Ειδήσεις

Μπορεί ένας κωφός να ακούσει με ακουστικά βαρηκοΐας;

Για να μπορέσουμε να απαντήσουμε το ερώτημα αν ένας κωφός μπορεί να ακούσει με τη βοήθεια ενός ακουστικού βαρηκοΐας, πρέπει αρχικά να καταλάβουμε ποια είναι η διαφορά μεταξύ της απώλειας ακοής και της κώφωσης. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τις διαφορές αυτές, και έπειτα θα δούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κάθε πάθηση  σύμφωνα με τους ειδικούς στην αντιμετώπιση της βαρηκοΐας, Ακουστικά Θεοδώρου.

Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στην κώφωση και την απώλεια ακοής;

Αρχικά, πρέπει να καταλάβουμε πως υπάρχουν διάφορα επίπεδα απώλειας ακοής, όπως:

  • Ήπια: Απαλοί ή διακριτικοί ήχοι δεν ακούγονται εύκολα
  • Μέση: Δυσκολία στην ακοή ομιλίας ή ήχων σε κανονικό επίπεδο έντασης
  • Σοβαρή: Ακοή έντονων ήχων ή ομιλίας, αλλά δυσκολία σε κανονικό επίπεδο έντασης
  • Βαριά: Μόνο δυνατοί ήχοι είναι δυνατό να ακουστούν, ή ακόμα και καθόλου

Συνεπώς, η απώλεια ακοής αφορά τα πρώτα 3 επίπεδα, ενώ όταν πρόκειται για βαριά απώλεια ακοής συζητάμε πλέον για κώφωση. Οι άνθρωποι με κώφωση ακούν αμυδρά μόνο εκκωφαντικούς ήχους ή και καθόλου.

Ένας κωφός μπορεί να επικοινωνήσει με τους γύρω του χρησιμοποιώντας τη νοηματική γλώσσα ή το διάβασμα των χειλιών. Δυστυχώς, τα ακουστικά βαρηκοΐας δεν μπορούν να βοηθήσουν έναν άνθρωπο με κώφωση.

Αντιμετώπιση της βαρηκοΐας

Όπως αναφέραμε, η κώφωση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με χρήση κάποιου βοηθήματος. Αντιθέτως, η βαρηκοΐα μπορεί να περιοριστεί σημαντικά χρησιμοποιώντας κάποιες μεθόδους όπως οι παρακάτω.

  • Ακουστικά βαρηκοΐας: Μικρές συσκευές που εφαρμόζουν στο αυτί και δυναμώνουν τους ήχους του περιβάλλοντος ώστε να ακούτε με ευκολία τι γίνεται γύρω σας.
  • Εμφυτεύματα: Τα εμφυτεύματα εξυπηρετούν αν έχετε σοβαρή απώλεια ακοής. Μετατρέπουν τους ήχους σε ηλεκτρικά σήματα που μεταφέρονται στο ακουστικό νεύρο και ο εγκέφαλος τα μεταφράζει ως ήχους.
  • Επέμβαση: Πολλές φορές η απώλεια ακοής οφείλεται στην κατασκευή του αυτιού (στο τύμπανο ή τα κόκαλα). Σε αυτές τις περιπτώσεις οι γιατροί μπορεί να προτείνουν χειρουργική επέμβαση.
  • Αφαίρεση κεριού: Το κερί που συσσωρεύεται στο αυτί μπορεί να προκαλέσει προσωρινή απώλεια ακοής. Ο γιατρός σας χρησιμοποιεί ένα εργαλείο για να απομακρύνει το κερί που έχει μαζευτεί στον ακουστικό πόρο.

Γίνεται να αποφύγω την απώλεια ακοής;

Φυσικά, μπορείτε να κάνετε κάποια πράγματα για να μην κινδυνέψετε να αντιμετωπίσετε απώλεια ακοής κάποια στιγμή στη ζωή σας. Ωστόσο, αν υπάρχει προδιάθεση, δε θα είναι αυτό εφικτό.

  • Χαμηλώστε την ένταση: Αποφύγετε να ακούτε δυνατά μουσική ή να ανεβάζετε την ένταση του ήχου στην τηλεόραση.
  • Κάντε διαλείμματα: Αν εκτίθεστε σε έντονο ήχο για πολλή ώρα, φροντίστε να κάνετε διαλείμματα για να προστατεύσετε την ακοή σας.
  • Προστασία αυτιών: Σε περίπτωση που βρεθείτε σε ένα περιβάλλον με φασαρία, πχ. Μια συναυλία, τοποθετήστε ωτοασπίδες στα αυτιά σας.
  • Καθαρίστε τα αυτιά σας με προσοχή: Αποφύγετε τη χρήση μπατονέτας για τον καθαρισμό των αυτιών. Οι μπατονέτες σπρώχνουν το κερί προς τα μέσα ενώ παράλληλα ο κίνδυνος να τραυματίσετε το τύμπανό σας είναι μεγάλος.

Αν παρατηρείτε σημάδια απώλειας ακοής, συμβουλευτείτε αμέσως τον γιατρό σας. Δε χρειάζεται να υποφέρετε και να αφήνετε τη ζωή σας στον αυτόματο, ούτε να απομακρύνεστε από τους οικείους σας. Τώρα μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη βαρηκοΐα με ακουστικά βαρηκοΐας για κάθε ανάγκη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button