ΑΠΌ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΓΚΟΥΜΑ

Ο πληθωρισμός καλπάζει σαν καθαρόαιμο αραβικό άτι σε κούρσα ιπποδρόμου και άντε τώρα να βρει τρόπο να τον σταματήσει η κυβέρνηση…. Ας είναι καλά όμως ο υπουργός των Οικονομικών μας…..

    Ο πληθωρισμός καλπάζει σαν καθαρόαιμο αραβικό άτι σε κούρσα ιπποδρόμου και άντε τώρα να βρει τρόπο να τον σταματήσει η κυβέρνηση….


Ας είναι καλά όμως ο υπουργός των Οικονομικών μας….. 


Ο Αλογοσκούφης διαθέτει τετράγωνη λογική και παίζει στα δάχτυλα του ενός χεριού του τα νούμερα με τα πολλά μηδενικά ……


Προβληματισμένος πίσω από το πανάκριβο γραφείο του και την αναπαυτική υπουργική του πολυθρόνα, μέρες πολλές και πάμπολλες ώρες έστυβε το μυαλό του για να βρει την πολυπόθητη φόρμουλα που θα σταματήσει την ακρίβεια , που έχει και ως επακόλουθο την αύξηση του πληθωρισμού…..



όΚαι φυσικά ο Γιώργος ο επί των οικονομικών της κυβέρνησης μεγαλούργησε και πάλι…..


Έκανε το θαύμα του και πάλι και άφησε άφωνο τον Παναγόπουλο της ΓΣΕΕ….


Κατέληξε μετά  από πολύ σκέψη στο εξής συμπέρασμα……


“Αν ο κόσμος  δεν έχει χρήματα για να βγει στην αγορά και να ξοδέψει, τότε τα προϊόντα θα μείνουν στα ράφια, άρα  έτσι οι καταστηματάρχες δε θα προχωρήσουν σε αυξήσεις και θα μπει κατά κάποιο τρόπο φρένο και στον πληθωρισμό…..”….   


Μπορεί η προσέγγιση του ζητήματος από τη στήλη να φαντάζει απλοϊκή, ωστόσο η ουσία και το μήνυμα παραμένει η ίδια….


Όταν συνδέει την άνοδο του πληθωρισμού με τους μισθούς και προαναγγέλλει συγκράτηση μισθών, τότε εύκολα ο Έλληνας πολίτης μπορεί να αντιληφθεί τις πραγματικές προθέσεις του Αλογοσκούφη……


Λιτότητα και πάλι λιτότητα, ουσιαστικά μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς και ακόμη πιο σφιχτό το ζωνάρι γύρω από τη μέση μας….


 



    Βέβαια δεν ξέρω αν το έχει αντιληφθεί ότι η αγοραστική δύναμη του σκληρά εργαζόμενου και δοκιμαζόμενου Έλληνα έχει μειωθεί προ πολλού και μάλιστα ιδιαίτερα ανησυχητικά….


Αρκεί να αναφέρει κανείς πως σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η ΓΣΕΕ η αγοραστική δύναμη των κατώτατων μισθών του 2007 είναι μειωμένη κατά -4% από αυτή του 1987……


Καλά διαβάσατε….το 1987 μπορούσε ο χαμηλόμισθος να κάνει πιο εύκολα και άνετα τις αγορές του και φυσικά να αγοράσει και περισσότερα….ίσως γιατί τότε υπήρχε και η αείμνηστη δραχμούλα μας…..


Τώρα βρίσκεται σε συνθήκες υπό του μηδενός….


Μαραμένα τα γιούλια  και τα γιασεμί….άσχετο…..αλλά όταν σκέφτομαι το πορτοφόλι μου μόνο μαραμένα και παγωμένα “λουλούδια” μου έρχονται στο νου….


Και τι λουλούδια …. “πολιτικά λουλούδια”…..


 



    Πείτε μου παρακαλώ-ρητορικό το σχήμα- δε είναι οι πολιτικοί μας “λουλούδια” όταν κατεβάζουν  τέτοιες ιδέες και εμμέσως πλην σαφώς στέλνουν μηνύματα μορς  προς την εργοδοσία όταν θα ξεκινήσουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις με τη ΓΣΕΕ να είναι αμείλικτα σκληρή και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, δίνοντας  όσο το δυνατόν μικρότερες αυξήσεις στους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα….


Έτσι ώστε να έχει άλλοθι και η κυβέρνηση όταν και εκείνη θα βάλει φρένο στις οικονομικές απαιτήσεις των δικών της δημοσίων υπαλλήλων….


Αλλά οι εργαζόμενοι των υψηλών ταχυτήτων, οι βολεμένοι κατά τους άλλους, έχουν το όπλο της απεργίας…..ξέρετε τις συνέπειες, αν παραλύσει ο δημόσιος τομέας….



όΠάντως όπως και να ερμηνευθεί η όλη κατάσταση η ουσία είναι μια, δεν υπάρχει αθανασία ή για να ακριβολογήσω δεν υπάρχει άλλη χώρα σαν τη δική μας, όπου οι πολίτες της να βιώνουν καθημερινότητα  σαν τη δική μας…..


Μπορεί να αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με εμάς, αλλά το βέβαιο είναι πως στα μεγέθη διαφέρουμε…..


Και εννοείται βέβαια πως τα μεγαλύτερα μεγέθη μας τα φοράνε σε εμάς….


Στα αρνητικά είμαστε παρασάγγες μπροστά  και ότι είναι για καλό είμαστε πάντα πίσω….


 



   Η μείωση της αγοραστικής δύναμης είναι δεδομένη….


Από την άλλη όπως επισημαίνει και η ΓΣΕΕ το κόστος εργασίας στη χώρα μας ανά μονάδα προϊόντος είναι το χαμηλότερο στην Ε.Ε. των 15 (-19%) αν και οι βιομήχανοι βέβαια έχουν αντίθετη άποψη …..


Επίσης πάλι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΕ οι κατώτεροι μισθοί και τα ημερομίσθια στη χώρα μας είναι οι χαμηλότεροι στην Ε.Ε (είναι στο 50,5% των μισθών της Ε.Ε.)….


Και το καλύτερο τώρα, η παραγωγικότητα είναι η υψηλότερη στην Ε.Ε. (98%), όπως επίσης και η κερδοφορία των επιχειρήσεων είναι η υψηλότερη (56,1%) της Ακαθάριστης Προστιθέμενης  Αξίας, έναντι 36,3% στην Ε.Ε….. 


Εν κατακλείδι, πέρα από τα όποια στατιστικά στοιχεία αναφέρθηκαν παραπάνω, ο Αλογοσκούφης μας όπως και να έχει, άπαξ και έβαλε στόχο να βάλει φρένο στον πληθωρισμό τίποτε δεν το σταματά…


Με το ψυχρό και αγέρωχο βλέμμα δηλώνει ετοιμοπόλεμος και αποφασιστικός να κόψει τις ορέξεις  του χαμηλόμισθου και χαμηλοσυνταξιούχου Έλληνα…. Στο Υπουργείο Οικονομικών συναισθηματισμοί δεν χωρούν, ειδάλλως πως μπορεί να μοιραστεί μια μικρή πίτα σε τόσους πολλούς  που απλώνουν χέρι….           

Σχετικά Άρθρα

Back to top button