Ειδήσεις

Ένας ακόμη μαθητής του ΑΞΙΟΝ, ο Σπύρος  Τερλεμές στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, Yale – Princeton 

Στην Αμερική … δεν είναι όλα πρωταπριλιά…!  Τα χαράματα, 2πμ ( ώρα Ελλάδας) ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα εισαγωγής στα ΑΕΙ των ΗΠΑ. Ένας Άξιος ακόμη. Σπύρος Τερλεμές, μαθητής του ΑΞΙΟΝ από τη Κομοτηνή, γράφει ο Σταύρος Λίτσας και συνεχίζει:

* Οι στόχοι σαφείς από την Α’ Λυκείου.

 * Η προσπάθεια επίπονη και πολύπλευρη.

 * Το σχολικό περιβάλλον θετικό και κατάλληλο.

Το αποτέλεσμα αναμενόμενο.

Τον δέχτηκαν 4 από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Αμερικής.

  1. YALE ( Νο 2 στη λίστα Forbes)
  2. PRINCETON ( Νο 3 στη λίστα)
  3. WILLIAM’S ( Νο 18 στη λίστα)
  4. RICE ( Νο 24 στη λίστα)

Οι σπουδές που θα κάνει είναι στη Φυσική και στα Μαθηματικά με πλήρη υποτροφία.

 

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

 Ο ρόλος της οικογένειας με λόγια του πατέρα του, είναι η αλήθεια:

 “…Ο Σπύρος ξεκίνησε και ολοκλήρωσε εντελώς μόνος, κόντρα σε όλες τις στατιστικές και μακριά από τις συμβατικές μεθόδους του περιβάλλοντος που ζει.

Το επίτευγμα είναι τεράστιο και καθόλου σύνηθες.

Είμαστε επίσης ενθουσιασμένοι με το σύστημα που τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ επιλέγουν παιδιά, από τελευταίο άκρο της γης, με μοναδικό κριτήριο αυτό της αξίας τους. Δίνουν την ισότιμη ευκαιρία σε ένα αδιανόητο για τα δικά μας δεδομένα εκπαιδευτικό περιβάλλον που δεν γνωρίζαμε πριν ο Σπύρος να προβεί στις αιτήσεις του χωρίς την παραμικρή εξωτερική βοήθεια.

Συνεχίζουμε να ευχόμαστε υγεία και ειρήνη σε όλα τα παιδιά του κόσμου περισσότερο από ποτέ. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν όρια για όλα τα παιδιά. Μόνο εμείς οι γονείς και τα κατάλοιπα των ενηλίκων τα περιορίζουν. Παροτρύνουμε τους γονείς να μην φοβηθούν την πλήρη υποστήριξη των ονείρων των παιδιών τους και τις αντιστάσεις του κάθε κατεστημένου.

Η ανταποδοτικότητα που θα λάβουν θα είναι φανταστική !!!”

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η διαδικασία επιλογής για τα Αμερικανικά αλλά και πολλά Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια είναι σύνθετη και εντελώς διαφορετική από τις διαδικασίες των Ελληνικών ΑΕΙ. Δεν στηρίζεται μόνο στις ακαδημαϊκές δυνατότητες του υποψηφίου και στην. μια και μοναδική εξέταση σε κάποια μαθήματα ( όπως οι πανελλήνιες κλπ) αλλά εξετάζει και την συνολική εικόνα της προσωπικότητας του μαθητή, τις επιδόσεις του σε διεθνείς διαγωνισμούς, το επίπεδο γνώσης ξένων γλωσσών, τις ιδιαίτερες ικανότητες του, τις συστάσεις από το σχολείο του και επιστήμονες κλπ.

* Έτσι αρχικά υποβάλει αίτηση ο υποψήφιος με όλα τα προσόντα του που απαιτεί το πανεπιστήμιο.

* Ακολουθούν οι συνεντεύξεις μεταξύ υποψηφίου και πανεπιστημίου και η αξιολόγηση των προσόντων.

* Μετά από μήνες έρχεται η απάντηση από το ή τα πανεπιστήμια…και ακολούθως

* Πρέπει ο υποψήφιος να επιλέξει σε ποιο παν/μιο θέλει να φοιτήσει και εγγράφεται.

Για όλη τη παραπάνω διαδικασία έχει προηγηθεί η συμπαράσταση η όποια βοήθεια χρειάζεται από το σχολείο του.

Οι μαθητές αυτοί συχνά χρειάζεται να παραμελήσουν εμπόδια που παρουσιάζονται στη πορεία τους και να επιλέξουν το ωφέλιμο από το ανούσιο. Εκεί είναι ο ρόλος του δάσκαλου-μέντορα και του σωστού σχολείου.

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

 Τα λόγια του Σπύρου μόλις έμαθε τα αποτελέσματα:

“Η χαρά μου είναι απερίγραπτη! Έγινα δεκτός στο πανεπιστήμιο YALE και στο πανεπιστήμιο PRINCETON, δύο από τα καλύτερα πανεπιστήμια του πλανήτη, για να σπουδάσω φυσική και μαθηματικά, με πλήρη υποτροφία!

Είναι ένα πραγματικά αδιανόητο όνειρο και το οποίο ακόμα δεν έχω συνειδητοποιήσει ότι συμβαίνει…

YALE και PRINCETON !! ( και φυσικά τα RICE και WILLIAMS )

Θέλω αρχικά να ευχαριστήσω όλους τους κοντινούς μου ανθρώπους, το σχολείο μου ΑΞΙΟΝ, τους καθηγητές μου, και όσους με βοήθησαν να πετύχω αυτόν τον στόχο. Συγκεκριμένα, την οικογένεια μου για την τεράστια υποστήριξη και βοήθεια, τους αγαπημένους μου καθηγητές και φίλους: Σταύρο Λίτσα, Φώτη Λίτσα, Ζήση Μπρούμπη, Τετόρο Άγγελο, Κοκκίνου Έλενα, Χρήστο Αποστολίδη, Αλατά Μαρίνα, Σάτκα Ολυμπία, που συνεισέφεραν με κάθε δυνατό τρόπο αυτήν την χρονιά για να πετύχω τους ακαδημαϊκούς μου στόχους.

Χαίρομαι ειλικρινά που θα έχω την δυνατότητα να σπουδάσω σε ένα τέτοιο εκπαιδευτικό περιβάλλον, με μερικούς από τους καλύτερους καθηγητές και μαθητές του κόσμου! Το δύσκολο τώρα είναι η επιλογή…» Σπύρος Τερλεμές

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button