Ειδήσεις

ΣΕΚΕ Α.Ε: Και νέες επενδύσεις στην τυποποίηση οπωροκηπευτικών για εξαγωγές

Εθνικός πρωταθλητής των αγροτικών προϊόντων επιχειρεί να καταστεί η Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ). Λειτουργώντας στα πρότυπα πολυεθνικών εταιρειών, χωρίς όμως να χάσει το συνεταιριστικό της πρόσημο, διευρύνει τις δραστηριότητές της και στον αγροδιατροφικό τομέα, πέρα από την επεξεργασία και την πώληση καπνών. Ήδη, εδώ και τρία χρόνια, ασχολείται και με την τυποποίηση και την εμπορία ακτινιδίων και σύντομα θα ενισχύσει αυτή τη δραστηριότητα προσθέτοντας στο «καλάθι» της κι άλλα φρούτα, όπως κεράσια και σταφύλια, τα οποία παράγουν οι αγρότες-μέλη των συνεταιρισμών-μετόχων της, σύμφωνα με το οικονομικό περιοδικό Agricola της Καθημερινής.

Ταυτόχρονα, θέτει τις βάσεις ώστε να εξελιχθεί και σε βιομηχανία τροφίμων, ξεκινώντας με την προώθηση μεταποιημένων προϊόντων, όπως μέλι, χυμό ρόδι, ελιές και λάδι, ενώ στη συνέχεια θα εμπλουτίσει το προϊντικό της χαρτοφυλάκιο με ρύζι, ταχίνι και άλλα προϊόντα.

Όπως αναφέρει στο Agricola ο γενικός διευθυντής της ΣΕΚΕ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξη, Αλέξανδρος Κοντός, αυτό το διάστημα η εταιρεία τρέχει μια επένδυση για τυποποίηση και εξαγωγές φρούτων, ύψους 7-8 εκατ. ευρώ. «Εδώ και τρία χρόνια εξάγουμε ακτινίδια που καλλιεργούν ως επί το πλείστον τα μέλη μας και σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση με κεράσια και σταφύλια. Επίσης, δημιουργούμε ένα καλάθι μεταποιημένων προϊόντων, ξεκινώντας με μέλι, λάδι, χυμό ρόδι και ελιές, τα οποία ξεκινήσαμε να προωθούμε στις διεθνείς αγορές με δικό μας brand name», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Αγορές-στόχοι για τα νέα προϊόντα της ΣΕΚΕ αποτελούν οι ΗΠΑ, η Ευρώπη, η Ιαπωνία, η Κορέα, αλλά και οι σκανδιναβικές χώρες, ενώ τα προϊόντα που θα εξάγει είναι τέσσερις διαφορετικέ κατηγορίες μελιού, χυμός ροδιού, πιστοποιημένο λάδι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και τυποποιημένες ελιές. Μάλιστα, στο μέλλον σχεδιάζει να επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα, όπως το ρύζι, το ταχίνι και ξεροί καρποί.

 «Δεδομένου ότι η παραγωγή καπνού, αλλά και τσιγάρων, βαίνει μειούμενη τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της υψηλής φορολογίας, αποφασίσαμε να επενδύσουμε και στον αγροδιατροφικό τομέα, ώστε να διατηρήσουμε τα μερίδια μας στις διεθνείς αγορές και να βελτιώσουμε περαιτέρω τα οικονομικά μας μεγέθη. Όραμά μας είναι να πουλάμε προϊόντα υψηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές και να γίνει η ΣΕΚΕ πρεσβευτής των αγροτικών προϊόντων στο εξωτερικό», τονίζει ο κ. Κοντός.

ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΚΑΠΝΟΥ ΣΕ 30 ΧΩΡΕΣ

Βασική δραστηριότητα, πάντως, της ΣΕΚΕ παραμένει η μεταποίηση καπνού. Η εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 1947 με πρωτοβουλία του ιστορικού συνεταιριστή Αλέξανδρου Μπαλτατζή, αγοράζει, επεξεργάζεται και διαθέτει προς πώληση όλες τις ποικιλίες ανατολικών καπνών που παράγονται στις βαλκανικές χώρες, μεγαλόφυλλα τύπου Virginia (συμβατικά και οργανικά) και burley, που παράγονται στην Ελλάδα.

«Αγοράζουμε καπνά και στηρίζουμε τις καπνοπαραγωγές περιοχές της Φθιώτιδας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Καρδίτσας, των Τρικάλων και της Ελασσόνας, της Πιερίας και τη Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας και φυσικά Θράκης ενώ απορροφάμε περίπου το 50% της εγχώριας παραγωγής καπνού. Επίσης, προμηθευόμαστε καπνά και από άλλες χώρες, τα οποία διαθέτουμε στους πελάτες μας, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στη διεθνή αφορά καπνού», προσθέτει ο γενικός διευθυντής της ΣΕΚΕ. Μάλιστα, είναι η πρώτη εταιρεία καπνού στην Ελλάδα που το 2013 τόλμησε το εγχείρημα της καλλιέργειας βιολογικούς καπνού τύπου Virginia, την οποία συνεχίζει διαθέτοντας το προϊόν στην διεθνή αγορά.

Αν και η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στην Ξάνθη, τα τελευταία χρόνια έχει επεκτείνει την δραστηριότητά της στη Βουλγαρία και στη Βόρεια Μακεδονία, όπου έχει ιδρύσει θυγατρικές εταιρείες και διαθέτει εργοστασιακές υποδομές και επεξεργάζεται σημαντικό μέρος των τοπικών ποικιλιών, ενώ «πάτησε πόδι» και στην Αλβανία, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των τοπικών καλλιεργειών και την ένταξη των προϊόντων τους στην γκάμα των ποικιλιών που ήδη εμπορεύεται.

«Η  απόφαση να επεκταθούμε παραγωγικά στις γειτονικές χώρες προέκυψε από το γεγονός ότι σε αυτές παράγοντες σημαντικές ποσότητες ανατολικών καπνών, τα οποία διατίθενται σε πελάτες με τους οποίους η ΣΕΚΕ είχε ήδη αναπτύξει μακροχρόνια συνεργασία με τα ελληνικά καπνά», επισημαίνει ο κ. Κοντός.

Η ΣΕΚΕ έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των μεγαλύτερων καπνοβιομηχανιών, συνάπτοντας μαζί τους συνεργασίες, που με το πέρασμα των χρόνων την ανέδειξαν σε έναν από τους βασικούς προμηθευτές τους. Άλλωστε, ο νομός Ξάνθης φημίζεται σε όλο  τον κόσμο για την παραγωγή καπνών ανατολικού τύπου, τα οποί, λόγω του ξεχωριστού φυσικού αρώματός του, είναι απαραίτητα στα χαρμάνια των ακριβότερων σημάτων των εταιρειών που παράγουν βιομηχανοποιημένο τσιγάρο.

Σήμερα είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία καπνού στην Ελλάδα και δεύτερη στα Βαλκάνια , ενώ εξάγει σε περισσότερες από 30 χώρες στην Ευρώπη, στην Ασία, στη Βόρεια Αμερική, στη Λατινική Αμερική και στην Αφρική. Έχει γίνει δε βασικός προμηθευτής των μεγαλύτερων βιομηχανικών τσιγάρων στον κόσμο, όπως η Philip Morris, η Japan Tobacco, η Altria κ.α, αυξάνοντας χρόνο με τον χρόνο τις ποσότητες και διευρύνοντας την γκάμα των προϊόντων της.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ

 «Μέσα στην κρίση καταφέραμε να αυξήσουμε τις ποσότητες των καπνών που επεξεργαστήκαμε και εξαγάγαμε, ενώ ο κύκλος εργασιών της ΣΕΚΕ από τα 25 εκατ. ευρώ που ήταν το 2011 διαμορφώθηκε το 2020 στα 70 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα  EBITDA κυμάνθηκαν στα 3,5-4 εκατ. ευρώ», υπογραμμίζει ο γενικός διευθυντής της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο υπερδιπλασιασμός των οικονομικών μεγεθών της οφείλεται στην άριστη γνώση του προϊόντων, στο δυναμικό management, στην παραγωγή ανταγωνιστικού προϊόντος., στο άνοιγμα νέων αγορών, αλλά και στην επιτυχημένη συνεργασία τεχνοκρατών και εκπροσώπων των συνεταιριστικών οργανώσεων στη διοίκηση της εταιρείας.

Σε επίπεδο επενδύσεων, στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, ξεπέρασε τα 13 εκατ. ευρώ και επικεντρώθηκε στην περαιτέρω αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού των εργοστασίων της Ξάνθης, που εκτείνεται σε μια έκταση 150 στρεμμάτων και στη δημιουργία των θυγατρικών εταιρειών στις τρεις βαλκανικές χώρες.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι η ΣΕΚΕ λειτουργεί σαν πολυεθνική εταιρεία, διατηρεί το συνεταιριστικό της πρόσημο. Άλλωστε, τη συγκροτούν 15 ενώσεις συνεταιριστικών οργανώσεων. Η παραγωγή και η διακίνηση του καπνού είναι πλήρως συμβολαιοποιημένη και η εταιρεία συνάπτει σε ετήσια βάση συμβόλαια με περίπου 14.000 παραγωγούς. Εφαρμόζει δε όλες τις διαδικασίες που επιτρέπουν την ιχνηλασιμότητα των ποσοτήτων καπνού που η εταιρεία διακινεί ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στις αυστηρές απαιτήσεις των πελατών της.

«Άλλωστε, οι προδιαγραφές των εξαγόμενων καπνών μας σε ότι αφορά τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων είναι πολύ πιο αυστηρές αυτές από αυτές που ισχύουν ακόμη και στα αγροτοδιατροφικά προϊόντα», τονίζει ο κ. Κοντός.

 

(πηγή: Agricola-Καθημερινή)

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button