατρο της πόλης. 


Κατά την ολιγόωρη παραμονή του στην Ξάνθη, συναντήθηκε με τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στα γραφεία της νομαρχιακής οργάνωσης, όπου κατέθεσε τις σκέψεις του και τις ιδέες του για το αύριο του Κινήματος, ενημερώθηκε για τοπικά ζητήματα, έκανε δηλώσεις στους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης και τέλος συνοδευόμενος από το συντονιστή της Ν.Ε, Σωκράτη Ξυνίδη, και τον Βουλευτή Ξάνθης του κόμματος, Παναγιώτη Σγουρίδη, κατευθύνθηκε πεζός στο χώρο του Δημοτικού Αμφιθεάτρου, όπου τον υποδέχθηκαν πλήθος μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ.


Στην κατάμεστη αίθουσα του αμφιθεάτρου,  ο τέως υπουργός και νυν βουλευτής και υποψήφιος της Προεδρίας του ΠΑΣΟΚ στις 11 Νοεμβρίου, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, αποφασιστικός και με τον αέρα του νικητή, αλλά και με τη σιγουριά πως εκπροσωπεί τις θέσεις της πλειοψηφίας της βάσης του Κινήματος, μίλησε για όλα και για όλους, ενώ επιτέθηκε έμμεσα, αρκετές φορές μέσα από την ομιλία του στον απερχόμενο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου.


Αιχμηρός και καταγγελτικός, έθεσε και πάλι το δίλημμα το ποιος μπορεί να νικήσει τον Κώστα Καραμανλή στις επόμενες εθνικές εκλογές, τις οποίες βλέπει να γίνονται πρόωρα.


Επανέλαβε και πάλι πως το αποτέλεσμα των εκλογών της 11ης Νοεμβρίου θα κρίνει το αποτέλεσμα των επόμενων βουλευτικών εκλογών.


Διευκρινίζοντας ωστόσο πως για τον ίδιο το να κερδίσει, δεν είναι γιατί λατρεύει την εξουσία, αλλά γιατί είναι το αναγκαίο εργαλείο για να γίνουν πράξη τα όσα οραματίζεται και σχεδιάζει το ΠΑΣΟΚ.


Άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, μίλησε για απουσία κυβερνητικού έργου της κυβέρνησης, καθώς και για τα μεγάλα προβλήματα, όπως το ασφαλιστικό, το φορολογικό και την κρίση στην παιδεία.


Ενώ υπογράμμισε χαρακτηριστικά συγκρίνοντας τη διακυβέρνηση και το έργο του ΠΑΣΟΚ με αυτό της Ν.Δ. “όσα αρνητικά κα αν είχαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, δε συγκρίνονται με τίποτε με αυτές του Κ. Μητσοτάκη ’90-’93 και του Κ. Καραμανλή 2004-2007”.


Παράλληλα τόνισε πως η κυβέρνηση δυσκολεύεται να κυβερνήσει, για αυτό και ο κ. Καραμανλής πετάει το γάντι των εκλογών. “Παίζει με τις εκλογές. Προσδοκά σε μια μείωση της δύναμης του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή. Όμως εμείς σηκώνουμε το γάντι, ναι κ. Καραμανλή να πάμε σε εκλογές. Πρέπει να πιστέψουμε στη νίκη με ένα προοδευτικό, ριζοσπαστικό, πλειοψηφικό ΠΑΣΟΚ, έτσι όπως το έφτιαξε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Το οφείλουμε στη μνήμη του”. 


Μέσα από την ομιλία του ο κ. Βενιζέλος έστειλε ένα ισχυρό καθαρό μήνυμα ενότητας, αλλαγής, νίκης, για ένα ΠΑΣΟΚ των νέων, για ένα ΠΑΣΟΚ νεανικό και με όρμη. 


“Για ένα ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος που αναπνέει ελεύθερα. … Ας ξαναβρούμε τον ήλιο της Αλλαγής….Χρειάζεται να ξαναγνωριστούμε, να ξανασυστηθούμε να βρούμε τον εαυτό μας, έχοντας ξεκάθαρες θέσεις και συμφωνημένο πλαίσιο, μέσα από μια συλλογική και δημοκρατική αξιοκρατία. Θέλουμε το ΠΑΣΟΚ Κίνημα πατριωτικό, λαϊκό ριζοσπαστικό, αριστερό, προοδευτικό, πλειοψηφικό”.


Επίσης ο κ. Βενιζέλος μίλησε  για ένα δημοκρατικό κοινωνικό κράτος δικαίου, αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική, αλλά και στα προβλήματα των αγροτών, των ΜΜΕ, και των εργαζομένων. 


Μίλησε για τα ζητήματα της Παιδείας και την κρίση στην εκπαίδευση., ενώ επανέλαβε και πάλι για ξεκάθαρες θέσεις και προτάσεις που θα πρέπει να έχει το ΠΑΣΟΚ


“Αν δεξιό είναι το ΠΑΣΟΚ που υπερασπίζεται το δημόσιο πανεπιστήμιο κα καταψηφίζει την αναθεώρηση του άρθρου 16 τότε έχουμε μπερδέψει τις έννοιες. Αν αριστερό ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που φλερτάρει με το νεοφιλελευθερισμό  του κ. Μητσοτάκη και με τον κ. Ανδριανόπουλο και το κ. Μάνο, τότε έχουμε επίσης μπερδέψει τις έννοιες”.



ΟΙ ΕΥΘΕΙΕΣ ΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ….


Η ενότητα του ΠΑΣΟΚ δεν κινδυνεύει επανέλαβε και από την Ξάνθη ο κ. Βενιζέλος εξηγώντας “δεν κινδυνεύει από τίποτε. Έχει εμβολιαστεί ιστορικά κατά των διασπάσεων. Ο λαός είναι εγγυητής, αλλά και οι τρεις υποψήφιοι είναι οι εγγυητές της ενότητας του ΠΑΣΟΚ.


Ενώ επανέλαβε και πάλι την πρότασή του προς τους άλλους δυο συνυποψήφιους του τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Σκανδαλίδη, να δώσουν στα γραφεία του κόμματος στη Χαριλάου Τρικούπη μια κοινή συνέντευξη , στέλνοντας μηνύματα ενότητας προς τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ.


Σε ότι αφορά τις δυο άλλες προτάσεις που έκανε, η μία αφορά του Ταμείου Νέας Γενιάς, το οποίο θα στηρίζει οικονομικά τους νέους που σπουδάζουν, τα νέα ζευγάρια, τους νέους επιστήμονες. Θα τους δανείζει με ευνοϊκούς όρους για επαγγελματικές και άλλες δραστηριότητες.


Αλλά πρότεινε και την ίδρυση ενός ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας  σε συνεργασία με δήμους, φορείς  και οργανισμούς, το οποίο θα στηρίζει τους εργαζόμενους των 55 ετών  που προσπαθούν να βγουν στη σύνταξη”. Κα τα δυο Ταμεία εξέφρασε την άποψή του πως μπορεί να γίνουν, καθώς αντιστοιχούν σε λίγα χιλιόμετρα οδικού δικτυού. “Λεφτά υπάρχουν και από την ΕΕ, και από το κρατικό σύστημα.. Θέλει όμως και φαντασία και πολιτική βούληση”.


Σε ότι αφορά τώρα τις αιχμές και έμμεσες επιθέσεις του, προς το Γιώργο Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σημείωσε πως “ράθυμοι και παθητικοί είναι όσοι βολεύονται και εξυπηρετούνται από το να βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Εμείς βιαζόμαστε γιατί ο χρόνος τρέχει. και πιέζει”, ενώ λίγο παρακάτω πρόσθεσε “πως ίσως στο ΠΑΣΟΚ κάποιοι να ξεχνούν τι σημαίνει δεξιά”.


Οκ. Βενιζέλος έκανε λόγο για συλλογική ταπείνωση με το εκλογικό αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών  σημειώνοντας χαρακτηριστικά “δημοκρατία χωρίς ευθύνη δεν υπάρχει, χωρίς τη ν ανάληψη των ευθυνών. Και δε σημαίνει βέβαια μόνο με δήλωση, αλλά πράξη”.


Τέλος ο κ. Βενιζέλος , απάντησε μέσα από την ομιλία του , εμμέσως πλην σαφώς στα ΜΜΕ για την περιουσιακή του κατάσταση “προέρχομαι από μια φτωχή γειτονιά της Θεσσαλονίκης”, ενώ χαρακτήρισε ολυμπιονίκες της καθημερινότητας τους πολίτες που καλούνται να φέρουν σε πέρα το όποια προβλήματά τους.        



ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ


ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ … 


“Από την Ξάνθη το ΠΑΣΟΚ στέλνει πάλι μήνυμα ενότητας και ελπίδας για το μέλλον. Γνωρίζουμε ότι στις 11 Νοεμβρίου κρίνονται πάρα πολλά πράγματα. Δεν  κρίνεται μόνο η προοπτική της παράταξής μας, αλλά και το αποτέλεσμα των επόμενων βουλευτικών εκλογών, που ο κ. Καραμανλής είναι αναγκασμένος να κάνει πάρα πολύ γρήγορα. Ήδη όλα τα κοινωνικά μέτωπα ανοίγουν. Παντού επικρατεί αναστάτωση, Τελευταίο ευαίσθητο παράδειγμα ο χώρος της παιδείας.


Η κυβέρνηση τροφοδοτεί την κρίση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από το Γυμνάσιο μέχρι το πανεπιστήμιο. Ξαναβλέπουμε το έργο της προηγούμενης χρονιάς. Η ευθύνη του κ. Καραμανλή είναι πλέον προσωπική και μεγάλη και τον καλώ να την αναλάβει και να σταματήσει να προκαλεί κρίση στην παιδεία, στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό. Παντού”.



-Ποιος φέρει την κρίση στο ΠΑΣΟΚ


” Η κρίση ήταν η ΗΤΤΑ. Τώρα βρισκόμαστε στην έξοδο από την κρίση και τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ δημοκρατικά, συλλογικά, μαζικά θα δώσουν τη νέα ορμή στο ΠΑΣΟΚ”.


 


-Για τη μειονότητα και τους μουφτήδες….


“Πρέπει να είμαστε δίκαιοι και ίσοι στα θέματα αυτά. Να εφαρμόζουμε το Σύνταγμα, τους νόμους του κράτους και τις διεθνείς συμβάσεις. Η θέση του ΠΑΣΟΚ για το Μουφτή  και τη Μουφτεία, είναι γνωστή. Και την επαναλαμβάνω γιατί είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.


Χρειάζεται διαχωρισμός των δικαστικών και των θρησκευτικών αρμοδιοτήτων. Και φυσικά στην περίπτωση αυτή η μεταχείριση θα είναι τελείως διαφορετική, γιατί τα πολιτικά δικαστήρια θα είναι αρμόδια για τα δικαστικά θέματα και ο Μουφτής, ο θρησκευτικός λειτουργός στο πλαίσιο του άρθρου 13 του Συντάγματος θα κινείται ελεύθερα, όπως σε όλα τα ευνομούμενα κράτη με βάση τις επιθυμίες της κάθε θρησκευτικής  οντότητας”.    



– Η συνεργασία των τριών υποψηφίων


μετά την 11η Νοεμβρίου


  “Επαναλαμβάνω ήμουν, είμαι και θα είμαι στρατιώτης της παράταξης. Δε με ενδιαφέρουν τα αξιώματα. Με ενδιαφέρει όμως πάρα πολύ η ιστορική μοίρα της και η ιστορική μοίρα του τόπου. Γιατί αυτά που λέμε απευθύνονται σε ένα εθνικό ακροατήριο. Δεν απευθύνονται μόνο σε ένα κομματικό ακροατήριο. Και επειδή η 11η Νοεμβρίου είναι ιστορική μέρα, επαναλαμβάνω αυτό που είπα στην Κομοτηνή, ότι μετά από την απομάκρυνση από το ταμείο της ιστορίας ουδέν λάθος αναγνωρίζεται”.            


                                                                                          


Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button