Ειδήσεις

Κίνδυνος κατάρρευσης της πετρόκτιστης γέφυρας του Ακραίου Σατρών
Γράφει ο Νικόλαος Θ. Κόκκας

Ένα από τα ωραιότερα πέτρινα γεφύρια της Θράκης βρίσκεται στον οικισμό Ακραίος της περιοχής Σατρών του Δήμου Μύκης. Αποτελείται από δύο αψίδες και δύο ανακουφιστικά τόξα. Το πλάτος του διαζώματος είναι 3.40 μ. ενώ το μήκος του μεγάλου τόξου είναι 16,70 μ. 

Το γεφύρι αυτό αποτελεί μοναδικό μνημείο της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του τόπου μας. Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει χαρακτηρίσει τη γέφυρα αυτή ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο (ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/21220/42297/4-8-1995 – ΦΕΚ 799/Β/14-9-1995). 

βλ. σχετικά: http://listedmonuments.culture.gr/fek.php?ID_FEKYA=12718

Δυστυχώς, το όμορφο αυτό γεφύρι έχει υποστεί σημαντικές φθορές που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των διερχομένων. Πέρα από την αρχιτεκτονική του αξία, το γεφύρι του Ακραίου έχει ιδιαίτερη σημασία για την αγροτική οικονομία της ορεινής Ξάνθης, καθώς συνδέει τον Εχίνο με τους ακόλουθους οικισμούς: Ακραίος, Γιαννοχώρι, Πολύσκιο, Δουργούτι, Τσαλαπετεινός, Καλότυχο. Από τη γέφυρα διέρχονται συχνά βαρέα οχήματα και φορτηγά.

Σε σημερινή μας επίσκεψη (19/3/2022) διαπιστώσαμε ότι έχουν αποκολληθεί πολλές πέτρες από το κέντρο του μεγάλου τόξου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να γκρεμιστεί το τόξο. Έτσι τίθεται καθημερινά σε κίνδυνο η ζωή των διερχομένων πεζών και οδηγών.

Για να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές και για να μην καταστραφεί αυτό το μοναδικό στολίδι της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της ορεινής Θράκης θα πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες. Από την πλευρά μας στείλαμε ήδη ενημερωτικές επιστολές προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων, τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, το Δήμαρχο Μύκης και τον Διευθυντή της Τροχαίας Ξάνθης. 

Ελπίζουμε ότι οι αρμόδιοι θα μεταβούν στο σημείο της γέφυρας και αφού διαπιστώσουν το μέγεθος του προβλήματος θα προχωρήσουν στις απαραίτητες εργασίες συντήρησης της γέφυρας του Ακραίου Σατρών.

Νικόλαος Θ. Κόκκας

Φωτογραφίες: Νικόλαος Θ. Κόκκας (19/3/2022)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button