TOΠIKA – METΩΠIKA

Καλή Σαρακοστή σε όλες και όλους σας. Τέρμα οι γιορτές και τα πανηγύρια μέχρι τη Λαμπρή (λέμε τώρα!) και μετά έχει ο Θεός!

Καλή Σαρακοστή σε όλες και όλους σας. Τέρμα οι γιορτές και τα πανηγύρια μέχρι τη Λαμπρή (λέμε τώρα!) και μετά έχει ο Θεός!


 


* * * * *


 


Τελικά ο Παλαιοκώστας μπορεί να ήταν μία απλή κούκλα από φελιζόλ στο 2ο άρμα της παρέλασης, αλλά το γνωστό μοντέλο Κατερίνα Στικούδη ήταν μία πραγματική ζωντανή κουκλάρα, που άναψε φωτιές με το πέρασμά της! Αν και στα πραγματικά γεγονότα, στην απόδραση δηλαδή του Παλαιοκώστα από τη φυλακή, η γυναίκα που τον βοήθησε ήταν αναλόγου ομορφιάς, τότε δικαιολογούνται απόλυτα οι φρουροί που πυροβολώντας … αστόχησαν!


 


* * * * *


 


Τώρα για την έμπνευση των διοργανωτών να παρουσιάσουν ως βασιλιά καρνάβαλο τον Γιώργο Παπανδρέου να χλαπακιάζει μπριζόλες ντυμένος … Νέα Δημοκρατία, μάλλον αστόχησαν κι αυτοί. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν καταλληλότερη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με καταλληλότερο πρωθυπουργό … Κώστα Καραμανλή. Επομένως, ο νυν πρωθυπουργός θα ταίριαζε να ήταν στη θέση του βασιλιά καρνάβαλου, για δύο μάλιστα ακόμη λόγους: 1. Του ταιριάζει καλύτερα το χλαπάκιασμα, εμφανισιακά! και 2. Η κυβέρνησή του είναι πράγματι για τα καρναβάλια, οπότε της ταιριάζει για … βασιλιάς της. Αλλά σε «γαλάζιο» Νομό και Δήμο, μάλλον ζητάμε πολλά!…


 


* * * * *


Πάντως φέτος μπορεί να μην ήταν ιδιαίτερα ορατές οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στον εορτασμό του καρναβαλιού στην πόλη μας, αφού δεκάδες χιλιάδες ήταν και αυτή τη χρονιά οι επισκέπτες που γέμισαν κάθε γωνιά της, αλλά τα δύο τραγικά περιστατικά με τον θανάσιμο τραυματισμό του μικροπωλητή και τον σοβαρότατο της μικρής στο «λούνα παρκ», επισκίασαν το κλίμα χαράς και ξενοιασιάς.


Για τον μικροπωλητή, τα είπαμε στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας μας επισημαίνοντας τη μη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο Ξάνθης και την εσπευσμένη μεταφορά του στην αντίστοιχη της Καβάλας, στην οποία δυστυχώς δεν πρόλαβε να φτάσει! Μένει να δούμε αν προκύπτουν ευθύνες σε ανθρώπους του Δήμου ή συμβεβλημένα ιδιωτικά συνεργεία, που είχαν επιφορτιστεί με το κλάδεμα των δένδρων.


Για την άτυχη μικρή, τί να πει κανείς; Όταν μία πόλη σαν την Ξάνθη, πρωτεύουσα ενός νομού με πάνω από 120.000 κατοίκους, δεν έχει ένα μόνιμο λούνα παρκ και για τις ανάγκες ενός ιδιαίτερου γεγονότος, όπως το καρναβάλι, στήνεται ένα «εκτάκτου ανάγκης» για 4-5 μέρες, είναι λογικό να αυξάνει η επικινδυνότητα. Σίγουρα είναι πολύ διαφορετικό να υπάρχει μία μόνιμη εγκατάσταση παιχνιδιών, με τακτικό έλεγχο και συντήρησή τους, με χρόνο για τον επαρκή δοκιμαστικό έλεγχό τους, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι. Δεν θέλουμε να υπονοήσουμε ότι δεν έγιναν όλα τα προβλεπόμενα (αυτό είναι δουλειά άλλων αρμοδίων προσώπων), αλλά αυτά τα «προβλεπόμενα» σίγουρα συμπιέζονται μέσα στα χρονικά και τοπικά πλαίσια μιας νοοτροπίας τύπου «αρπαχτής». 5 μέρες στην Ξάνθη και δρόμο γι’ άλλες πολιτείες, άλλα πανηγύρια!


Πολύ θα θέλαμε να τα λέγαμε αυτά χωρίς να είχαν συμβεί τα προηγούμενα περιστατικά. Συνέβησαν όμως. Μία οικογένεια πενθεί και άλλη μία αγωνιά. Ας ελπίσουμε ότι αυτά θα είναι τα τελευταία δυσάρεστα γεγονότα και κάποιοι επιτέλους να νοιώσουν πραγματικά τί σημαίνει υπευθυνότητα!


 


* * * * *


 


Τώρα για την Εγνατία οδό, τί να πούμε; Τα λέγαμε τόσον καιρό, το είδαμε και στην πράξη αυτό το τριήμερο. Ο δρόμος που θεωρείται το καμάρι της ελληνικής οδοποιίας (καλά, κόψτε κάτι, υπάρχει και η Αττική Οδός!), είναι ήδη ανεπαρκής! Αν τολμούσε κανείς να οδηγήσει προς τη Θεσσαλονίκη την Καθαρά Δευτέρα το απόγευμα, θα καταλάβαινε πολύ καλά τί εννοώ. Οι δύο λωρίδες δεν φτάνουν με τίποτε! Οι φοβισμένοι οδηγοί, που δεν είναι λίγοι, αγκαζάρουν τη δεξιά πηγαίνοντας με 90-100 χλμ./ώρα πίσω από φορτηγά και λεωφορεία, κάποιοι πιο ξεθαρρεμένοι, αλλά που τηρούν τα όρια, τους προσπερνούν με 130 και οι «τρελλαμένοι» (επίσης ουκ ολίγοι!) επιδίδονται σε σφήνες δεξιά – αριστερά, προκειμένου να προσπεράσουν και τους μεν και τους δε!


Μ’ αυτά και μ’ αυτά, η Εγνατία κινδυνεύει να μεταβληθεί σε μία καρμανιόλα. Κι όλ’ αυτά, επειδή δεν μπορούμε να φτιάξουμε ένα έργο χωρίς να μας προσπεράσουν οι εξελίξεις! Χωρίς ορίζοντα προοπτικής τουλάχιστον 50 χρόνια μπροστά!


Και πού να έρθει το καλοκαίρι, με τα καραβάνια των Τούρκων αδειούχων και τους Έλληνες καλοκαιρινούς εκδρομείς! Αν μάλιστα προθέσουμε και τον διαρκώς αυξανόμενο όγκο των νταλικών που θα προτιμούν την ολοκληρωμένη σχεδόν Εγνατία, τότε ας ετοιμαζόμαστε για οδήγηση … hard rock!


 


* * * * *


 


Ερώτηση «αφελούς» οπαδού της ποδοσφαιρικής ομάδας της Ξάνθης: «Έπρεπε δηλαδή, κ. Πανόπουλε, να χάσουμε το τραίνο για την 5η θέση στο πρωτάθλημα και να αποκλειστούμε από το Κύπελλο, για να λυθεί τοσυμβόλαιο της ομάδας με τον κ. Παράσχο; Η … κακοδαιμονία έφταιγε τόσον καιρό δηλαδή; Ε, ας κάναμε έστω ένα ευχέλαιο τόσον καιρό!». Μας δουλεύατε μου φαίνεται όλη τη χρονιά και του χρόνου θα παρακαλάτε πάλι για διαρκείας! Αυτή τη φορά, όμως, θα πρέπει να το παλαίψετε πολύ!


 


endohora@yahoo.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button