Ειδήσεις

107η επέτειος της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία

24 Απριλίου 1915 – 24 Απριλίου 2022

107η επέτειος της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία. Μία επέτειος τιμής και μνήμης για ένα έγκλημα που έμεινε ατιμώρητο για 107 χρόνια. Ένα έγκλημα διεξοδικά σχεδιασμένο και οργανωμένο με τον πιο απάνθρωπο τρόπο, που καταγράφηκε στις μαύρες σελίδες της ιστορίας της ανθρωπότητας ως η πρώτη Γενοκτονία του 20ου αιώνα.

Δυστυχώς η ατιμωρησία του εγκλήματος της Γενοκτονίας εναντίον του Αρμενικού λαού οδήγησε στην  επανάληψη του εγκλήματος από τον ίδιο  θύτη, την Τουρκία, εναντίον των Ποντίων, του Μικρασιατικού Ελληνισμού και των Κυπρίων. Ο μακρύς κατάλογος των αυθαιρεσιών και των προκλήσεων συνεχίζεται μέχρι και τις ημέρες μας στην Συρία, στη Λιβύη, στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο και πιο πρόσφατα στον νότιο Καύκασο, όπου με την άμεση εμπλοκή και εξοπλισμό του αδελφού λαού, του Αζερμπαϊτζάν, επιχείρησαν αυτή τη φορά τον αφανισμό των Αρμενίων του Καραμπάχ.Τις τελευταίες εβδομάδες οι Αζέροι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία και εκμεταλλευόμενοι την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στον πόλεμο στην Ουκρανία επαναλαμβάνουν τις προκλήσεις εναντίον των κατοίκων του Αρτσάχ και επιχειρούν μια νέα ανθρωπιστική κρίση ενώ η Τουρκία παριστάνει τον ειρηνοποιό της περιοχής με την ανοχή όλων.

Οι Αρμένιοι επιζήσαμε. Και σήμερα 107 χρόνια μετά, οι νεότερες γενιές του λαού μας συνεχίζουν τον αγώνα, ζητώντας δικαίωση.

Καλούμε την Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες που κληρονόμησε από την ιστορία της, να αναγνωρίσει και να καταδικάσει το έγκλημα της Γενοκτονίας του 1915 και ό,τι αυτό συνεπάγεται, αφήνοντας πίσω της την άρνηση και τις αιτιάσεις που επικαλείται τόσα χρόνια, προσβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο τη μνήμη του 1,5 εκατομμυρίου θυμάτων, αλλά και για να επιτρέψει στον Τουρκικό λαό να  αντικρίζει την ανθρωπότητα με καθαρά μάτια.

Ο Απρίλιος είναι ο μήνας των εκδηλώσεων μνήμης  από τους Αρμένιους που έχουν διασκορπιστεί σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου σαν συνέπεια της Γενοκτονίας του 1915. Στην Ξάνθη η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος και η Αρμενική Κοινότητα της Ξάνθης έχουν προγραμματίσει τις παρακάτω εκδηλώσεις μνήμης:

Την Κυριακή 17 Απριλίου και ώρα 10.45 θα τελεστεί προσευχή από τον πανοσιολογιότατο αρχιμανδρίτη Οβανές Σαγντετζιάν, αναπληρωτή του Μητροπολίτη των Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος και ποιμένα των Αρμενικών κοινοτήτων της Αν.Μακεδονίας και Θράκης, στην μνήμη του 1.500.000  θυμάτων της Γενοκτονίας του 1915 και στη συνέχεια καταθέσεις στεφάνων από τις αρχές και τους φορείς της πόλης μας, στο μνημείο των Ηρώων της Ξάνθης.

Την ίδια ημέρα στις 11.30 θα πραγματοποιηθεί η κεντρική πολιτική εκδήλωση στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (Καπναποθήκη Π), με κεντρικό ομιλητή τον Δρ. Ιωάννη Μάζη, Καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρο του Τμήματος Τουρκικών σπουδών και σύγχρονων Ασιατικών σπουδών με Θέμα: ΑΡΜΕΝΙΑ- ΚΑΡΑΜΠΑΧ: πιθανές γεωπολιτικές εξελίξεις στον Ν. Καύκασο.

Στο τέλος της εκδήλωσης θα γίνει σύντομη μουσική παρέμβαση από την  Βασιλική Τσιακιρούδη, μαθήτρια της Ριπσιμέ Τανιελιάν, η οποία θα ερμηνεύσει κομμάτια του Κομιτάς με την συνοδεία στο πιάνο από την Αναστασία Βαφειάδου,καθηγήτρια του ωδείου «Εύφωνον».

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας–Θράκης.

Την Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου από τις 9.30 έως τις 13.30, με πρωτοβουλία του Αρμενικού Σταυρού Ελέους Ξάνθης θα πραγματοποιηθεί εθελοντική αιμοδοσία στην αίθουσα της Αρμενικής κοινότητας (Αγίου Ελευθερίου 54) από την κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Γ.Ν. Νοσοκομείου Ξάνθης. Η προσφορά αίματος στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε όλοι είναι μια συμβολική πράξη αγάπης. Στον θάνατο και στον όλεθρο απαντάμε με την ζωή και την ελπίδα.

Ας είμαστε όλοι παρόντες!

Για την είσοδο στο Ιδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων για κρατήσεις μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνα 6974376743 ή με αποστολή sms στο 6947771195

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button