Τα λατομεία δίχασαν το Νομαρχιακό Συμβούλιο

Για μια ακόμη φορά, έστω και αν πέρασε κάποιος χρόνος από την τελευταία σχετική γνωμοδότηση, η περιοχή «Μαυρόρεμα» στα Κομνηνά του Δήμου Σταυρούπολης ήταν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του προχθεσινού Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης.

Για  μια  ακόμη φορά, έστω και αν πέρασε κάποιος χρόνος από την τελευταία σχετική γνωμοδότηση,  η περιοχή «Μαυρόρεμα» στα Κομνηνά του Δήμου Σταυρούπολης ήταν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του προχθεσινού Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης.


Η εκμετάλλευση λατομικών χώρων και το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στην περιοχή της Σταυρούπολης όλα αυτά τα χρόνια αποτέλεσε το κυριότερο θέμα συζήτησης της συνεδρίασης και προκάλεσε ερωτηματικά ως προς τη στάση ορισμένων νομαρχιακών συμβούλων.


Συγκεκριμένα ύστερα από αίτημα της εταιρείας «ΛΕΥΚΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ Ο.Ε.-ΧΡ.ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΊΔΗΣ & ΣΙΑ ΟΕ για τη γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εκμετάλλευση λατομικού χώρου μαρμάρων στην περιοχή Μαυρόρεμα των Κομνηνών, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι κλήθηκαν να αποφασίσουν αν θα ψηφίζουν θετικά ή όχι, λαμβάνοντας υπόψη και την εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας της νομαρχίας.


Η εισήγηση του Τμήματος Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Ξάνθης, ήταν αρνητική επί της ΜΠΕ καθώς έλαβε υπόψη της τόσο την εκφρασμένη αρνητική θέση της τοπικής κοινωνίας –υπήρχε και σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σταυρούπολης, όσο και τα περιβαλλοντικά δεδομένα, τη λειτουργία ήδη άλλων λατομείων εκεί, αλλά και το ότι η περιοχή εξελίσσεται τουριστικά και αποτελεί τα τελευταία χρόνια πόλο προσέλκυσης πολλών τουριστών.


Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι η πληθώρα των αιτήσεων για έρευνα-εκμετάλλευση λατομικών χώρων στην περιοχή της Σταυρούπολής και ειδικότερα στη θέση «Μαυρόρεμα», σύμφωνα με τον εισηγητή , κ. Βλαχόπουλο, θα μεταβάλλει το χαρακτήρα της περιοχής για πολλά χρόνια, αν λάβει κανείς υπόψη ότι η διάρκεια εξόφλησης ενός λατομικούς χώρους είναι μεγαλύτερη των 20-25 ετών και κατά συνέπεια και η αποκατάστασή του.


Την έντονη αντίθεσή του στο αίτημα της εν λόγω εταιρείας εξέφρασε και ο ίδιος ο Δήμαρχος Σταυρούπολης, Γιώργος Καρασακαλίδης, ο οποίος παρέστη στη συζήτηση του θέματος, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να μεταφέρει για άλλη μια φορά την ομόφωνη θέση της τοπικής του κοινωνίας, η οποία είχε ήδη γίνει γνωστή από το 2005 με την απόφαση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Σταυρούπολης, να μη δοθεί καμία άδεια έρευνας ή εξόρυξης λατομείου στην περιοχή του Δήμου Σταυρούπολης.


Μάλιστα ο κ. Καρασακαλίδης επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι ο Δήμος έχει ολοκληρωμένο σχέδιο, ανάδειξης της περιοχής σε τουριστικό πυλώνα με συνολικές παρεμβάσεις ύψους περίπου 35 εκατομμυρίων ευρώ.


Ενώ σε ότι αφορά τις αιτιάσεις τους επιχειρηματία ότι θα υλοποιήσει μια μεγάλη επένδυση και θα δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας, πέρα από αυτές που ήδη απασχολεί στο λατομικό χώρο που λειτουργεί στην ίδια περιοχή, και ότι θα προχωρήσει και στην αποκατάσταση περιβαλλοντικά του χώρου, ο Δήμαρχος Σταυρούπολης δήλωσε επιφυλακτικός.


Μάλιστα τόνισε πως στο συγκεκριμένο επιχειρηματία ήδη έχει δοθεί χώρος στην θέση «Μαυρόρεμα» έκτασης 85 στρεμμάτων από τα οποία έχει εξορύξει μόνο τα είκοσι, και του απομένουν 65 στρέμματα σε βάθος χρόνου τουλάχιστον μιας 15ετίας.


Από την πλευρά του νομάρχης Ξάνθης, Γιώργος Παυλίδης επεσήμανε και ο ίδιος ότι όντως τα λατομεία στην περιοχή της Σταυρούπολης και συγκεκριμένα στα Κομνηνά έχουν μεταβάλλει το τοπίο και πως κάτι θα πρέπει να γίνει καθώς πράγματι το ενδιαφέρον των τουριστών για την περιοχή και όλο το Δήμο Σταυρούπολης χρόνο με το χρόνο αυξάνεται σημαντικά.


Όσο για τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Φώτη Καραλίδη, κράτησε μια κατά κάποιο τρόπο περίεργη στάση ουδετερότητας, ψηφίζοντας για το θέμα αυτό, που παρουσιάζει κυρίαρχα περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, λευκό όπως και τα υπόλοιπα μέλη του συνδυασμού του πλην της κ. Γκιουλ Μπεγιάζ Καραχασάν, η οποία ψήφισε αρνητικά.


Από την άλλη όμως και από την πλευρά Παυλίδη, αν και όλοι τάχθηκαν υπέρ της αρνητικής γνωμοδότησης, είχαμε και μια εξαίρεση, αυτή του κ. Ανέστη Καραπαπάζογλου, ο οποίος ψήφισε και αυτός λευκός, όπως η παράταξη του κ. Καραλίδη.


Σε ότι αφορά στα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης, εγκρίθηκαν στο σύνολό τους, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρουσιάζει η έγκριση υποβολής πρότασης στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος « Ανάπτυξη ανθρωπίνου δυναμικού 2007-2013 του Υπ. Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης» με θέμα «Προώθηση ανθεκτικότητα εφήβων και νεαρών ενηλίκων στις αρνητικές επιδράσεις του διαδικτύου».


Στην εισήγησή του ο προϊστάμενος της Δ/νσης Υγείας, κ. Ανδρέας Νεάρχου αναφερόμενος μεταξύ άλλων στη μελέτη που θα εκπονηθεί, σημείωσε πως το προτεινόμενο πρόγραμμα έχει ως στόχους να μελετήσει σε βάθος τους παράγοντες της χρήσης των νέων τεχνολογιών από τους νέους, να καταρτίσει και να υλοποιήσει σεμινάριο εκπαίδευσης στην αναγνώριση της επικινδυνότητας και διαχείρισης προβληματικών συμπεριφορών σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας και επαγγελματίες κοινωνικών υπηρεσιών και τέλος να οργανώσει και να εφαρμόσει πιλοτικά δράσει ευαισθητοποίησης  για την επικινδυνότητα της κατάχρησης νέων τεχνολογιών.


Η πρόταση είναι προϋπολογισμού 200.000 ευρώ και όταν προκηρυχθεί, θα  απευθύνεται σε πανεπιστημιακές έδρες και εξειδικευμένους  επιστήμονες υποβάλλουν αιτήσεις για την υλοποίησή της.


Τέλος σε ότι αφορά στα θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης , ο νομάρχης Ξάνθης προχώρησε σε μια σειρά ενημερώσεων, όπως για το θέμα της γρίπης, του Αναπτυξιακού Συνεδρίου, αλλά και της δημοπράτησης του έργου  της ανακατασκευής του κτιρίου του παλιού φρουραρχείου, το «Σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι» στις 19 Ιανουαρίου. Ενώ τέλος επεσήμανε αναφορικά με τις επιδοτήσεις των Αγροτών θα πρέπει να υπάρξουν πιέσεις προς τα αρμόδια υπουργεία  ώστε να τους δοθούν τα χρήματα πριν από τα Χριστούγεννα, καθώς οι αγρότες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα.


 


                                                            Δέσποινα Γκούμα           


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button