Ανακοινώσεις

ΣΥΡΙΖΑ: «ΣΤΕΛΝΟΥΝ» ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ

Το δικαίωμα στη μόρφωση, έβαλε στόχο αυτή τη φορά η Κυβέρνηση, καθώς με Υπουργική Απόφαση, κόβεται το κόστος μετακίνησης των εκπαιδευομένων από τον τόπο κατοικίας τους στις περιοχές που λειτουργούν Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. Μια απόφαση που αντανακλά δυσμενώς στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης όπου το σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας  με εκατοντάδες  εγγεγραμμένους, ήταν κοιτίδα εκπαίδευσης και ελπίδας, για μια καλύτερη ζωή για τις γυναίκες κυρίως, οι οποίες επιτέλους είχαν την ευκαιρία να λάβουν το πτυχίο, που θα τους εξασφαλίζει εργασία, αφού ως γνωστόν για κάθε θέση που ανοίγει, μίνιμουμ εκπαιδευτικό επίπεδο για την κάλυψή της είναι το απολυτήριο Γυμνασίου.

Μια απόφαση που αποτελεί μνημείο άνισης μεταχείρισης καθώς  ο ίδιος μαθητής που δεν δικαιούται δωρεάν μεταφορά στα ΣΔΕ, δικαιούται δωρεάν μεταφορά με την εγγραφή του στην επόμενη εκπαιδευτική βαθμίδα (π.χ. σε Εσπερινό Λύκειο ή ΕΠΑ.Λ.).

Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί πως το πρόβλημα αφορά σε όλη την Ελλάδα, ωστόσο στην περιοχή μας γίνεται ακόμη μεγαλύτερο καθώς οι περισσότερες γυναίκες της ορεινής ζώνης είτε δε διαθέτουν δίπλωμα οδήγησης, είτε δε διαθέτουν μεταφορικό μέσο, ώστε να μπορούν να μετακινούνται μόνες, την ίδια στιγμή μάλιστα που οι συγκοινωνίες είναι περιορισμένες, ενώ η πλειονότητα των συζύγων τους, που θα μπορούσαν να τις μεταφέρουν, λείπουν στο εξωτερικό για εργασία. Παράλληλα αποτελεί τον πιο πρόσφορο και σε κάποιες περιπτώσεις μοναδικό τρόπο για την εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας, προκειμένου να καλύψουν τυχόν κενά, κάτι που τους στερεί η ανάλγητη και χωρίς καμία εύλογη δικαιολογία απόφαση  για τέλος της χρηματοδότησης από τις 4 Απριλίου, προλειαίνοντας ίσως έτσι το έδαφος για την κατάργηση και αυτού του ζωτικού εκπαιδευτικού θεσμού στο πλαίσιο του σχεδιασμού της, για άλωση και της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας.

Εύκολα λοιπόν κανείς αντιλαμβάνεται πως η πολιτική Μητσοτάκη θέλει αυτές τις γυναίκες, όπως και όλους όσοι παρακολουθούν τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας σε  ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, να αποχαιρετίσουν τα όνειρα και τις προσδοκίες τους, ίσως γιατί η μόρφωση ανοίγει τους ορίζοντες του ανθρώπου, τους μαθαίνει τα δικαιώματά τους και πώς να τα υπερασπίζονται. Κάτι που τρομάζει τον αλαζόνα Πρωθυπουργό γιατί γνωρίζει πολύ καλά πως ο κύριος αντίπαλός  του είναι ο σκεπτόμενος πολίτης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ απαιτεί την άμεση άρση της Υπουργικής Απόφασης και την επίλυση του προβλήματος μέσω νομοθετικής ρύθμισης, που να συμπεριλαμβάνει και τους μαθητές των ΣΔΕ στη δωρεάν μετακίνηση από και προς το σχολείο τους, των οποίων το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Αν βέβαια θυμάται ακόμη ο κύριος Μητσοτάκης τι σημαίνει Σύνταγμα και Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Γραφείο Τύπου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button