ΑΠΌ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΓΚΟΥΜΑ

Το Σαββατοκύριακό μας προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα φθινοπωρινό…. Εκεί που αναμέναμε το μικρό καλοκαιράκι μήπως και φτιάξει λιγάκι και η διάθεσή μας, μας ήρθαν οι βοριάδες και οι βροχές, ενώ ο υδράργυρος άρχισε τον κατηφορικό του δρόμο….

*Το Σαββατοκύριακό μας προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα φθινοπωρινό….


Εκεί που αναμέναμε το μικρό καλοκαιράκι μήπως και φτιάξει λιγάκι και η διάθεσή μας, μας ήρθαν οι βοριάδες και οι βροχές, ενώ ο υδράργυρος άρχισε τον κατηφορικό του δρόμο….


Μόνο που σκέφτομαι πως έρχεται ο χειμώνας, με πιάνει μελαγχολία….


Και φυσικά δεν είμαι η μόνη…..


Μολονότι δε μου φταίει σε τίποτε η εποχή από μόνη της, αλλά όπως και να την αντιμετωπίσουμε δεν μας δημιουργείται και η καλύτερη των διαθέσεων όταν μετά από ένα καλοκαίρι, με ότι αυτό περικλείει, πρέπει να προσαρμοστείς στα μουντά και κρύα χρώματα του χειμώνα… και κοστίζουν και ακριβά….



όΤέτοια περίοδο λοιπόν για να μπορέσω να κατευνάσω τα αρνητικά μου συναισθήματα σκέφτομαι πως υπάρχουν και τα χειρότερα…..


Έλα μου όμως που υπάρχουν και τα καλύτερα….


Η αλήθεια είναι πως η σκέψη αυτή ανασύρεται από το μυαλουδάκι μου ως μια αόριστη έκφραση, τις περισσότερες φορές έτσι για να λέγεται ….


Γιατί μεταξύ μας πού να απαριθμείς τώρα τα καλύτερα ή τα χειρότερα και κυρίως πού να ξέρεις που θα τα ‘βρεις -εννοείται τα καλύτερα….


Λίγο-πολύ γνωρίζει κανείς τα θετικά και τα αρνητικά, τα επιθυμητά και καλά που βρίσκονται σε ορατές αποστάσεις από τον κοινωνικό του περίγυρο και τα γεωγραφικά όρια μέσα στα οποία ζει κινείται και εργάζεται….


 



*Ώσπου βέβαια έπεσε στα χέρια μου μια ενδιαφέρουσα έρευνα που δημοσίευσε το περιοδικό “The Economist” σε ειδική έκδοση με τίτλο ” Pocket World in Figures”, η οποία κατά κάποιον τρόπο γράφει τα καλύτερα και τα χειρότερα των περισσοτέρων χωρών του πλανήτη….


Για να μην εξάπτω όμως την περιέργεια των αναγνωστών της στήλης και κυρίως με σκοπό την ενημέρωσή τους, παραθέτω αυτούσια μια περίληψη της σχετικής έρευνας….


Τα συμπεράσματα και η αξιοποίησή τους εναπόκειται στην διακριτική ευχέρεια των αναγνωστών….


Η στήλη πάντως εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μετοικίσει σε Αυστραλία, Βερμούδες ή Ελβετία μεριά….


Διαβάστε παρακάτω και θα καταλάβετε….


 



*”Την καλύτερη ποιότητα ζωής στον κόσμο έχουν οι Νορβηγοί, ενώ ακολουθούν οι Ισλανδοί και Αυστραλοί….


Οι Αυστραλοί επίσης είναι αυτοί που καταναλώνουν το περισσότερο αλκοόλ, οι Έλληνες καπνίζουν τα περισσότερα τσιγάρα, οι Ιάπωνες διαβάζουν τις περισσότερες εφημερίδες και ο Ισημερινός είναι η χώρα που έχει τη μεγαλύτερη αναλογία φόνων ανά κάτοικο….


Η Ιαπωνία έχει επίσης τον πιο ηλικιωμένο πληθυσμό στον κόσμο, καθώς το 26% των Ιαπώνων είναι σήμερα ηλικίας άνω των 60 ετών….


Ωστόσο η Σουηδία έχει τη μεγαλύτερη αναλογία ηλικιωμένων ηλικίας 80 ετών και άνω (5,3%) στον κόσμο….


Η χώρα με το πιο ανεβασμένο προσδόκιμο ζωής είναι η Ανδόρα (83,5 έτη) και έπονται η Ιαπωνία (82,6 έτη) και το Χονγκ Κονγκ (82,2 έτη),  σύμφωνα με την έρευνα που συγκρίνει 183 χώρες….


 



*Το Λουξεμβούργο έχει το υψηλότερο ΑΕΠ ανά κάτοικο και ακολουθούν οι Βερμούδες και η Νορβηγία…


Ένα η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ παραμείνουν οι πρώτες οικονομίες στον κόσμο, αυτές κατέχουν αντίστοιχα την έβδομη και την όγδοη θέση του Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης, ο οποίος είναι ενδεικτικός για την ποιότητα ζωής…..


Στην πιο χαμηλή θέση της κατάταξης αυτής βρίσκεται ο Νίγηρας, του οποίου προηγούνται η Σιέρα Λεόνε και το Μάλι, καθώς τις είκοσι τελευταίες θέσεις της συγκεκριμένης κατάταξης κατέχουν αφρικανικές χώρες….


 Οι ελβετικές πόλεις Ζυρίχη και Γενεύη είναι οι πιο ευχάριστες για να ζει  κανείς και έπονται το Βανκούβερ (Καναδάς) και η Βιέννη (Αυστρία)…..


Το Παρίσι κατέχει την 33η θέση κατάταξης ….


 



*Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στον κόσμο σε ότι αφορά στην εκπομπή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και ακολουθούν η Κίνα και η Ρωσία…..


Η έκδοση αυτή περιγράφει επίσης κάποιες τάσεις που συνδέονται με τις συνήθειες ζωής των κατοίκων των υπό εξέταση χωρών….


Βάση αυτής, στο κάπνισμα τσιγάρων τα πρωτεία παίρνουν οι Έλληνες και οι Αυστραλοί στην κατανάλωση αλκοόλ….


Οι Τσέχοι προηγούνται στην κατανάλωση μπίρας και οι Πορτογάλοι Κρασιού, αφήνοντας πίσω τους την Ελβετία, την Ιταλία και τη Γαλλία…


 



*Όσο δε για τα ακόμη χειρότερα…..;


Ο Ισημερινός έχει κατά μέσον όρο 18,3 φόνους ανά 100.000 κατοίκους και ακολουθεί η Σουαζιλάνδη με 13, 6 φόνους και η Μογγολία με 12,8….


Οι ΗΠΑ έχουν τις πιο “γεμάτες” φυλακές στον κόσμο, με 2.200.000 καταδικασθέντες, καθώς η Κίνα είναι η χώρα που πραγματοποιεί τις περισσότερες εκτελέσεις (3.400 το 2004)….


Η Νότια Αφρική τέλος είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των ακινήτων (351% μεταξύ του 1997 και του 2006) και ακολουθούν η Ιρλανδία (253%) και η Βρετανία (196%)….”…



όΆκρως ενδιαφέροντα τα στοιχεία της όλης έρευνας, που αποδεικνύουν μεταξύ άλλων ποιες χώρες είναι πράγματι δημοκρατικές, ποιες είναι ισχυρές του πλανήτη οι οποίες και εν πολλοίς ευθύνονται και για την καταστροφή του, ποιες αποτελούν επίγειους παράδεισους, ποιες έχουν κατοίκους “αγγελούδια” και ποιες “διαβολάκια”…..κλπ…κλπ…


Αν δεν έχετε τίποτε καλύτερο να κάνετε τούτο το φθινοπωρινό Σαββατοκύριακο, αξίζει να μελετήσετε περισσότερο τα στοιχεία της έρευνας, για να καταλάβετε για μια ακόμη φορά πως δεν είμαστε και τόσο άτυχοι τελικά που ζούμε στην Ελλάδα….


Μπορεί να μην είμαστε η καλύτερη χώρα, δεν είμαστε όμως και η χειρότερη….

Σχετικά Άρθρα

Back to top button