Ειδήσεις

Πυρά στην κυβέρνηση για την ακρίβεια

  1.  ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Γιατί επικρίνετε την κυβέρνηση για την ακρίβεια;

Διότι η κρίση ακρίβειας έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Η κυβέρνηση αφού έκανε ότι μπορούσε για να μείνει ανοχύρωτη η χώρα, σήμερα απλά παρακολουθεί και στηρίζει την αισχροκέρδεια των μεγάλων συμφερόντων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την άρνηση της να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης, επιλέγει την ακρίβεια φτωχοποιώντας βίαια την.

Ζητάμε άμεσα:

Μείωση ΕΦΚ σε καύσιμα και φυσικό αέριο

Πλαφόν στα τιμολόγια ενέργειας

Μείωση ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής

Έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας

Αύξηση του βασικού μισθού στα 800 ευρώ         

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, ούτε για μέτρα κοροϊδία του κ. Μητσοτάκη που απλά θα συνεχίσουν την αισχροκέρδεια. Να πέσουν οι τιμές για να μείνει η κοινωνία όρθια.

Η κυβέρνηση εν πολλοίς αποδίδει την ακρίβεια στον πόλεμο στην Ουκρανία. Τι απαντάτε;

Από τις αρχές του φθινοπώρου εμείς μιλούσαμε για ένα πολύ μεγάλο κύμα ακρίβειας, όταν ο  κ. Μητσοτάκης ανακοίνωνε μέτρα μόλις 150 εκατ. ευρώ και ο κ. Σκρέκας μας μίλαγε για αυξήσεις 2-3 ευρώ στους λογαριασμούς της ενέργειας. Οι λογαριασμοί όμως ήρθαν 3 και 4 φορές πάνω πριν καν ξεκινήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Επομένως, είναι χυδαία η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να κρύψει πίσω από τον πόλεμο τις ευθύνες της κυβέρνησής του για την κατάσταση που βιώνουμε. Η κυβέρνηση έχει ακέραια την ευθύνη για το γεγονός ότι δεν αύξησε το βασικό μισθό, για το γεγονός ότι δεν έχει μειώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα –  όπως έπραξαν μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, με τελευταία παραδείγματα την Κύπρο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία – έχει μεγάλη ευθύνη και για το βίαιο σχέδιο απολιγνιτοποίησης της χώρας μας.

Γιατί επικρίνετε κυβερνητικά στελέχη αναφορικά με τη στάση τους στο ζήτημα της ενεργειακής ακρίβειας;

Περισσότερες από 18 χώρες της Ε.Ε., με τελευταίες την Ιρλανδία, την Κύπρο και την Πορτογαλία μείωσαν τον ΕΦΚ για όσο διαρκεί η κρίση και συγκρατούν έτσι τις τιμές των καυσίμων.  Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη, με τη βενζίνη πάνω από τα 2 ευρώ και το πετρέλαιο θέρμανσης στο 1,7 ευρώ το λίτρο, ο κ. Γεωργιάδης ισχυρίζεται πως δεν μειώνουν τον ΕΦΚ στα καύσιμα γιατί θα ευνοηθούν όσοι έχουν Καγιέν! Και ο κ. Σκρέκας ότι η μείωση του ΕΦΚ δεν θα λύσει το πρόβλημα ακρίβειας στα καύσιμα, αλλά στο ερώτημα γιατί η Κύπρος έχει φθηνότερα ο ίδιος απαντά γιατί έχει λιγότερους φόρους!  Ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του δεν είναι απλά υπεύθυνοι για την απόγνωση των πολιτών, αλλά τους δουλεύουν και από πάνω

Δήλωση του Αλ. Τσίπρα για την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε η ακρίβεια να μην εξελιχθεί σε ανθρωπιστική κρίση 

–Οι καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ενέργεια, έχουν αφήσει την κοινωνία, την οικονομία και τους πολίτες έρμαιο της κρίσης. Η βίαιη απολιγνιτοποίηση, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των ηλεκτρικών δικτύων, η δέσμευση του ηλεκτρικού μίγματος στο εισαγόμενο φυσικό αέριο, αποδόμησαν την ενεργειακή στρατηγική της χώρας και έφεραν σε αδιέξοδο επιχειρήσεις και νοικοκυριά πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος.  Η απουσία ελέγχων στην αγορά, η ανοχή στις εναρμονισμένες πρακτικές και στην αισχροκέρδεια των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών, η επίμονη άρνηση διατίμησης στις αυξήσεις, δεν αποσκοπούσαν παρά στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων σε βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας. Σήμερα που ακόμη και η Κομισιόν προτρέπει τα κράτη-μέλη να βάλουν διατίμηση, μέχρι και να κρατικοποιήσουν υποδομές αν χρειαστεί, ο κ. Μητσοτάκης παριστάνει τον ανήξερο, στέλνει δήθεν επιστολές και υπόσχεται νέα μέτρα στήριξης. Αναρωτιέμαι αν έχει έστω κατανοήσει τις επιπτώσεις των εγκληματικών του επιλογών. Αν έχει συνειδητοποιήσει σε τι τραγικό αδιέξοδο έχει φέρει ήδη την ελληνική κοινωνία.

–Η χώρα χρειάζεται άμεσο επανασχεδιασμό της Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής. Με χρονική μετάθεση της απολιγνιτοποίησης και επανέναρξη δραστηριότητας στα λιγνιτικά πεδία. Με επαναφορά του δημόσιου και κοινωφελούς χαρακτήρα της ΔΕΗ. Με ακύρωση της διαδικασίας διάλυσης και πώλησης της ΛΑΡΚΟ, που υπό τις σημερινές συνθήκες αύξησης των τιμών του νικελίου, καθίσταται ξανά στρατηγικής σημασίας. Και χρειάζονται και μέτρα άμεσα και ουσιαστικά για να ανακόψουν την ακρίβεια:

            -Πλαφόν στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

            -Άμεση μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα.

            -Άμεση μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα διατροφής.

            -Και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

–Ο κ. Μητσοτάκης, αντί να παριστάνει τον πρωθυπουργό περιορισμένης ευθύνης, τον πρωθυπουργό της δικαιολογίας, είναι καλύτερα να δρομολογήσει τις διαδικασίες προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία, ώστε η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση ευθύνης, για να μην εξελιχθεί η σημερινή κρίση σε ανθρωπιστική τραγωδία.

 Πώς σχολιάζετε την αύξηση στα μπόνους για τα στελέχη ενεργειακών εταιρειών;

Τη στιγμή που οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας και η βενζίνη ξεπερνάει τα 2 ευρώ το λίτρο, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ και δεκάδες στελέχη θα απολαμβάνουν τα μπόνους που έδωσαν στον εαυτό τους, ύψους μέχρι 60.000 ευρώ.   Η ακρίβεια είναι επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αδράνησε επί μήνες και τώρα προκλητικά μεταθέτει την ευθύνη στις διεθνείς εξελίξεις. Δεν υπάρχει στιγμή για χάσιμο. Άμεσα μέτρα καταπολέμησης της ακρίβειας:

–Αύξηση του βασικού μισθού

–Μείωση του ΕΦΚ σε καύσιμα και φυσικό αέριο

–Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα διατροφής

–Πλαφόν στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου.

Αυτά τα μέτρα είναι ήδη πραγματικότητα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Τελευταία παραδείγματα: η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Αυτά τα μέτρα είναι η ανάσα που χρειάζεται η ελληνική οικονομία και κοινωνία.  Αυτά τα μέτρα είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για να μην οδηγηθεί η χώρα σε ανθρωπιστική κρίση.

Ποιες είναι οι αιχμές της κριτικής σας ενάντια στην κυβέρνηση αναφορικά με την ενεργειακή πολιτική της και τη συνακόλουθη ενεργειακή ακρίβεια;

–Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιλάει ξεκάθαρα πλέον για υπερκέρδη παραγωγών ενέργειας και προτείνει μάλιστα τη φορολόγησή τους, στο σχέδιο Repower EU για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ουκρανικής κρίσης, ο κ. Μητσοτάκης στην επιστολή του προς την Πρόεδρο της Κομισιόν – μετά από τις εν λόγω ανακοινώσεις της Κομισιόν – ψελλίζει κάτι για πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.  Αυτά, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει βάλει ουσιαστικά πλάτη στο καρτέλ που αισχροκερδεί και χειραγωγεί τις τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού και ενώ, με δική της ευθύνη, δεν λειτουργεί η προθεσμιακή αγορά και τα διμερή συμβόλαια, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να είναι απόλυτα εκτεθειμένοι στις διακυμάνσεις της τιμής και σε κρίσεις, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Η ελληνική αγορά ενέργειας λειτουργεί χωρίς έλεγχο και ρύθμιση από Φθινόπωρο του 2020, γιατί ο κ. Χατζηδάκης περίμενε ότι ο ανταγωνισμός θα λύσει τα προβλήματα και θα μειώσει τις τιμές. Επίσης, η κυβέρνηση επέλεξε οι εταιρείες ενέργειας να συσσωρεύουν ουρανοκατέβατα κέρδη από τον Αύγουστο, με συμμετοχή της ΔΕΗ, εφόσον η πολιτεία και οι ρυθμιστικές αρχές δεν ελέγχουν την αγορά και η κυβέρνηση επιδοτεί το ράλι ακρίβειας με πόρους για το κλίμα.

–Επιπλέον, μέσα στην κρίση η κυβέρνηση προχώρησε ακόμη σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να παραδώσει την πλειοψηφία της ΔΕΗ σε ιδιώτες ενώ, η κατά 88,3% κρατική, γαλλική EDF που έχει αντίστοιχα δεσπόζουσα θέση στην αγορά, εφάρμοσε 4% πλαφόν στην αύξηση του κόστους ρεύματος και προχώρησε σε ανακεφαλαιοποίηση ύψους 2,5 δισ ευρώ με τα 2,1 δισ να καλύπτονται από το γαλλικό δημόσιο. Η προσήλωση της ΔΕΗ στα κέρδη που καταγράφει η μετοχή της στο Χρηματιστήριο είναι μία προκλητική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σε πλήρη αντίθεση με την πρωτόγνωρη κρίση ακρίβειας στην ενέργεια που απειλεί τη βιωσιμότητα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

–Η βίαιη και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση μεγιστοποίησε την εξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής από το εισαγόμενο φυσικό αέριο, επίσης ορυκτό καύσιμο. Ενώ πολλές χώρες της ΕΕ μείωσαν την εξάρτησή τους και ιδιαίτερα στην ηλεκτροπαραγωγή από το φυσικό αέριο, η χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ αύξησε και δεσμεύτηκε στη χρήση φυσικού αερίου.

Γιατί λέτε ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να συνεχίσει την πολιτική της κυβέρνησής του για φοροαπαλλαγές προς τους οικονομικά ισχυρούς αντί για τους ευάλωτους στην ακρίβεια;

Από τα παρακάτω, ενδεικτικά μόνο, μέτρα της φορολογικής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση της ΝΔ προκύπτει αβίαστα το ακόλουθο συμπέρασμα: Για τις φοροαπαλλαγές στους οικονομικά ισχυρούς δεν ισχύει το αφήγημα της “συνετής” δημοσιονομικής πολιτικής. Φαίνεται δηλαδή πως λεφτά υπάρχουν ή καλύτερα βρίσκονται – εκτός για απευθείας αναθέσεις και  για διόγκωση εξοπλισμών –  και για φοροελαφρύνσεις όσων δεν τις έχουν ανάγκη παρά μόνο για να μεγεθύνουν τα κέρδη τους. Θυμίζουμε, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη:

(α) Αύξησε το αφορολόγητο όριο στις γονικές παροχές και δωρεές από τις 150.000 στις 800.000 ευρώ -ανά γονέα και ανά παιδί- για ακίνητα και κινητές αξίες (π.χ. για σπίτια, οικόπεδα, διαμερίσματα, βίλες, χρήματα, ομόλογα, μετοχές, σκάφη αναψυχής, κλπ). Έτσι, για παράδειγμα, περιουσία (ακίνητη ή/και κινητή)1,6 εκατ. ευρώ, στην οποία ο κάθε γονέας κατέχει μερίδιο 50% μεταβιβάζεται στο παιδί, χωρίς να καταβληθεί έστω και 1 ευρώ φόρος!

(β) Μείωσε τον ΕΝΦΙΑ για ακίνητες περιουσίες μεγαλύτερες του 1.000.000 οφελώντας με 25.000.000 ευρώ περίπου 14.500 φορολογούμενους.

(γ) Έχει εξαγγέλει την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ (που επιβαλλόταν σε περιουσίες άνω των 250.000 ευρώ ανά άτομο) και την ενσωμάτωσή του στον κύριο φόρο για ακίνητα με αξία άνω των 400.000 ευρώ, ευνοώντας σημαντικά τους μεγαλοϊδιοκτήτες ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση του οικονομικού επιτελείου μπορούμε να ισχυριστούμε ότι το κόστος αυτής της παρέμβασης αγγίζει τα 350.000.000 ευρώ.

(δ) Καταργεί πλήρως την ειδική εισφορά αλληλεγγύης μόνο για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Έτσι, ενώ θα μπορούσε να επιλέξει να ενισχύσει όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους μέχρι 40.000 ευρώ εισόδημα το χρόνο (αφορολόγητο μέχρι 12.000 ετησίως), η κυβέρνηση επιλέγει, αντίθετα, να απαλλάξει από την εισφορά τα μεγαλοστελέχη του ιδιωτικού τομέα. Ως εκ τούτου, νοσηλευτές, γιατροί, καθηγητές, πυροσβέστες, συνταξιούχοι και χιλιάδες ακόμη μισθωτοί του δημοσίου, συνεχίζουν να καταβάλουν την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

(ε) Μείωσε στο μισό τον φόρο στη συγκέντρωση κεφαλαίου, στο μισό τον συντελεστή φορολογίας στα μερίσματα και κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες το φόρο κερδών στις Α.Ε.

  1. ΠΑΝΔΗΜΙΑ – ΥΓΕΙΑ

Πώς σχολιάζετε ενυπόγραφο έγγραφο του ΕΟΔΥ το οποίο επιβεβαιώνει ότι οι περισσότερες απώλειες εξαιτίας της πανδημίας στη χώρα μας έχουν συμβεί εκτός ΜΕΘ; 

–Το αποκαλυπτικό έγγραφο του ΕΟΔΥ που αποκάλυψε ο τομεάρχης Διαφάνειας, κ. Πολάκης, επιβεβαιώνει ότι από τους 26.635 απώλειες από την αρχή της πανδημίας, οι 16.519 πέθαναν εκτός ΜΕΘ ή ακόμα και σπίτι τους. Ενώ ο μέσος όρος αναμονής των διασωληνωμένων ασθενών για να βρουν κλίνη ΜΕΘ ήταν 4,7 μέρες, όταν ο κ. Πλεύρης την Παρασκευή μιλούσε για 30 ώρες. Αυτή είναι η εγκληματική διαχείριση για την οποία πανηγυρίζουν χωρίς ίχνος ντροπής ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Πλεύρης. Μόλις χθες είχαμε ακόμα 70 απώλειες ενώ τα κρούσματα αυξάνονται και πάλι ραγδαία.

–Όπως δείχνουν οι επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη,το δυστύχημα είναι ότι  όχι μόνο δεν έχουν μάθει τίποτα από την τραγική διαχείριση και το αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ απωλειών ανά εκατ. πληθυσμού, αλλά συνεχίζουν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση την πλήρη διάλυση του ΕΣΥ και τον διαμοιρασμό των υπηρεσιών του στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα: επέκταση των ΣΔΙΤ, εμπόδια πρόσβασης και εξαιρέσεις πολιτών από την φροντίδα υγείας, απογευματινά χειρουργεία με όρους ιδιωτικών κλινικών (30% συμμετοχή του ασθενή στο κόστος νοσηλείας). Αυτά οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αποδυνάμωση του ΕΣΥ, σε αποκλεισμούς ασθενών και σε ακραίες ανισότητες στη φροντίδα υγείας.

 Γιατί επικρίνετε την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τον δημόσιο χαρακτήρα για τα νοσοκομεία και για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας;

–Διότι πριν καλά-καλά  αποκλιμακωθεί η πανδημία με μη αναστρέψιμο τρόπο – θυμίζουμε ότι ο ΠΟΥ τονίζει ότι είναι πολύ επιπόλαιη η συζήτηση για το τέλος της – η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας επαναφέρουν την απολύτως  χρεοκοπημένη  στρατηγική των ιδιωτικοποιήσεων σε κρίσιμους τομείς του ΕΣΥ. Οι αλλαγές στην ΠΦΥ, στα νοσοκομεία και στον ΕΟΠΥΥ που έχει προαναγγείλει ο κ. Πλεύρης έχουν στον ιδεολογικό τους πυρήνα τη λογική της υπονόμευσης  του δημόσιου χαρακτήρα  του ΕΣΥ και της εκχώρησης αναβαθμισμένου ρόλου στον ιδιωτικό τομέα και στις ασφαλιστικές εταιρείες.

– Ειδικότερα, η επέκταση των ΣΔΙΤ στην ΠΦΥ, τα εμπόδια πρόσβασης σε φροντίδα υγείας, οι part time ιδιώτες γιατροί στα νοσοκομεία, τα απογευματινά χειρουργεία με όρους ιδιωτικών κλινικών (30% συμμετοχή του ασθενή στο κόστος νοσηλείας), οδηγούν στην πλήρη ανατροπή του Δημόσιου Συστήματος Υγείας που ξέραμε ως τώρα. Το οποίο απέδειξε  ότι, παρά τα διαχρονικά  του  προβλήματα και τις παθογένειες του, ήταν η μόνη αξιόπιστη απάντηση στην πανδημική κρίση.   Ανεξάρτητα από το πρόσχημα (εξορθολογισμός δαπανών, ποιοτικές παροχές κλπ) και ανεξάρτητα από επιμέρους οργανωτικές ρυθμίσεις (διοικητική ενοποίηση δομών ΠΦΥ, τρόπος αμοιβής του «θεράποντος ιατρού», νέο μοντέλο  συμβάσεων ΕΟΠΥΥ),  η ουσία είναι ότι με τις αλλαγές του κ. Πλεύρη  γυρνάμε πίσω στην προ-ΕΣΥ περίοδο, σε αποκλεισμούς ασθενών και στις ακραίες ανισότητες  στη φροντίδα υγείας.

–Το «νέο ΕΣΥ»  του κ. Μητσοτάκη δεν έχει καμιά σχέση με τις νέες ανάγκες και προκλήσεις της μετα-covid εποχής, αλλά με τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες του και τις κερδοσκοπικές  απαιτήσεις των επιχειρηματιών υγείας.

  1. ΡΩΣΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ποιες είναι οι θέσεις σας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία;

–Η καταδίκη από μέρους μας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είναι ξεκάθαρη διότι πρόκειται για μια  μια ενέργεια που παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. Είμαστε σε μία περιοχή που, για όλους τους λόγους του κόσμου, πρέπει να στηρίζουμε το διεθνές δίκαιο. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε αλλαγές συνόρων είτε μιλάμε για την ανατολική Ευρώπη, είτε για τα Βαλκάνια, είτε για τη στενή γειτονιά μας. Μακάρι, μετά από αυτές τις αρνητικές εξελίξεις, η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα συνολικά να αποκτήσουν πιο σταθερή θέση απέναντι στις αναθεωρητικές δυνάμεις, όπως πχ η Τουρκία.

–Αναφορικά με την αποστολή στρατιωτικού υλικού για την Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να κατανοήσει ότι η χώρα δεν είναι χωράφι του. Δεν γίνεται να θεωρεί ότι με προσωπικές του αποφάσεις, μπορεί να αλλάζει το αμυντικό δόγμα της χώρας.

–Εμείς είμαστε υπέρ της επιβολής σκληρών κυρώσεων για να πιεστεί η Ρωσία, η χώρα μας πρέπει φυσικά να στείλει ανθρωπιστικό υλικό στην Ουκρανία και να στηρίξει τους πρόσφυγες, όμως η Ελλάδα δεν πρέπει με κανένα τρόπο να εμπλακεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η επόμενη μέρα δεν θέλουμε να είναι ψυχροπολεμική, αλλά να δουλέψουμε πάνω στη διπλωματία».

–Ακριβώς επειδή η ανησυχία όλων είναι αν η ουκρανική κρίση θα πυροδοτήσει εξελίξεις στη δική μας περιοχή, περιμένουμε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητήσει μία μεγάλη συγγνώμη για τη στάση της ΝΔ στη Συμφωνία των Πρεσπών. Στην Ουκρανία είδαμε μία ρωσική εισβολή, η οποία χρησιμοποίησε και τα εδάφη της γειτονικής Λευκορωσίας. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών καταφέραμε στα βόρεια σύνορά μας, στον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας, να υπάρχουν ελληνικά και όχι τουρκικά αεροσκάφη. Ειδικά αν σκεφτούμε ότι η πολιτική Ερντογάν έχει βαθύτατους δεσμούς με αναθεωρητικές δυνάμεις στα Βαλκάνια, γίνεται κατανοητό ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, πέρα από όλα τα άλλα, συνέβαλε στην αμυντική θωράκιση της χώρας.

Γιατί επικρίνετε τη ΝΔ για τη στάση των ευρωβουλευτών της;

Διότι την ώρα που οι ευρωβουλευτές της ΝΔ κατασυκοφαντούσαν τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν δεν ψήφισαν οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, από την πίσω πόρτα οι ίδιοι έδιναν συγχωροχάρτι στους Ρώσους ολιγάρχες. Στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ΝΔ καταψήφισε την τροπολογία της Ευρωομάδας της Αριστεράς να τους επιβληθούν κυρώσεις.                                                                                                                                            Επομένως, η ΝΔ και οι ευρωβουλευτές της οφείλουν να δώσουν καθαρές εξηγήσεις για ποιο λόγο επιλέγουν να ρίχνουν στα μαλακά τους Ρώσους ολιγάρχες και υποστηρικτές του Βλαντιμίρ Πούτιν, την ώρα που ο ουκρανικός λαός δέχεται τη μια ρωσική επίθεση μετά την άλλη.

Βασικά σημεία παρεμβάσεων του Αλ. Τσίπρα κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του στην Ελλάδα

[https://www.syriza.gr/article/id/123112/Al.-Tsipras:-Apaiteitai-ethnikh-synesh-anthrwpistikh-eyaisthhsia-politikh-eilikrineia-kai-apofasistikothta.html]

Πρωτολογία

–Απαιτείται εθνική σύνεση, ανθρωπιστική ευαισθησία, πολιτική ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα.

–Ναι σε σκληρές κυρώσεις, αλλά η Ελλάδα να μην γίνει μέρος του πολέμου αντί για μέρος της λύσης.

— Να τερματιστεί άμεσα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

— Μην προσπαθείτε να κρύψετε τις ευθύνες σας για τις τρομακτικές αυξήσεις στην ενέργεια πριν τον πόλεμο.

— Η Ελλάδα είναι ήδη πρωταθλήτρια στις υψηλές τιμές ενέργειας στην ΕΕ εξαιτίας άστοχων κυβερνητικών επιλογών.

— Ο Πούτιν μας επαναφέρει σε έναν ψυχρό πόλεμο που θα οδηγήσει σε βαθιά ενεργειακή και οικονομική κρίση.

— Τεράστιο λάθος να μετατρέψετε την κρίση σε ευκαιρία για να δικαιολογήσετε κλίμα υπερεξοπλισμών χωρίς διαφάνεια και σχέδιο.

— Στηρίζουμε την επαρκή άμυνα της χώρας και θα κρίνουμε ad hoc κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα.

— Ο συνδυασμός ακρίβειας, πανδημίας, και κλιματικής κρίσης, οδηγεί σε πρωτοφανή κοινωνική κρίση, απαιτούνται γενναίες αποφάσεις.

Δευτερολογία

–Θα στηρίξετε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ή η Ουκρανία θα είναι η δικαιολογία σας για να μην στηρίξετε;

— Δεν μπορείτε να κρύψετε τις ευθύνες για την ακρίβεια πίσω από την κρίση στην Ουκρανία.

— Κ. Μητσοτάκη δεν «είμαστε και εμείς Δύση». Είμαστε και Δύση και Ανατολή και Βορράς και Νότος. Είμαστε η κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού

— Το πού ανήκει η Ελλάδα έχει κριθεί οριστικά, ανήκει στους Έλληνες.

  1. ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΉ

Πώς σχολιάζετε τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη;

–Αναμένουμε επίσημη ενημέρωση από την Κυβέρνηση για τη συνάντηση στην  Κωνσταντινούπολη και ειδικά για τις προϋποθέσεις που τέθηκαν για τη διοργάνωση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και για ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας.

–Υπενθυμίζουμε ότι εδώ και πάνω από ένα χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλεί την Κυβέρνηση να αφήσει την αναβλητική διπλωματία και να αξιοποιήσει τόσο την αλλαγή κυβέρνησης στις ΗΠΑ όσο και τις διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας για αναθεωρημένη τελωνειακή ένωση, ώστε να δεσμεύσει τη γείτονα σε έναν ουσιαστικό διάλογο, με σαφείς κόκκινες γραμμές, για μείωση της έντασης, με απώτερο στόχο την προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Οι εσωτερικές αντιθέσεις στη ΝΔ και η εσφαλμένη θεωρία της δήθεν απομονωμένης Τουρκίας, είχαν ως αποτέλεσμα ο διάλογος αυτός να διεξάγεται σήμερα με μεγάλη καθυστέρηση και σε μια περίοδο όπου η Τουρκία αναβαθμίζει ραγδαία τον διεθνή και περιφερειακό της ρόλο.

–Έστω και υπό αυτές τις συνθήκες είναι θετικό να ανοίγουν οι δίαυλοι επικοινωνίας στο ανώτατο επίπεδο. Ωστόσο, οι συναντήσεις αυτές θα  πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα τη σταθερή μείωση της έντασης και όχι απλά να αποτελούν άλλη μια ευκαιρία για την Τουρκία προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω τη διεθνή της εικόνα μέχρι την επόμενη κρίση.

–Σε κάθε περίπτωση η ανάγκη για μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική στα ελληνοτουρκικά είναι επιτακτική.

ΣΥΡΙΖΑ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button