Κυνηγούν στην Ξάνθη τον θησαυρό του “Οριάν Εξπρές”
Η ιστορία έχει κάποια στοιχεία αληθινά, αλλά έφτασε στο σήμερα με μεγάλη δόση υπερβολής. Διαδραματίστηκε στο θρυλικό “Οριάν Εξπρές”, το τρένο της Ανατολής, λίγο μετά το 1891. Από στόμα σε στόμα μεταδόθηκε στο πέρασμα του χρόνου, μαζί με την πληροφορία ότι η βαλίτσα θάφτηκε σε κάποιο σημείο στην ορεινή Ξάνθη, μαζί με άλλους θησαυρούς που έκλεβαν την περίοδο εκείνη οι ληστές από τους ανυποψίαστους επιβάτες.
Η ιστορία έχει κάποια στοιχεία αληθινά, αλλά έφτασε στο σήμερα με μεγάλη δόση υπερβολής. Διαδραματίστηκε στο θρυλικό “Οριάν Εξπρές”, το τρένο της Ανατολής, λίγο μετά το 1891.
Από στόμα σε στόμα μεταδόθηκε στο πέρασμα του χρόνου, μαζί με την πληροφορία ότι η βαλίτσα θάφτηκε σε κάποιο σημείο στην ορεινή Ξάνθη, μαζί με άλλους θησαυρούς που έκλεβαν την περίοδο εκείνη οι ληστές από τους ανυποψίαστους επιβάτες.
Η… επιχείρηση
Η αλήθεια είναι πως στο “Οριάν Εξπρές” γίνονταν πολλές ληστείες και κάποιες δεν εξιχνιάστηκαν ποτέ, είναι όμως σχεδόν αδύνατον όλοι οι ληστές να πηδούσαν από το τρένο όταν αυτό διέσχιζε την Ξάνθη και να έχουν κρύψει τους θησαυρούς στα βουνά της Θράκης.
Από το 1991 τα δέκα μέλη μίας οικογένειας σαρώνουν ένα συγκεκριμένο χερσολίβαδο, έξω από τον οικισμό Λυκοδρόμιο στη Σταυρούπολη Ξάνθης, στο οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες τους, έχουν θαφτεί 120 τόνοι (!) σε ράβδους χρυσού, κοσμήματα και πετράδια.
“Είμαστε όλοι συγγενείς και ξέρουμε πολλά στοιχεία για τον θησαυρό. Αυτή τη φορά δεν σταθήκαμε τυχεροί, την επόμενη όμως θα τα καταφέρουμε”, μας είπε η κ. Δέσποινα, που ξεκίνησε τις έρευνες από το 1991 και έχει δαπανήσει από τότε “μια περιουσία, αλλά είναι ψίχουλα μπροστά στον θησαυρό που θα βρούμε”, όπως λέει.
Η κ. Δέσποινα και οι άλλοι συγγενείς της κατάγονται από την περιοχή της Σταυρούπολης. Ισχυρίζονται ότι έχουν χάρτες και ατράνταχτα στοιχεία για χρυσάφι αξίας σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ. Μέρες τώρα τα γεωτρύπανα άνοιγαν τρύπες στη γη, αλλά οι ανιχνευτές χρυσού ή μετάλλου δεν χτυπούσαν.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι και τα καλώδια οπτικών ινών που ποντίζονταν έβγαιναν άπραγα. Αλλαζαν σημείο και πάλι τίποτε. Οταν το χερσολίβαδο έγινε… σουρωτήρι χωρίς αποτέλεσμα, οι επίδοξοι χρυσοθήρες αποφάσισαν να αλλάξουν τακτική. “Οι έρευνες θα συνεχιστούν με άλλον τρόπο.
Σταματάμε προσωρινά για να ανασυνταχθούμε. Θα βάλουμε κάτω κάποια καινούργια δεδομένα και θα επανέλθουμε αργότερα”, μας είπε η κ. Δέσποινα, η οποία ωστόσο για ευνόητους λόγους δεν μας αποκαλύπτει τι δεδομένα έχουν, πώς έμαθαν για τον θησαυρό και τι ακριβώς ψάχνουν.
Αλλοι λένε πως αναζητούν τη βαλίτσα της βαρόνης που χάθηκε σε μεγάλη ληστεία στο “Οριάν Εξπρές”, άλλοι πως ψάχνουν σεντούκια με λίρες από την εποχή της Τουρκοκρατίας, άλλοι έναν αμύθητο θησαυρό που έκρυψαν Εβραίοι, οι ίδιοι όμως είναι… σφίγγες.
“Οταν τον βρούμε, θα σας ενημερώσουμε”, περιορίζονται να μας πουν, χωρίς φυσικά να το εννοούν, γιατί εμείς θα τους ζητούσαμε να φωτογραφηθούν με αυτόν και να μας επιτρέψουν να τον δούμε από κοντά.
Ετσι οι έρευνες γίνονταν όλες αυτές τις μέρες με απόλυτη μυστικότητα, παρότι ήταν καθ όλα νόμιμες και υπήρχε συνεχής παρουσία ανθρώπου και από τον Δήμο Σταυρούπολης και από άλλες αρμόδιες υπηρεσίες (αρχαιολογική, Εφορία κ.ά.).
Για τυχόν άλλους χρυσοθήρες που θα σπεύσουν στην περιοχή, ενημερώνουμε ότι το χερσολίβαδο έξω από το Λυκοδρόμιο είναι χιλιοτρυπημένο και θησαυρός δεν υπάρχει. Τα μέλη της συγκεκριμένης οικογένειας μεταφέρονται τώρα σε άλλη περιοχή, την οποία και φυσικά δεν αποκαλύπτουν.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ
Σε ράγες… πολυτέλειας από το 1883
Το “Οριάν Εξπρές” ήταν ένα πολυτελές μέσο μεταφοράς που άρχισε τα δρομολόγιά του τον Οκτώβριο του 1883 από το Παρίσι στην Κωνσταντινούπολη, με ενδιάμεσους σταθμούς το Στρασβούργο, το Μόναχο, τη Βιέννη, τη Βουδαπέστη και το Βουκουρέστι.
Θεωρούνταν τρένο παροχής υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, γι αυτό και το εισιτήριο δεν ήταν ιδιαίτερα προσιτό, ωστόσο το 1977 σταμάτησε να λειτουργεί, επειδή έφτασε να κοστίζει όσο σχεδόν και το αεροπλάνο.
Η φήμη του ξεπέρασε τα ευρωπαϊκά όρια, όταν η Αγκάθα Κρίστι το χρησιμοποίησε ως σκηνικό για το μυθιστόρημά της “Εγκλημα στο Οριάν Εξπρές” και βγήκε στις αίθουσες η ομώνυμη και υποψήφια για 6 Οσκαρ κινηματογραφική παραγωγή, ενώ ο Γκράχαμ Γκριν το χρησιμοποίησε ως… φόντο για το βιβλίο του “Το τρένο της Σταμπούλ”.
ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ
6.000 ευρώ το εισιτήριο σήμερα
Σήμερα το “Οριάν Εξπρές” κάνει επιλεκτικά δρομολόγια, πριν από μερικές μέρες μάλιστα στάθμευσε στη ρουμανική πόλη Σινάια και οι 95 επιβάτες, που πλήρωσαν σχεδόν 6.000 ευρώ για μια βόλτα στην Ευρώπη, θαύμασα από κοντά το κάστρο Πέλες.
Η αμαξοστοιχία διατηρεί την παλιά της αίγλη, η μηχανή είναι κόκκινη και τα βαγόνια μαύρα, αλλά καλογυαλισμένα και ανακαινισμένα.
Τα κουπέ, το σαλόνι και το μπαρ είναι στο στυλ του 1883 και σεφ είναι ο ίδιος άνθρωπος εδώ και 25 χρόνια, ο Κριστιάν Μποντιγκέλ, ο οποίος μαγειρεύει ευρωπαϊκά πιάτα για τους απαιτητικούς επιβάτες, που φορούν συχνά ρούχα της πρώτης εποχής.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
ritzal@pegasus.gr
(ΕΘΝΟΣ)