Ειδήσεις

Νέα δημοσίευση μελέτης για την προέλευση της γεωργίας με συμμετοχή του Δ.Π.Θ.

Για πολλά χρόνια, η γενετική προέλευση των πρώτων αγροτών της Νεολιθικής εποχής, θεωρούταν η Εγγύς Ανατολή. Μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στις 12.05.22 στο επιστημονικό περιοδικό Cell, έδειξε ότι οι πρώτοι αγρότες αντιπροσωπεύουν μια ανάμιξη από ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών της Εποχής των Παγετώνων, οι οποίες εξαπλώθηκαν από την Εγγύς Ανατολή έως και τη Βορειοανατολική Ευρώπη. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης, το Ελβετικό Ινστιτούτο Βιοπληροφορικής (SIB), το Πανεπιστήμιο JohannesGutenberg του Mainz, το Πανεπιστήμιο του Freiburg, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και άλλα ερευνητικά ιδρύματα της Ευρώπης συνεργάστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας. Η μέθοδος που ανέπτυξαν μπορεί να συμβάλει στην αποκάλυψη πολλών μοτίβων της ανθρώπινης εξέλιξης με ασύγκριτη ακρίβεια.

Το γενετικό υπόβαθρο των πρώτων αγροτών διαμορφώθηκε 14,000 χρόνια πριν

Τα πρώτα ίχνη της καλλιέργειας και της μόνιμης εγκατάστασης εντοπίζονται στην αποκαλούμενη Εύφορη Ημισέληνο, μια περιοχή της Εγγύς Ανατολής στην οποία οι άνθρωποι ξεκίνησαν να εγκαθίστανται και να εξημερώνουν ζώα και φυτά, πριν από 11,000 χρόνια. Το ερώτημα για την προέλευση της γεωργίας απασχολεί τους ερευνητές για πάνω από 100 χρόνια: Η γεωργία εξαπλώθηκε από την Εγγύς Ανατολή μέσω πολιτισμικής διάχυσης ή μετανάστευσης; Οι γενετικές αναλύσεις σε προϊστορικούς σκελετούς μέχρι τώρα υποστήριζαν ότι οι πρώτοι αγρότες της Ευρώπης προέρχονταν από κυνηγούς – τροφοσυλλέκτες της Ανατολίας. Παρόλο που θα μπορούσε κάτι τέτοιο να ισχύει, αυτή η νέα έρευνα παρουσιάζει ότι η γενετική καταγωγή των Νεολιθικών ανθρώπων δεν μπορεί να αποδοθεί σε μία και μόνο περιοχή και, κατά την διάρκεια της Εποχής των Παγετώνων πραγματοποιήθηκαν αναπάντεχες και πολύπλοκες πληθυσμιακές μεταβολές, οι οποίες δημιούργησαν το γενετικό υπόβαθρο των πληθυσμών που ανακάλυψαν την γεωργία και τη μόνιμη εγκατάσταση, δηλαδή τους πρώτους νεολιθικούς αγρότες.

 Δημοσίευση:

Marchi, Winkelbach, Schulz, Bramietal., Thegenomicoriginsoftheworld’sfirstfarmers, Cell (2022), https://doi.org/10.1016/

j.cell.2022.04.008

Πληροφορίες:

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου

Εργαστήριο Φυσικής Ανθρωπολογίας

Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

email: cpapage@he.duth.gr

 

Από την Πρυτανεία

Κομοτηνή 12.5.2022

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button