Ειδήσεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠ ΑΜΘ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ

Στον αναπτυξιακό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ (2016) εντάχθηκαν μόλις 3.726 πολύ μικρές επιχειρήσεις δηλ. το 0,5% του συνολικού αριθμού τους. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος της ΝΔ συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση και αποκλείει εξ΄ αρχής τους κλάδους λιανικού εμπορίου, εστίασης, οδικών μεταφορών, επιστημονικών και τεχνικών επαγγελμάτων, κατασκευών, υπηρεσιών κ.α. δηλ.  των κλάδων που κυρίως δραστηριοποιούνται αυτοαπασχολούμενοι.

Επιδεινώνει τους όρους ένταξης για πολύ μικρές επιχειρήσεις, αφού αυξάνει το κατώτερο επενδυτικό όριο στα 150.000 από τα 100.000 ευρώ και εισάγει το όριο των «4 αστέρων» στα τουριστικά καταλύματα εξαιρώντας χιλιάδες μικρούς του κλάδου.

Αντίθετα, για τις μεγάλες επιχειρήσεις προβλέπει φορολογικά και χρηματοδοτικά προνόμια, καθώς και ιδιωτικοποίηση του ελέγχου προόδου της επένδυσης!

Η ειδική πρόβλεψη του αναπτυξιακού νόμου της ΝΔ για την Θράκη: 1ο αφορά κυρίως μεσαίες και ανώτερες επιχειρήσεις (10 και άνω εργαζόμενους), 2ο  ενισχύει τις μεσαίες επιχειρήσεις με συμπληρωματική επιδότηση, 3ο και  σημαντικότερο, διευρύνει την παραμεθόρια ζώνη στα 30 χιλιόμετρα,  δίνοντας εκεί το ανώτερο όριο  επιδότησης, με τα μάτια στραμμένα στους αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Το αυξημένο ποσοστό επιχορήγησης (70%) στις μικρές επιχειρήσεις (μέχρι 9 εργαζόμενους) είναι δώρο-άδωρο για τους αυτοαπασχολούμενους με τα κριτήρια που ορίζει.

Αποδεικνύεται ακόμη μια φορά ότι:

  • Οι αναπτυξιακοί νόμοι δεν αφορούν τη μεγάλη πλειοψηφία των πολύ μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων. Αποτελούν κομμάτι της συνολικής αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.
  • Η εναλλαγή κυβερνήσεων (με οποιαδήποτε μορφή), διατηρεί την ίδια πολιτική στήριξης των μεγαλοεπιχειρηματιών που φορτώνει τα βάρη στις πλάτες του λαού.
  • Η κριτική κομμάτων και συνδικαλιστικών φορέων με την ίδια στρατηγική αντίληψη στοχεύει μόνο σε διαφοροποίηση επιδοτήσεων μεταξύ κλάδων.

Κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα υλοποιούν ήδη τη στρατηγική της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Χρηματοδοτούν από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, τα μονοπώλια της “Πράσινης” και «Ψηφιακής» οικονομίας, ενεργειακούς και μεταφορικούς ομίλους με δις ευρώ, ξηλώνουν και υπονομεύουν εργασιακά, κοινωνικά, ασφαλιστικά, απεργιακά, συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Αναθέτουν στην Περιφέρεια ΑΜΘ αυξημένο ρόλο στρατιωτικού, ενεργειακού και διαμετακομιστικού κόμβου, λόγω και της γεωγραφικής της θέσης.

Ενώ δύο αγωγοί φυσικού αερίου διατρέχουν την περιοχή μας, εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν ακόμα πρόσβαση στο φυσικό αέριο, σε αντίθεση με επιχειρηματικούς ομίλους (πχ Λιπάσματα Καβάλας). Οι συνεχείς αυξήσεις στην ενέργεια (ρεύμα, πετρέλαιο, αέριο) εξανεμίζουν το λαϊκό εισόδημα και σπρώχνουν αυτοαπασχολούμενους στο λουκέτο.

Όταν ετοιμαστεί το δίκτυο, το υψηλό κόστος σύνδεσης – εγκατάστασης θα είναι εμπόδιο στην σύνδεση λαϊκών νοικοκυριών και αυτοαπασχολούμενων, αν δεν καταργηθούν  Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ΦΠΑ, όπως επίσης αν δεν καλυφθεί το κόστος σύνδεσης και εξοπλισμού από το κράτος, όπως προτείνει το ΚΚΕ.

Από την άλλη, η αύξηση της τουριστικής κίνησης από το εξωτερικό και στην περιοχή μας, πριν την πανδημία, αφορά κυρίως τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που στηρίζονται από τους αναπτυξιακούς νόμους και την αντεργατική νομοθεσία των κυβερνήσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση παραχωρήθηκαν στη FRAPORT τα περιφερειακά αεροδρόμια και έγιναν επενδύσεις νέων μεγάλων τουριστικών μονάδων (200-250 κλίνες) στη Θάσο και στην Καβάλα, ενώ επιδοτούνται οι ακτοπλοϊκές εταιρίες. Οι νέες μορφές μικρής τουριστικής δραστηριότητας (ΑΙRBNB) και οι μικρομεσαίες μονάδες συνδέονται με τα μονοπώλια στις ηλεκτρονικές και τουριστικές υπηρεσίες (Booking, Trivago, Thomas Cook κλπ) που παρασιτούν στις πλάτες τους και ελλοχεύουν κινδύνους.

 

Το ΚΚΕ  σας καλεί να συμπορευτείτε μαζί του ώστε από κοινού:

  • Να ενισχύσουμε την αγωνιστική διεκδίκηση για ουσιαστικά και μόνιμα μέτρα ανακούφισης που διαμόρφωσε το αγωνιστικό, αντιμονοπωλιακό κίνημα όπως: αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, διαγραφή της επιστρεπτέας προκαταβολής, κατάργηση των δημοτικών τελών, πλήρη κάλυψη των αυξήσεων στην Ενέργεια, επαναφορά αφορολόγητου ορίου 12.000 ευρώ, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και μείωση χρεών σε εφορία και τράπεζες.
  • Να οργανώσουμε τον αγώνα ενάντια στο σύνολο της πολιτικής που δυσκολεύει συνεχώς τη ζωή και μειώνει το εισόδημά του λαού. Να παλέψουμε για κάθε μικρό ή μεγάλο, κλαδικό ή τοπικό πρόβλημα μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τους βιοπαλαιστές αγρότες σε ένα ενιαίο πανελλαδικά συντονισμένο κίνημα με ενιαία αιτήματα και στόχους, που θα αμφισβητεί την αδιέξοδη αυτή στρατηγική.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button