«Ακόμη και ο Τουρισμός μας ασθενεί….»

Χθες ήταν Τρίτη και 13 γουρσούζικη μέρα….
Το ξέρω, δεν μας φταίει η μέρα, ούτε το ριζικό μας, αλλά το μυαλό μας και οι πολιτικοί που μας κυβερνούν….
Παρόλα αυτά επειδή ζητείται ελπίς , όλοι μας θέλουμε να πιστεύουνε ότι το μέλλον διαγράφεται ελπιδοφόρο αρκεί βέβαια να βρούμε το μυστικό κωδικό που θα μας ανοίξει το δρόμο της επιτυχίας…..ακόμη και αν αυτός συνδέεται με το ΔΝΤ….

Χθες ήταν Τρίτη και 13 γουρσούζικη μέρα….


Το ξέρω, δεν μας φταίει η μέρα, ούτε το ριζικό μας, αλλά το μυαλό μας και οι πολιτικοί που μας κυβερνούν….


Παρόλα αυτά επειδή ζητείται ελπίς , όλοι μας θέλουμε να πιστεύουνε ότι το μέλλον διαγράφεται ελπιδοφόρο αρκεί βέβαια να βρούμε το μυστικό κωδικό που θα μας ανοίξει το δρόμο της επιτυχίας…..ακόμη και αν αυτός συνδέεται με το ΔΝΤ….


Τώρα αν θα είναι ένας δρόμος με τα παραδρομάκια του ή πολλοί ανεξάρτητοι δρόμοι επιτυχιών, αυτό θα εξαρτηθεί από το ….μονόδρομο….των μεταρρυθμίσεων του πρωθυπουργού και την ποιότητα της δουλειάς του επιτελείου των υπουργών και υφυπουργών του….., αρκεί πρώτα να συμφωνήσουν ότι συμφωνούν σε όλα….


Ποιο ελπιδοφόρο μέλλον και κουραφέξαλα….;… θα σκεφτούν οι πεσιμιστές ….και όλοι που  ζουν καθημερινά με την επέλαση της ακρίβειας και τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, που επιδεινώθηκε και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των μέτρων του Μνημονίου…..


Και όμως πάντα υπάρχει και η αισιόδοξη πλευρά της ζωής, αρκεί να έχεις τα μάτια για να τη δεις και να επενδύσεις σε αυτή….


 


Το λοιπόν, επειδή διανύουμε περίοδο θέρους, σήμερα θα σταθώ σε μια αισιόδοξη πλευρά της ζωής, σε έναν από τους πολλούς δρόμους που υποτίθεται πως οδηγούν σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον…..στο δρόμο του Τουρισμού….


Η Ελλάδα είναι τουριστική χώρα….όπως ….βέβαια και πολλές άλλες ….που είναι και της μοδός….δηλαδή βρίσκονται στη λίστα με τους must τουριστικούς προορισμούς…..


Αν δεν πας Ντουμπάι ή Ίμπιζα ή Χαβάη δεν είσαι in……κάπως έτσι δηλαδή….


Κάποτε λοιπόν είχαμε τα πρωτεία και οι ξένοι τουρίστες έδιναν και τα ρέστα τους για τζατζίκι, μουζάκας και μπουζούκι…..


Ωστόσο η εποχή που κυριαρχούσε το συρτάκι και όλα τα συναφή έχει κατά κάποιο τρόπο περάσει….


Η Ελλάδα δεν έχει γίνει ντεμοντέ, ωστόσο χρόνο με το χρόνο δέχεται όλο και περισσότερα χτυπήματα…..


Έστω και αν πέρασε και στις εναλλακτικές μορφές Τουρισμού, όπως στον Αγροτουρισμό, στον περιβαλλοντικό τουρισμό, στον εναλλακτικό, θρησκευτικό, κλπ…..


Είναι μια μοντέρνα χώρα με ποικίλα τουριστικά πακέτα, παρόλα αυτά τα πράγματα στον Τουρισμό μας δεν πάνε καλά….


Και αυτό ήδη το έχει αντιληφθεί  και η πρωτεύουσά μας …..με τον Παρθενώνα μας και την Πλάκα της….


 


Διαβάζοντας ένα σχετικό ρεπορτάζ σε αθηναϊκή εφημερίδα, μεταξύ άλλων ανέφερε πως τα κέρδη από τον τουρισμό μειώνονται αισθητά στην Αθήνα και μάλιστα ένας στους τέσσερις ξένους τουρίστες που την επισκέπτεται σημειώνει πως δε θέλει να ξανάρθει στην πρωτεύουσά μας…..


Και δεν είναι μόνο αυτό….Όχι μόνο δεν επιθυμούν να επισκεφτούν και πάλι την Αθήνα, αλλά ούτε και επιθυμούν να τη συστήσουν και σε κάποιο γνωστό τους….


Τη θεωρούν ακριβή πόλη και τη βαθμολογούν αρνητικά αναφορικά με την περιβαλλοντική ρύπανση, τη σήμανση, την πληροφόρηση και την ασφάλεια….


Και αν λάβουμε υπόψη μας και το αλλαλούμ που παρατηρείται καθημερινά και εντείνεται ακόμη περισσότερο το καλοκαίρι , στο Ελευθέριος Βενιζέλος, τον εθνικό μας αερολιμένα και το χάος με τις πτήσεις της Ολυμπιακής, αλλά και την ταλαιπωρία στα λιμάνια μας  με τα … «υπερσύγχρονα» …..πλοία της γραμμής….τα περισσότερα από τα οποία δε θα ήταν υπερβολή να τα χαρακτηρίσει κανείς σκυλοπνίχτες, -μιλάμε βέβαια για τα πλοία εκείνα των οποίων η τιμή των εισιτηρίων είναι προσιτή στο λαό, ο οποίος  με το υστέρημά του, με πολλές θυσίες καταφέρνει να  κάνει διακοπές-τότε καταλαβαίνει κανείς πόσο ανταγωνιστική πρόταση αποτελεί η χώρα μας έναντι των αντιπάλων χωρών που επενδύουν και διεκδικούν ένα πολύ μεγάλο μερίδιο στην παγκόσμια βιομηχανία του Τουρισμού…. 


 


Και φυσικά την ίδια εικόνα δεν παρουσιάζει μόνο η Αθήνα, αλλά και οι περισσότεροι τουριστικοί προορισμοί της Ελλάδας, είτε είναι νησιωτικοί είτε ηπειρωτικοί….


Σημαντική η πτώση της τουριστικής κίνησης και φέτος στη χώρα μας και η κυριότερη αιτία είναι η ακρίβεια…..


Όσο και να μην θέλουμε να το παραδεχτούμε η Ελλάδα είναι πλέον ένας ακριβός τουριστικός προορισμός και μάλιστα για πολλούς ξένους ξεπερασμένος, αφού υπάρχουν άλλες πιο δελεαστικές και ανταγωνιστικές προτάσεις από όμορες με μας χώρες….


Τα παράλια της Τουρκίας για παράδειγμα κερδίζουν χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερους τουρίστες…..     


 


Μπορεί και στον Τομέα του Τουρισμού να ισχύει το κάθε πέρσι και καλύτερα και ιδίως τώρα με την παγκόσμια οικονομική κρίση και το οικονομικό κραχ που βιώνουμε ως χώρα, ωστόσο οι ιθύνοντες μας αισιοδοξούν ότι φέτος ο τουρισμός θα τα καταφέρει να επιβιώσει και να τη βγάλει αξιοπρεπώς…..


Επικαλούνται προβλέψεις της Εθνικής μας Τράπεζας της Ελλάδας και του Παγκόσμιου  Συμβουλίου Τουρισμού….


Με τόσα ταξίδια και επαφές που έχουν κάνει και κάνουν οι εκάστοτε  Υπουργοί Τουριστικής Ανάπτυξης , κρίμα θα είναι να μη δούμε έστω και μια κάποια μικρή αύξηση ξένων τουριστών….


Αν και τα μηνύματα συνεχίζουν να μην είναι και τόσο ενθαρρυντικά, παρόλο που βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού….


 


Μπορεί κάποιες περιοχές να περιμένουν πολλά από τους ξένους επισκέπτες μας, ωστόσο και πάλι ο Έλληνας τουρίστας  θα σώσει την κατάσταση ….και το ταμείο του ξενοδόχου και του ταβερνιάρη…..


Ακόμη και αν τα οικονομικά του Έλληνα είναι μαύρα, θα βρει τον τρόπο να κάνει τις διακοπές του…..


Άντε και του Βούλγαρου, που η αλήθεια είναι πως από πέρσι δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση στη Βόρεια Ελλάδα…..  


Και ας μην ξεχνάμε ότι ο τουρίστας, ακόμη και ο ξένος έχει ξυπνήσει……


Στην ακρίβεια κανείς δε σου χαρίζεται και όταν μάλιστα υπάρχουν και αλλού ακρογιαλιές, που μπορείς εξίσου καλά να κάνεις τις βουτιές σου, τότε ακόμη και το greek mouzakas και συρτάκι μπορείς να το απαρνηθείς….


Πάντως οι απασχολούμενοι με τον τουρισμό μόνο χαρούμενοι δεν είναι αυτόν τον  καιρό, όχι βέβαια για τον έλεγχο που ίσως τους γίνει από τα αρμόδια όργανα, αλλά με την τουριστική κίνηση που παρατηρείται, την ανεργία που εμφανίζεται στον τουριστικό κλάδο και όλα τα δεινά που φέρνει η απραξία….


Όπως λοιπόν  άλλαξαν οι εποχές, έτσι άλλαξε και η τουριστική περίοδος του καλοκαιριού, η οποία όσο πάει συρρικνώνεται και περισσότερο……


Από το δεύτερο δεκαήμερο και για να μην πω και προς τα τέλη Ιουλίου θα αρχίσουν να ξεπροβάλουν τα «καραβάνια» των τουριστών….Ελλήνων κυρίως, καθότι των ξένων θα λιάζονται σε κάποια παραλία της Τουρκίας ή και της Ισπανίας……   

Σχετικά Άρθρα

Back to top button